Nezaobilazne ekološke stanice ovog leta

    13.07.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/ekkoocover.jpg

    Jul započinjemo divnim vestima obojenim u zeleno. Brojimo nove ekološke inicijative i projekte od kojih svaki ima za cilj podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine i neophodnim koracima prema zdravijem i boljem sutra. Izdvojili smo ekološke stanice na koje predlažemo da svratite ovog leta – edukovaćete se i zabaviti.

    Zeleni bioskop – Slobodna Zona

    Projekat Filmskog festivala Slobodna zona Zeleni bioskop predstavlja projekcije dokumentarnih i igranih filmova koji tematski u fokusu imaju ekologiju i zaštitu životne sredine. Filmski program biće prezentovan u okviru bioskopa na otvorenom na trgovima i u parkovima odabranih projektnih gradova. Cilj projekta je da doprinese podizanju nivoa ekološke svesti kod građana o zaštiti životne sredine i da ih podstakne na kritičko promišljanje kako se odnose prema sredini u kojoj žive. Takođe, projekat želi da doprinese decentralizaciji kulture kroz popularizaciju filmskog stvaralaštva i za cilj ima da obogati kulturni život odbranih projektnih gradova.

    Gradovi koje će posetiti Zeleni bioskop u toku jula i avgusta 2022. godine su:

    22 – 23. jul – Sremski Karlovci
    28 – 29. jul – Novosadski Štrand
    5 – 6. avgust – Irig
    12 -13. avgust – Kać
    19 – 20. avgust – Futog

    U svakom od navedenih gradova, u toku petka i subote u 21h biće prikazan po jedan film.

    Projekcije će biti besplatne za publiku koja će imati priliku da uživa u najnovijim ostvarenjima u oblasti igranog i dokumentarnog filma i informiše se u vezi sa aktuelnim ekološkim temama. Zeleni bioskop ima cilj da trgove projektnih gradova pretvoriti u vibratna mesta proslavljajući godinu u kojoj Novi Sad i Zona 21 predstavljaju epicentar evropskog kulturnog života.

    Filmski program

    „Zemlja meda“

    Poslednja pčelarka u Evropi mora da sačuva svoje pčele i vrati prirodnu ravnotežu u Zemlju meda.

    „Tajni život drveća“

    Peter Voleben, autor bestselera „Tajni život drveća“, putuje sa jednog kontinenta na drugi da bi otkrio i opisao tajni svet šuma.

    F.fm ekosistem

    F.fm je pokrenuo novi format u okviru svoje platforme – F.fm ekosistem. Na taj način, Dunja i Marija koje stoje iza F.fm podcasta, na društvene mreže donose ozbiljnu književnost, a ekologiju uvode suptilno – kako u naše svakodnevice, tako i u tekstove autora koji stvaraju na našem jeziku. Ideja rubrike je da predstavi i inspiriše književnike i književnice da promisle svoj odnos prema prirodi i upuste se u stvaranje sadržaja sa fokusom na različite ekološke probleme sa kojima se sauočavamo, čime se šira zajednica edukuje o ekološkim praksama.

    Maša Seničić će uređivati #FfmEkokultura rubriku i uključivati sjajne autore i autorke. Maša je pesnikinja, dramaturškinja, novinarka i urednica. Deo je raznorodnih projekata i edukativnih radionica, pre svega u oblasti audiovizuelne kulture. 

    Radionica Svesni prirode

    U kući ljudskih prava, 20. jula, održava se radionica Svesni prirode – inicijative u okviru projekta „Na mladima klima ostaje“ @wwfserbia. Na radionici ćete saznati kako pojedinac na različite načine može uticati na klimatsku krizu i šta svako od nas može da učini da napravi razliku – od uzgajanja biljaka do zaštite prava na zdravu životnu sredinu. Broj mesta je ograničen, požurite sa prijavom.

    Saznaj više:
    Povezani članci: