Na aukciji Kafkino pismo: Znamo šta u njemu piše

    28.06.2024.
    RECOMMENDED

    Jedno od pisama Franza Kafkae, upućeno austrijskom pesniku Albertu Einsteinu, prodaje se na aukciji za sumu koja doseže do 114.000 dolara. Pismo, koje je napisano između aprila i juna 1920. godine, prikazuje svo osećanje nemoći i frustracije zbog nemogućnosti stvaranja usled bolesti, nešto što je Kafku pratilo tokom njegove borbe sa tuberkulozom.

    Kafkino pismo, koje je deo aukcijskog ciklusa „Knjige, rukopisi i muzika od srednjovekovlja do moderne“ u organizaciji Sotheby’s-a, predstavlja dirljiv uvid u život čoveka čiji su radovi ostavili neizbrisiv trag u literaturi. U pismu, Kafka priznaje da tri godine nije ništa napisao, opisujući stanje u kojem se nalazi kao neprobojno i onesposobljavajuće.

    c48bcaabec7279ec8358e4708f59cfe9

    „Izrazi očaj i osećaj spisateljske blokade prožimaju svaki redak ovog pisma,“ rekao je Gabriel Heaton, stručnjak za knjige i rukopise u Sotheby’s-u.

    Kafkino pismo: Spisateljska blokada

    Dok je Kafka bio poznat po svojim slojevitim i često mučnim delima, njegova borba sa spisateljskom blokadom nije bila ništa manje dramatična. Ovo pismo, napisano u sanatorijumu u Meranu na severu Italije, otkriva dubinu Kafkine borbe sa kreativnim zamorom i fizičkim bolestima.

    Kafkina dijagnoza tuberkuloze iz 1917. godine značila je da će njegovo zdravlje biti narušeno, što je dodatno otežavalo njegov rad.

    „Kad brige prodru u određene slojeve unutarašnje egzistencije, pisanje i prigovaranje očigledno prestaju, zaista moj otpor nije bio prejak,“ piše Kafka u pismu.

    kafka

    Cena tišine

    Vrednost ovog pisma leži ne samo u njegovoj retkosti, već i u emotivnoj težini koju nosi. Cena od 114.000 dolara odražava ne samo kolekcionarsku vrednost Kafkinog rukopisa, već i duboku povezanost sa stvaralačkom krizom kroz koju je prolazio. Ovo pismo je svedočanstvo o trenutku u kojem je jedan od najvažnijih književnika 20. veka bio na ivici da se potpuno povuče iz sveta pisanja.

    kafka 1

    Foto: Pinterest, Instagram, Screenshot

    Saznaj više:
    Povezani članci: