Marina Marković biće deo događaja „Menstrual project“ u Berlinu

    23.09.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/izlozba_cover1.jpg

    Nećemo pričati o tome šta Beograd i Berlin imaju zajedničko i nećemo nabrajati razloge zašto je baš Berlin taj grad u koji uvek želimo da odemo, izgubimo i nahranimo dušu. Ovoga puta, tu smo da informišemo šta novo u Berlinu ima od Beograda, jer sve češće su situacije gde se ova dva grada zasita prožimaju, naročito kada je kultura u pitanju. 

    Možda na TV reklamama nećete nikada videti crvenu boju menstruacije, ali u umetnosti sve boje imaju jednak položaj, a cenzuri nema mesta. Upravo ovim se bavi Menstrual project: podizanju svesti o vanrodnoj menstruaciji kroz umetnička istraživanja društvenih, kulturnih i političkih slojeva ovog fenomena (ili njihovog odsustva) sa misijom da obrazuje i osnaži. U okviru ovog projekta biće predstavljena i izložba Menstrualities, na kojoj će učestvovati naša umetnica Marina Marković, a među kustosima i Teodora Jeremić. 

    Eksperimentalni digitalni, kao i formati iz stvarnog života, imaju za cilj da ponude različite perspektive na ovu važnu temu koja je centralna i suštinska za naše postojanje, a najjčešće potpuno skrajnuta.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663937167154221.jpg

    Umetnici i umetnički radovi odabrani u okviru ovog projekta istražuju definiciju i oblik još nepoznatih menstruacija, za nebinarne, queer i intersekcionalne pozicije u to u (post)digitalnom, posthumanom i kognitivno-kapitalističkom dobu. Izložba holistički istražuje strukture patrijarhata i kako se on odnosi na biološke, telesne, kulturne i simbolički moćne fenomene menstruacije. Objedinjujući ekofeminizam, savremeno veštičarenje, drevne mudrosti, aktivizam na društvenim mrežama i ksenofeminizam, ovaj projekat se pozicionira u jedinstvenu tačku preseka koja nastoji da unapredi diskurs i vizuelne predstave ciklusa.

    Na izložbi će biti predstavljeni radovi 25 umetnika i kolektiva iz celog sveta, nastali u različitim medijima od zvuka, performansa, skulpture, do instalacija i svi će biti raspoređeni na 2500 m² hale Alte Munze, koja se nalazi u srcu Berlina.

    Saznaj više:
    Povezani članci: