Pretraga

Škotska je postala prva zemlja na svetu koja besplatno deli uloške i tampone

Škotska je postala prva zemlja na svetu koja besplatno deli uloške i tampone

Tekst: BURO.

Konačno neke vesti kojima možemo da se radujemo: Škotska je juče postala prva zemlja na svetu koja će svima obezbediti besplatan pristup higijenskim menstrualnim proizvodima, u koje spadaju ulošci i tamponi, i to na javnim mestima i ovo je krupan korak u globalnoj borbi protiv siromaštva. 

Naime, parlament u ovoj zemlji jednoglasno je u utorak 24. novembra usvojio zakon o proizvodima za menstruaciju, što u praksi znači da će ovi higijenski proizvodi biti besplatno dostupni u javnim zgradama kao što su škole i univerziteti, a na lokalnim vlastima će biti odgovornost da to uvek bude tako.

Predlagač zakona o besplatnim higijenskim proizvodima za žene, Monica Lennon, je pre glasanja izjavila da zakon iza sebe ima podršku velikog broja ne samo političara već i sindikata, organizacija koje se bavi ženskim pravima i dobrotvornih društava i da je sigurna kako je ovo prvi korak kao i da "Škotska neće biti poslednja koja će tzv period poverty poslati u istoriju".

Nadamo se da je u pravu i bilo bi lepo ovakve vesti iskoristiti kao vetar u leđa i za promene na "domaćem terenu". U našoj zemlji, baš kao i u mnogim drugim, menstruacija je i dalje "oporezovana", a taj porez iznosi čak 20%, što higijenske ženske proizvode čini neproporcionalno skupim u odnosu na prosečnu zaradu. Praktično, ulošci i tamponi su oporezovani kao luksuzna roba, kao da ih ne koristimo svakog meseca, poput hrane, lekova ili grejanja, a većina ljudi nije svesna koliko su oni osnovna higijenska potreba za sve žene, posebno one koje su socijalno ugrožene.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor