Argentinac na čelu čuvenog italijanskog brenda: Ko je Adrian Appiolaza, novi kreativni direktor kuće Moschino?

    30.01.2024.
    RECOMMENDED

    Moschino je danas najavio novog kreativnog direktora i to je Adrian Appiolaza, koji se, tim povodom, nedavno preselio iz Pariza u Milano. Njegov prethodnik Davide Renne je u novembru prošle godine iznenada preminuo, samo deset dana nakon što je zauzeo poziciju kreativnog direktora brenda.

    Appiolaza već dugi niz godina radi u kreativnim direkcijama luksuznih brendova, te je tako poslednjih 10 godina proveo u Loewe kao dizajn direktor konfekcije. Pre tog angažmana, dve godine je radio rame uz rame sa Clare Waight Keller tokom njenog potcenjenog rada u Chloe, zatim dve godine sa Marc Jacobsom u Louis Vuitton-u i četiri godine sa Miuccia Pradom u Miu Miu (2006. godine).

    Dok je na prelazu milenijuma radio kao mlađi dizajner u Alexander McQueen-u, mladi Appialoza je studirao na prestižnoj londonskoj akademiji Central Saint Martins.  Godine 2002. je predstavio svoju diplomsku kolekciju, koju je zapazila Phoebe Philo i pozvala ga da se pridruži pridruži  Chloe timu.

    Appiolaza je rođen u Buenos Airesu 1972. godine i kaže da je veći deo svog detinjstva i adolescencije proveo u bakinoj krojačkoj radnji. Bila je to opsesija muzikom, a ne modom, koja ga je prvo inspirisala da napusti dom i preseli se u Veliku Britaniju. Posebno ga je privukao procvat muzičke scene u Mančesteru, za koju je više puta izjavio da je za njega bila najveća strast i motivacija.  

    Pored svoje dosadašnje veoma uspešne karijere u modnom dizajnu, Appiolaza je takođe poznati kolekcionar radova drugih dizajnera. Njegova prva opsesija bila je Comme des Garcons, ali dragulji u njegovoj arhivi uključuju i raritete drugih dizajnera, kao što su Yohji Yamamoto, Jean Paul Gaultier, Martin Margiela, Vivienne Westwood i Issey Miyake.

    Za manje od mesec dana, tačnije 22. februara, na Nedelji mode u Milanu, dogodiće se ovaj čuveni debi koji svi sa nestrpljenjem iščekujemo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: