Izložba koju treba da upišete u svoje kalendare: Bijenale mladih

    23.07.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/bilijalecover.jpg

    Ove godine lokalna umetnička scena postaje bogatija za još jednu veliku izložbu, što je iskreno se nadamo praksa koja će nastaviti da živi i u godinama koje dolaze. Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a održaće se od 29. jula u periodu 17 – 22h. 

    Izložba se organizuje se pod okriljem ULUS-a, na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu i nizu javnih prostora u gradu. Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika.

    Organizacioni tim je sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti. Zajednički jezik, tema manifestacije predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

    Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, ali ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

    Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Teodora Jeremić, Senka Latinović i Jovana Trifuljesko, a osmislile su koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kom se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju – što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije su organizovane kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

    Otvaranje je zakazano za 29.jul u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, nakon čega počinje Piknik u organizaciji dobro poznatih Kišobranaca čijoj se svakoj žurci i svakom pikniku izuzetno radujemo. Piknik će trajati od 17h do ponoći na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma. Proslavljamo nove ideje, svežu kreativnost i sasvim novu manifestaciju u gradu!

    Saznaj više:
    Povezani članci: