Buro. Vodič: Šta gledamo, slušamo i posećujemo za vikend

28.03.2024.
RECOMMENDED

No results found.

Buro. Vodič: FILM

Za danas toliko

Film koji je imao premijeru na ovogodišnjem FEST-u, jedan je od najboljih domaćih filmova koji su snimljeni poslednjih godina. Ovo je ostvarenje koje stavlja u fokus ljubav prema „malim“ stvarima, tačnije onim jednostavnim radostima koje čine našu svakodnevicu – pravljenju čupavaca, uživanju kraj reke, vožnji bicikla, godišnjem odmoru na leto, kupovanju lubenice na lokalnoj pijaci i odnosima koje negujemo sa komšijama, rodbinom i najbližima.

za danas toliko 1272801771

U filmu Marka Đorđevića igra i deo glumačke ekipe koju smo gledali u njegovom ostvarenju „Moj jutarni smeh“, a to su Ivana Vuković i Filip Đurić. Tu su i Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Miona Pejković, Milica Jovović i drugi. Jedini događaj koji ne smete da zaobiđete iz rubrike Buro. Vodič za ovu nedelju, jeste ovaj film.

MARTOVSKI FESTIVAL

71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Stalna manifestacija u oblasti kulture, u Beogradu, počela je 25. i trajaće do 30. marta u Domu omladine Beograd.

buro vodic festival

PROGRAM ZA PETAK

Program četvrtog festivalskog dana, 29. marta, započeće razgovorima sa autorima i gostima, koji su otvoreni za publiku i novinare, a održavaju se od 13 sati u holu ispred sale Amerikana. Predstaviće se: Katarina Bugarin, autorka filma Linije manjeg otpora (takmičarski program / eksperimentalni film); Filip Markanović, autor filma reKAPITULACIJA (takmičarski program / dokumentarni film do 50 min.); Nemanja Vojinović, autor filma Flašaroši (takmičarski program / dokumentarni film preko 50 min.); Nikola Stojanović, autor filma Duhovi na mojim leđima (takmiačrski program / kratkometražni igrani film); Đorđije Petrović, autor filma Mamut (takmičarski program / kratkometražni igrani film); Josip Pejaković, autor filma Hako (revijalni program / Regionalna panorama); Jovan Pantović, autor filma Marija želi da postane žena (takimičarski program / dokumentarni film do 50 min.); Srđa Vučo i Luka Papić, autori filma Prizvan i pozvan (takmičarski program / dokumentarni film preko 50 min.).

vodic festival 2
Gospode, osećam prisustvo tvoje

Jedan od gostiju ovogodišnjeg Martovskog festivala je Nikolaj Burljajev, autor filma Gospode, osećam prisustvo tvoje (Rusija / 2023 / 56′ 40“), koji će učestvovati u razgovoru sa publikom i novinarima 29. marta od 14h u holu ispred sale Amerikana. Njegov film beogradsku premijeru imaće od 21 sat u Velikoj sali Doma omladine Beograda. U pitanju je slojevit dokumentarac koji govori o poetici Andreja Tarkovskog, ali i o izvorima njegove duhovnosti i religioznosti. Kombinuje klasične scene iz filmova Tarkovskog sa savremenim prizorima, u kojima se pojavljuju nekadašnji objekti snimanja i preživeli junaci. Film sublimira dnevnike Tarkovskog sa arhivskom i dokumentarističkom građom, ali i sećanje autora na saradnju sa jednim od najvećih reditelja u istoriji kinematografije. Ovaj film, snimljen povodom 90 godina od rođenja velikana ruskog i svetskog filma, vodi gledaoca kroz život i stvaralaštvo filmskog genija, za kojeg je i čuveni Ingmar Bergman rekao da su mu njegovi filmovi promenili viziju.

vodic tihi skitnica
Tihi skitnica

U okviru revijalnog programa DOMAĆA PANORAMA, 29. marta od 20.15 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće prikazana premijera kratkog igranog filma Hrana za golubove (2024. / 28′) u kojem je jednu od poslednjih uloga ostvario legendarni Žarko Laušević.

Ceo program festivala preuzmite OVDE.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cene ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Buro. Vodič IZLOŽBA

HOROR ROMANTIKA Danice Tešić

Galerija Doma omladine Beograda (Izložba je otvorena 26. marta i traje do 7. aprila)

Serija radova pod nazivom Horor romantika istražuje polje susreta svesti i podsvesti. Crteži i objekti kroz svoje biomorfne forme grade fluidnu kompoziciju preklapanja i prožimanja, koji kao rezultat donose nesigurnost u poimanju odnosa elemenata, da li je posredi njihov sukob ili privlačenje. Na ta dva nivoa, dve krajnosti, crteži prolaze kroz metamorfoze i svoju projekciju dobijaju i van druge dimenzije. Kroz preispitivanje odnosa stvarnosti i fikcije, svesti i podsvesti, erosa i tanatosa, crteži i objekti međusobno komuniciraju, a kroz blisko poimanje protivrečnosti pokušavaju da uspostave vezu sa stvarnošću kakva god ona bila.

Danica Tesic Galerija DOB

ŽURKA

STEVEN JULIEN – PETAK 29. MART – RUKE (Gastro šor)

Steven Julien, poznat i kao Funkineven, rođen je i odrastao u zapadnom Londonu gde je svoje prve korake (doslovno) napravio kao plesač, pre nego što je počeo da eksperimentiše sa beatmakingom i produkcijom. Debi EP „Kleer“ izdaje na izdavačkoj kući Eglo Records 2009. godine, da bi nakon dve godine osnovao Apron Records, izdavačku kuću koja je dala platformu mnogim talentovanim umetnicima kao što su Byron the Aquarius, My Girlfriend, Kyle Hall, Benedek i mnogi drugi. Njegov zvuk je prepoznatljiv po spoju housea, soula, boogieja i detroitskog tehna, sjedinjujući uticaje iz Velike Britanije, Njujorka i Detroita sa svojim karipskim korenima. Već 12 godina, Steven je jedan od rezidenta na čuvenoj NTS radio stanici sa svojom „The Apron Show“ emisijom.

buro vodic ruke

Pored toga, Steven se istakao i van muzičke scene, radom na modnim brendovima kao što su Nike i Patta, saradnjom sa rediteljem Stivom Mekvinom i postavkama sa Mos Defom u Bruklin muzeju. Nakon trijumfalnog nastupa u Drugstoru 2019. godine, Steven se 5 godina kasnije vraća sa ekskluzivnim setom u – Ruke! Ne propustite priliku da doživite jedinstveno muzičko iskustvo uz Stevena ovog petka.

Društvo će mu praviti lokalna DJ podrška, Igor Jadranin i Spacewalker. Ulaz na žurku je besplatan.

Fotografije: Promo

Saznaj više:
Povezani članci:

No results found.