Modni dizajneri i aktivisti priredili konceptualnu reviju CENZURA

  06.02.2024.
  RECOMMENDED

  Tokom prethodnog vikenda u Beogradu, 03. februara, organizovana je modna revija CENZURA. Konceptualna modna revija odigrala se u prostoru Miljenko Dereta na Dorćolu u organizaciji IMPAKT Sarajevo modnog pokreta i Jane Žarković, istoričarke umetnosti iz Beograda.

  Modna revija „Cenzura“ održana je kao glavni događaj projekta „Western Balkans Silk Road – A Thread of Reconciliation“ koji za cilj ima da postavi platformu za kolaboraciju između mladih dizajnera i aktivista na zapadnom Balkanu, objedinjenim zajedničkim društvenim temama i problemima.

  cenzura
  Snapinsta.app 416877110 927793881541743 7934231546825094951 n 1080

  Koncept revije bazirao se na silent debati gdje je publika interaktivnom dinamikom imala priliku učestvovati u reviji i menjanjem pozicija, zauzimati stav. Projektovana su četiri statementa predstavljajući tako četiri dizajnera i njihov doživljaj cenzure. Statementi su glasili:

  • I CHOOSE HOW I PRESENT
  • A HOE IS NEVER COLD
  • PEOPLE ARE AFRAID OF ME
  • THE CAPABILITY FOR DESTRUCTION, BUILDS THE ENERGY FOR CREATION

  Nakon svakog statementa publika je birala afirmacijsku ili negacijsku stranu. Nakon zauzimanja stava, sledila je kolekcija dizajnera kao reakcija i performativni ekspoze na statement.

  Dizajneri koji su izlagali su Ana Dutina, Emina Veladžić, Samir Mrković iz Sarajeva, kao i Milutin Lađević iz Beograda. U reviji je učestvovala i aktivistkinja Milica Maksimović koja je kroz svoj društveno odgovorni doprinos dala notu i na svoj način izniela šta cenzura znači za nju.

  CENZURA / BEZ CENZURE

  revija dorcol impakt 0302 20240203 001 1
  Milutin Ladjevic
  Milutin L
  Milutin L 2
  Samir Mrkovic
  Emina V
  Ana Dutina
  Emina Veladzic
  dizajneri

  Foto: Vladimir Živojinović

  Saznaj više:
  Povezani članci: