„Godina magijskog mišljenja“: Prvi prevod Joan Didion konačno kod nas

    27.09.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/knjiga_cover.jpg

    Pre nešto manje od godinu dana preminula je američka, novinarka, spisateljica, ali i velika ikona stila Joan Didion. Njena dela postala su klasici, a juče nam je stigla fenomenalna vest da ćemo uskoro, jedan od njenih najpoznatijih romana, „Godina magičnog razmišljanja“ moći da čitamo i na srpskom jeziku, zahvaljujući izdavačkoj kući Shtrik. Ove memoare Joan je napisala nakon smrti muža, a čim je objavljena, knjiga je u Americi zadobila status klasika koji na upečatljiv i prožimajući način govori o istinskoj žalosti i ljubavi. Knjiga je dobila Nacinalnu nagradu za nefikcionalnu prozu 2005. godine i bila finalista Pulicerove nagrade za biografiju/autobiografiju.

    Time je o ovoj knjizi napisao: „Čin vrhunske književne hrabrosti: književnica poznata po jasnoći sada nam dozvoljava da posmatramo njen um dok postaje zamagljen tugom…Da bi na pravi način pretočila kolika je njena tuga, Didion nam pokazuje šta je izgubila“.

    O svom pisanju, Didion je jednom prilikom rekla: „Pišem da bih saznala šta mislim, šta gledam, šta vidim i šta sve to znači“, a nama je drago što će nam ove njene misli sada biti još bliže, zahvaljujući prevodu. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: