Da li znate ko je Philomena Cunk i zašto polako osvaja svet?

    20.01.2023.
    RECOMMENDED

    Diane Morgan je engleska glumica, komičarka i spisateljica. Možda vam je poznata iz naslova kao što su him & Her, Pat & Cabbage, Utopia, Drunk History, Rovers, We The Jury, Mount Pleasant, Motherland, The Cockfields, i Frayed ili ste je zapamtili kao Kath u čuvenoj drami Rickija Gervaisa – Afterlife. Ali ukoliko spadate u milione gledalaca koji su poludeli za najnovijim delom BBC-a pod imenom Cunk on Earth ona je za vas Philomena Cunk. 

    Ova šestodelna serija prikazuje protagonistkinju kako preuzima celu planetu sa sveobuhvatnim pregledom istorije ljudske civilizacije, ali iz nešto drugačije perspektive nego što smo na to navikli. Da li su drevni ljudi imali ruke i noge poput nas? Da li su brojevi sada vredeli isto kao i tada? Da li je Isus ikada naslikao sebe? Sva ova pitanja su na pomolu, a svaki odgovor iznenadiće vas na poseban način, jer svako ko biva intervjuisan, ilustruje potpuno drugačiju reakciju bilo da bude potpuno zbunjen ispitivanjem ili da se na kraju neobične prekokupacije voditeljke pretvore u iznenađujuće promišljene rasprave.

    Ono što je najvažnije, gledanje ove serije natereće vas da se zamislite i upitate: Kada smo prestali da postavljamo pitanja koja nas zaista zanimaju, kao što to deca rade? 

    Ta sposobnost da se svet percipira kroz detinje oči nešto je čime nas je ceo format osvojio. Putovanje na koje nas vodi Philomena je tako fino podešeno da ćete proći kroz milion referenci na pop kulturu, ali shvatati druge stvari zbog nevinosti pristupa koja sadrži neki element nepobitne logike. Ako se Kineski zid ne može videti iz svemira, razmišlja ona, postoji li neka vrsta Velikog krova koji ga čini nevidljivim? Njeno razmišljanje je dovoljno razumno da opravda razmatranje, čak i ako se sve raspadne u besmislice nakon daljeg razmatranja.

    Saznaj više:
    Povezani članci: