Marcello Mastroianni u Kinoteci: Retrospektiva u čast 100 godina od rođenja legendarnog glumca

09.09.2024.
RECOMMENDED

Povodom stogodišnjice rođenja jednog od najvećih glumaca svetske kinematografije, Jugoslovenska kinoteka nam od 10. do 17. septembra donosi retrospektivu njegovih najznačajnijih filmova.

Tokom ove nedelje posvećene velikom italijanskom glumcu, imaćemo priliku da pogledamo 12 igranih i jedan dokumentarni film koji osvetljavaju neverovatnu karijeru i život.

Svečano otvaranje retrospektive biće održano u sali Makavejev, 10. septembra, kada će na besplatnoj projekciji biti prikazan film Devojke sa španskog trga (1952), u režiji Luciana Emmera. Ovaj film predstavlja jedno od ranijih ostvarenja u karijeri Marcella Mastroiannija, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih i najlepših glumaca svog vremena.

Mastroianni3

Mastroianni kao ikona svetske kinematografije

Marcello Mastroianni je tri puta bio nominovan za Oskara. Jedna od tih nominacija bila je za njegovu nezaboravnu ulogu u filmu Razvod na italijanski način (1961) u režiji Pietra Germija, koja mu je donela i Zlatni globus. Ovaj film u kom mu je partnerka bila Stefania Sandrelli, biće prikazan 13. septembra.

Mastroianni je bio poznat po svojoj saradnji sa najvećim imenima svetskog filma. Tokom retrospektive, moći ćemo da uživamo u filmovima kao što su Noć (1961) koji je režirao Michelangelo Antonioni, gde je igrao sa Jeanne Moro, i Juče, danas, sutra (1963) Vitorija de Sike, sa legendarnom Sofijom Loren, koja mu je bila česta partnerka na ekranu. Takođe, biće prikazan i kultni Fellinijev film, Grad žena (1980), u kojem je Mastroianni ponovo osvojio publiku svojom harizmom i sposobnošću da sa lakoćom prelazi između komedije i drame.

Mastroianni4

Slavlje filmske umetnosti

Pored italijanskih i evropskih klasika, retrospektiva će obuhvatiti i američku produkciju, kao što je film Visoka moda (1994) u režiji Roberta Altmana.

Retrospektiva će se zatvoriti 17. septembra projekcijom dokumentarnog filma Marcelo Mastroianni: Sećam se, da, sećam se (1997), koji je režirala Anna Maria Tatò neposredno nakon njegove smrti. Ovaj intimni portret slavnog glumca pruža uvid u njegov život izvan ekrana i otkriva emocije, razmišljanja i sećanja jednog od najvoljenijih glumaca svih vremena.

Program retrospektive

Mastroianni8

Retrospektiva će biti prilika da se nove generacije upoznaju, a starije ponovo uživaju u filmskim klasicima koji su obeležili zlatno doba italijanske kinematografije. Od romantičnih komedija do filozofskih drama, ovaj izbor filmova osvetljava svestranost Marcella Mastroiannija i njegov uticaj na svetsku kinematografiju.

Za sve ljubitelje filma, ovo je prilika da uživaju u delima ovog genija na velikom platnu i da se podsete zašto je Mastroianni bio, i ostao, jedan od najvoljenijih glumaca u istoriji.

Izvor: Jugoslovenska Kinoteka

Saznaj više:
Povezani članci: