Umetnost u službi ekologije: Performativne akcije četiri austrijske umetnice u Novom Sadu

    21.07.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/ostrvoocover.jpg

    U Novom Sadu će se od 22. do 31. jula, u paviljonu Obala na Štrandu, u okviru programskog luka Dunavsko more manifestacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, održati serija interaktivnih performativnih akcija, čije su autorke članice kolektiva DTAFA, četiri austrijske umetnice Solmaz Farhang, Aleksandra Fruhstorfer, Ege Kukela i Lena Violetta Leitner, pod nazivom „Kako postati ostrvo”. Performativne akcije imaju za cilj podizanje svesti o ugroženoj vrsti dunavske ptice – malog zujavca (Charadrius dubius).

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1658409994669229.jpg

    Ukoliko budete učestvovali u ovom interaktivnom akcijama, zaista ćete na kratko postati ostrvo, odnosno zaštita za malog zujavca. Kroz ovaj proces bezbedno će vas voditi umetnice članice Danube Transformation Agency for Agency (DAFTA). Ono što je ugrozilo život i stanište ove vrste jeste korišćenje Dunava za proizvodnju struje i sprečavanje poplava – regulacijom reke su izgubili stanište, pa im se samim tim i smanjila populacija.

    U paviljonu Obala na novosadskom Štrandu, moći ćete da uz predstavnike DAFTA-e korak po korak postanete ostrvo za malog zujavca. U ovim istraživanjima postaćete mesto za leglo ove ptice selice tokom njihovog sezonskog boravka u Novom Sadu. Svakog dana, od 22. do 31. jula od 16 do 20 časova moći ćete da posete DAFTA štand i da popijete hladnu limunadu i druge napitke, ali i prisustvujete neformalnom druženju „Get together” ili šezdesetominutnoj sesiji romantičnog čitanja za malog zujavca na samoj obali reke. Ova ljubavna pisma pisali su eksperti za ptice, ljubitelji ptica, pa čak i puki posmatrači.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1658409995518098-scaled.jpg

    Projekat je organizovan od strane Umetničkog kolektiva U10 u okviru manifestacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, a podržan je od strane Federalnog ministarstva umetnosti, kulture, javne uprave i sporta Austrije, Bildrecht GmbH i Austrijskog kulturnog foruma. U okviru programskom luka Dunavsko more, realizuje se paviljon Obala, desetodnevna ekološka manifestacija. U fokusu višebrojnih programa, od umetničkih praksi, do debata i koncerata, biće budućnost Dunava i pitanje zagađenja jedne od najvećih evropskih reka.

    Danube Transformation Agency for Agency (DTAFA) je ekofeministička i društveno-umetnička organizacija koja pruža usluge i posredovanje između vrsta. Koristeći hibridne prakse između vizuelne umetnosti, dizajna i nauke, zalaže se za budućnost Dunava koja je pogodna za život svih njegovih stanovnika omogućavajući nove imaginacije za dunavske ekosisteme. Danas, u vreme globalne devastacije životne sredine, važno je i neizbežno da se umetničkeprakse transformišu u alate za aktivizam, osnaživanje i angažovanje.

    DTAFA istražuje kako umetnost može da se bavi klimatskim promenama i njihovim efektima na reku Dunav. Radeći u bliskoj saradnji sa naučnicima, zaštitnicima prirode, civilnim društvom, biljkama i životinjama, DTAFA mapira različite predviđene vanredne situacije u dunavskoj biosferi. Razvojem serije eksperimentalnih intervencija, DTAFA ima za cilj da obezbedi alate za socio-ekološke inovacije. Istraživanje se okreće nauci, teoriji i tehnologiji, kao i istoriji i ulogama koje je Dunav imao za različite kulture kao totemski, duhovni, vojni i ekološki kamen temeljac.

    Saznaj više:
    Povezani članci: