Mediji i nasilje prema ženama: Mali pomaci u izveštavanju

    19.04.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/nasiljecover.jpg

    Tokom perioda 2019-2021. mediji u Srbiji su o nasilju prema ženama najviše izveštavali o fizičkom nasilju, potom o seksualnom nasilju, a najmanje o ekonomskom nasilju, pokazala je nova Analiza medijskog izveštavanja o problemu nasilja prema ženama, koju je sprovela grupa “Novinarke protiv nasilja” uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Sanja Pavlović, iz Autonomnog ženskog centra, istakla je da tema nasilja prema ženama zauzima značajan medijski prostor, dodajući da je važno na koji način se koristi taj prostor i kakav uticaj može da ostavi na javnost i na žrtve.

    – Najviše medijskih objava o nasilju prema ženama bilo je 2021. godine, a najmanje 2020. kada se izveštavalo uglavnom o pandemiji. Mnoge žene su sa svojim ličnim pričama 2021. godine izašle u javnost – rekla je ona.

    Sanja je takođe navela da se vide određeni pomaci u izveštavanju kroz svih osam indikatora koje koriste “Novinarke protiv nasilja”.

    – Najčešće je kršen indikator o identitetu preživele i članova njene porodice. Međutim, to je 2021. godine palo na 40 odsto, što nije veliki pomak, ali jeste pomak. Ipak, najveći pomak napravljen je za indikator umanjivanja odgovornosti nasilnika. Tokom 2019. godine bilo je 20 odsto medijskih objava koje su opravdavale nasilnika, da bi 2021. taj broj bio prepolovljen (11 odsto) – zaključila je ona. 

    Ovaj podatak i pomak je mali, ali je značajan i pokazuje da se novinarska etika i odgovornost koju imaju oni koji kreiraju vesti polako budi. Važno je podsetiti koliki uticaj sami mediji imaju na društvo i da su često ti koji kreiraju vladajuću percepciju određenog problema. Zbog svega ovoga, o nasilju prema ženama treba pisati strogo uz pomoć smernica koje postoje i pre svega za cilj imati edukaciju javnosti fenomenološkim pristupom, a ne brzopletom jurnjavom za lajkovima koja može biti štetna i opasna. 

    „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ je grupa novinarki, urednica i medijskih radnica koje se od 2017. godine organizovano, javno i glasno bore protiv nasilja prema ženama. Grupa veruje da se odgovornim medijskim izveštavanjem pruža podrška ženama koje su preživele nasilje da iz nasilja izađu, a društvo podstiče na neprihvatanje nasilnog ponašanja. One nastoje da u celoj Srbiji izgrade mrežu koja će zajedničkim medijskim delovanjem doprineti suzbijanju ovog gorućeg problema. O pomacima ka ostvarenju tog cilja svedoče i rezultati ove analize. Celu analizu možete pogledati ovde. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: