U Rovinju počeo četvrti Weekend Food Festival

Weekend Food festival okuplja vodeće ljude regionalne i svetske gastro scene.

autor BURO.
Weekend Food Festival

Danas je u Rovinju otvoren četvrti Weekend Food Festival, s jakom porukom: Ako nemate kontrolu nad hranom, nemate kontrolu nad budućnosti.

U staroj Tvornici duhana u Rovinju jutros je otvoren četvrti Weekend Food Festival – festival koji okuplja vodeće ljude regionalne i svetske gastro scene. U gradu koji je poslednjih godina postao sinonim za vrhunsku gastronomiju, otvorena su festivalska vrata iza kojih se ovog vikenda spajaju znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i svi kojima je hrana posao i strast. Kroz više od 30 panela, masterclassova i predavanja, festival će i ove godine biti središte razgovora o novim trendovima, održivosti, inovacijama i brojnim drugim temama.

Maja Fertalic
Maja Fertalić

„Užitak mi je ponovno stati na ovu pozornicu, već četvrtu godinu zaredom. Nadam se da smo ove godine uspjeli podići ljestvicu još više. Pred nama su dva dana vrhunskog programa i večeri ispunjene zabavom – recept koji ovdje u Rovinju nikad ne promašuje“, rekao je Tomo Ricov, osnivač i direktor Weekend Food Festivala, a direktor Darko Ivančević otvorenje je zaokružio predstavljanjem koncepta festivala kroz reč CHEF.

TEME WEEKEND FOOD FESTIVALA

„C – kao connect jer stvarno želimo da se svi ovdje povežete. H – kao holistički pristup jer hrana nije samo ono što je na tanjuru. E – kao experience jer želimo da uključite sva osjetila i odete kući s nezaboravnim doživljajem. F – kao fun jer zabava je uvijek neizostavni dio svega što radimo. Pred nama su dva sjajna dana“, rekao je Darko Ivančević, direktor Weekend Food Festivala.

Darko Ivancevic
Darko Ivančević

U razgovoru Hrana, sigurnost i kapital powered by BOSQAR Invest, Stjepan Orešković, osnivač i većinski deoničar BOSQAR d.d.-a, publiku je proveo kroz razmišljanja o prehrambenom sektoru kao strateškom prostoru, ali i o vlastitom poslovnom putu, od medicine i obrazovanja, do ulaganja u prehrambenu industriju. Kao najvažniji resurs budućnosti, Orešković je istaknuo upravo hranu i vodu.

Ako nemate kontrolu nad vodom i hranom, ne kontrolirate vlastiti opstanak. To je elementarno. Suverenost danas je pristup hrani, vodi i energiji, istaknuo je Orešković te dodao da je za biznis najbolja država ona koja je nevidljiva – stabilna, predvidiva i nenametljiva. A za društvo, najbolja je ona koja se oslanja na znanstvenike i poduzetnike te je upravo tim rečima Orešković objasnio ulazak Bosqar Investa u prehrambeni sektor.

Nikad nitko nije uspio ako nije pazio na dvije stvari – akvizicije i organski rast. Ako to ne razumijete, propast ćete. Sustav mora biti živ, dodao je Orešković.

Masterclass prirodna vina
Masterklas o vinima

Kako svoju strast pretvoriti u posao – pitanje je koje je otvorio panel Mali kod velikih – vidljivost, autentičnost i ustrajnost. Svoje odgovore na to dali su Tijana Bogdanović, osnivačica Morning laba, Maja Fertalić, osnivačica brenda Nutty, i Antonio Matušan, osnivač startupa Crumbs. Kroz lične priče o upornosti, građenju prepoznatljivosti i izazovima ulaska na tržište, panel je ponudio konkretne primere u stvaranju malih brendova s velikim ambicijama.

Na tom putu pomogao im je i FoodTech Startup Competition – takmičenje koje već četvrtu godinu okuplja inovatore iz prehrambenog i ugostiteljskog sektora.

Masterclass o prirodnim vinima

Dok se u dvorani Vikend raspravljalo, ostatak prostora živio je u ritmu festivala – od jutarnjih sati odvijaju se masterclassovi i showcooking radionice, koji su i ove godine privukli veliki broj posetilaca. Dvorane su ispunjene, publika aktivno učestvuje, a chefovi, sommelieri i barmeni iz regije i šire demonstriraju tehnike, koncepte i ideje koje pomeraju granice gastro kreativnosti. Posebno zanimanje izazvao je masterclass Prirodna vina – opis, stilistika i tržišno pozicioniranje by Istra Natural, koji je bio uvod u svet vina proizvedenih bez aditiva i intervencija. Publika je imala priliku da sazna šta su tačno prirodna vina, koje metode se koriste u njihovoj proizvodnji, kakve stilistike prepoznajemo – te kako se pozicioniraju na tržištu. Više o prirodnim vinima možete saznati na festivalu Istra Natural koji prvi puta učestvuje na Weekend Food Festivalu i biće otvoren u subotu, 12. aprila, od 11 do 18 sati.

Program u petak će zatvoriti zvezda ovogodišnjeg Weekend Food Festivala, Marco Pierre White, legendarni chef kojeg će intervjuisati Mate Janković, chef i vlasnik restorana Sol.

U međuvremenu, festivalske zone žive punim plućima. Weekend Food Market pretvoren je u vibrantno središte zalogaja i druženja, dok RANGITE! – Istrian Food Market slavi istarsku tradiciju kroz autentične okuse, vina i proizvode lokalnih proizvođača. Expo zona nudi pregled najnovijih inovacija iz sveta hrane, pića i tehnologije, a Make It Count Bar mesto je za večernje, neformalno druženje. Za one koji traže ekskluzivan gastronomski doživljaj, Weekend Food x Noel by Ivan Temšić pruža fine dining iskustvo pod vođstvom chefa s Michelinovom zvezdicom.

Panel Buducnost pekarstva nova pravila igre

Weekend Food Festival nastavlja se i sutra, donoseći nove panele, okuse, goste i prilike za učenje i povezivanje. Više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici festivala te na društvenim mrežama, Instagramu, TikToku i Facebooku.

Fotografije: Weekend Food Festival PROMO