Vogue naslovnica sa stošestogodišnjom Filipinkom je zaludela sve, ali šta zapravo znate o Apo Whang-Od?

    03.04.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/Cover_Filipinka.jpg

    Aprilska filipinska Vogue naslovnica je odjeknula sa pravim razlogom: na njoj se nalazi stošestogodišnja Apo Whang-Od, tattoo umetnica koja je počela da tetovira sa svojih šesnaest godina i sa ovom naslovnom stranom napravila mini revoluciju. Ali, šta zapravo znamo o poreklu i radu ove inspirativne žene? Zagrebali smo ispod površine i upoznajemo vas sa njom.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1680596932482793.jpg

    Apo je rođena u Buscalanu, zabačenom selu na severu Filipina i kao šesnaestogodišnja devojčica iscrtala je prvu tetovažu, pod mentorstvom svog oca. Godine su prolazile, a ona je kroz generacije prenosila drevnu umetnost batoka koja uključuje upisivanje tetovaže u kožu pomoću trna umočenog u čađ i prirodnu boju. Apo je prva i jedina žena svog vremena koja se bavila tradicionalnim tetoviranjem, putovala je u susedna i daleka sela i bila gost različitih zajednica sa misijom da utisne svete simbole koji označavaju snagu, hrabrost i lepotu svojih predaka na kože pojedinaca. Poznata i kao Maria Oggay, ova posebna žena simbolizuje snagu i lepotu filipinskog duha i poslednja je takozvana mambabatok (tattoo umetnica koja čuva hiljadu godina staru tradiciju tetoviranja) svoje generacije. Prema navodima iz časopisa, Apo je za života istetovirala više žena nego ratnika. U prošlosti su muškarci tetovažama bili odlikovani za hrabrost, dok su žene bile obeležavane uglavnom zbog plodnosti i ulepšavanja. Ipak, kako su zapadnjački orijentisani standardi lepote počeli da prodiru u filipinsku kulturu, sve je manje devojaka i žena nastojalo da prenesu tradiciju batoka. Danas, turisti a posebno pripadnici generacije Z, hrle u Buscalan upravo kako bi dobili ovaj poseban tretman tetoviranja. „Zaustaviću se samo kada više ne budem mogla da vidim, kako bih mogla da nastavim da dajem ljudima pečat Buscalana“, izjavila je umetnica.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1680596932391893.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1680596946425273.jpg

    Za filipinsko izdanje Vogue beauty, fotografisao ju je Artu Nepomuceno, čime je Apo postala najstariji model u istoriji na njihovoj naslovnoj strani. „Nikada niste previše stari da se nađete na naslovnici Vogue-a“, zaključila je Apo Whang-Od. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: