Večeras počinje 52. FEST, a ovo su filmovi koje ne propuštamo

23.02.2024.
RECOMMENDED

FEST je nezaobilazna tačka u kulturnom životu Beograda na kome prikazuje sve ono najvrednije iz svetske i domaće kinematografije, a ove godine biće prikazano 108 filmskih ostvarenja, u šest beogradskih dvorana.

Među filmskim hitovima koje ne treba propustiti na 52. međunarodnom filmskom festivalu FEST, koji traje od 23. februara do 3. marta, nalaze se i filmovi koji na beogradski festival dolaze već ovenčani prestižnim nagradama kao i ostvarenja koja su u trci za nagradu Američke filmske akademije.

Ovo je naših deset favorita.

BERNADET, PRVA DAMA

U režiji Léa Domenacha stiže film koji je okupio impresivnu glumačku ekipu koju predvodi Catherine Deneuve. Kada stigne u Jelisejsku palatu, Bernadet Širak očekuje da će konačno dobiti mesto koje zaslužuje, jer je uvek bila u senci svog supruga, čineći sve što može kako bi on postao predsednik. Kada biva ostavljena po strani, jer je smatrana previše staromodnom, Bernadet odlučuje da se osveti tako što postaje glavna medijska ličnost.

Ovo je deo Gala programske selekcije. 

bernadet prva dama 709701279

ENEJA 

Jedan od filmova koje ne treba da propustite na ovogodišnjem Fest-u, jeste Eneja, koji u središte radnje stavlja mukarca koji živi u današnjem Rimu i koji želi da u njemu proživi život svog mitskog imenjaka, Homerovog Eneje. On želi da se oseća živim u mrtvom i dekadentnom dobu. “Partner u zločinu“ mu je njegov doživotni prijatelj Valentino koji je upravo dobio dozvolu pilota aviona. Između dilovanja droge i zabava, njih dvojica su žrtve i počinioci u korumpiranom svetu, ali u svojoj mladalačkoj nesreći pokreće ih nepotkupljiva vitalnost. (Režija Pietro Castellitto, programska selekcija – gala, uloge: Pietro Castellitto, Giorgio Quarzo Guarascio, Benedetta Porcaroli, Chiara Noschese, Giorgio Montanini, Adamo Dionisi, Matteo Branciamore, Cesare Castellitto, Clara Galante, Paolo Giovannucci, Sergio Castellitto…). 

enea film

POVRATAK KAZANOVE

Leo Bernardi je iskusan i priznat reditelj na kraju karijere, koji nema nameru da prihvati sopstveni pad. Za najnoviji film, odlučio je da ispriča priču o Kazanovi Artura Šniclera. Onaj o kome priča Šnicler je Kazanova kojem je prošla mladost: nema više šarma i moći nad ženama, nema više novca, nema više zadovoljstva da putuje po Evropi. Posle godina izgnanstva, on ima samo jedan cilj: da se vrati u Veneciju, u svoj dom. Na putu ka kući, Kazanova upoznaje devojku Markolinu koja u njemu budi želju za osvajanjem. Pokušavajući da je zavede, Kazanova će doći do najtragičnijeg zaključka: ostario je. Brige i sumnje oba muškarca su neverovatno slične. Šta je važnije, bioskop ili život?

Ovo je film Gabriela Salvatoresa, a u glavnim ulogama su Toni Servillo, Fabrizio Bentivoglio, Sara Serraiocco, Natalino Balasso, Alessandro Besentini, Bianca Panconi, Antonio Catania, Elio De Capitani, Angelo di Genio…

povratak kazanove 263428027

ŠOŠANA 

Inspirisan istinitim događajima, Šošana je politički triler smešten u tridesete godine 20. veka u Tel Avivu. Tomas Vilkin je zaljubljen u grad i u Šošanu Boročov. Vilkin radi sa Džefrijem Mortonom u antiterorističkom odredu britanske palestinske policije, jureći Avrahama Sterna, pesnika i vođu podzemlja. Stern veruje da se Izrael može izgraditi samo nasiljem. Njegove dve glavne mete su Vilkin i Morton. Šošana je, kao i većina stanovnika Tel Aviva, moderna i progresivna. Kako nasilje raste, svi su primorani da biraju na kojoj će se strani boriti. Film je režirao Michael Winterbottom,  a u glavnim ulogama su Harry Melling, Irina Starshenbaum, Douglas Booth, Aury Alby, Ian Hart, Tim Wallers.

sosana 1912464804 1

ZAJEDNO 99

Grupa veoma različitih pojedinaca živela je 1975. u komuni zvanoj “Zajedno“. Sada je 1999. i kolektiv se pretvorio u najmanji na svetu. Komunu čine samo dva čoveka – Goran i Klase. Osećajući se pomalo usamljeno, javlja se ideja o ponovnom okupljanju sa njihovim starim prijateljima. Ovaj film je deo Gala selekcije, režirao ga je Lukas Moodysson, a u glavnim ulogama su Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Anja Lundqvist, Jessica Liedberg, Olle Sarri, Cecilia Frode, Lars Frode, Lisa Lindgren, David Dencik, Jonas Karlsson…

zajedno 99 881422179

ANATOMIJA PADA

Jedan od najboljih filmova na ovogodišnjem FEST – u jeste Anatomija pada. Radnja: nemačka književnica Sandra, njen suprug Samjuel iz Francuske i njihov sin Danijel žive povučeno u zabačenom gradu u francuskim Alpima. Kada je Samjuel pronađen mrtav u snegu isped njihove kolibe, policija istražuje da li je izvršio samoubistvo ili je ubijen. Sandra postaje glavni osumnjičeni. Malo po malo, suđenje postaje ne samo istraga o okolnostima Samjuelove smrti, već i uznemirujuće psihološko putovanje u dubine Sandrine i Samjuelove konfliktne veze. Režija – Justine Triet, a u glavnoj ulozi je fantastična Sandra Hüller. (Gala plus selekcija) 

fest anatomija pada

BARTONOVA AKADEMIJA 

Ovo je film koji otvara FEST. Režirao ga je Alexander Payne, a već je nagrađen Zlatnim globusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu koju je poneo Paul Giamatti, i nagradu za sporednu žensku ulogu koja je pripala Divine Joy Randolph. Bartonova akademija je ovogodišnji kandidat za Oskara u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario. Payneov film prikazuje se u okviru programske celine Gala

bartonova akademija 1507065497

SEDMO NEBO 

Nino Radman je čovek sa previše žena i premalo vremena, hodajući recept za katastrofu. Dok pokušava da prizna ženi da se zaljubio u drugu, traži pomoć “stručnjaka“ čiji ga saveti vode u još veći haos. U strahu od žene, Ninova paranoja sve više raste, a on se pretvara u tempiranu bombu. Hoće li trijumfovati ili propasti? U glavnim ulogama zatičemo Krešimira Mikića, Ivu Jerković, Ivu Mihalić, Nikšu Butijera, Dejana Aćimovića, Petra Ćiritovića… Film je režirala Jasna Nanut. 

sedmo nebo 1731444471

VIDEOTEKA

Na Festu imamo priliku da gledamo novi film Luke Bursaća. U glavnim ulogama gledamo Relju Popovića, Igora Benčinu, Tamaru Isailović, Bogdana Farcasa, Zorana Cvijanovića, Miloša Mikija Trifunovića, Mionu Marković, Petra Zekavicu, Miloša Samolova, Jovanu Belović, Jovana Jovanovića, Vahida Džankovića, Jelenu Galović, Nikolu Breković,a Maju Kulundžiju, Maju Medenicu, Minu Davidovca, Tamaru Rakić, Dobrilu Ćirković i mnoge druge. 

Radnja filma: Nakon neuspele pljačke, lokalni bandit pronalazi utočište u napuštenom video-klubu. Primoran da tu provede noć, odlučuje da pogleda tri filma koja će ga odvesti u čudesne svetove ispunjene herojima, zlikovcima i magijom.

videoteka 1868923438

PAMTIM SAMO SRETNE DANE 

Ovo je poslednji film Ratka Poliča, a ulazi u Gala programsku šemu. Radnja filma glasi ovako: dok sedi u restoranu, koji predstavlja čekaonicu za drugi svet, umorni starac posmatra goste restorana koji predstavljaju njega i njegovu najužu porodicu tokom bitnih trenutaka u njegovom životu. Trenutaka koji su uticali na njega i tu porodicu i pretvorili ga u čoveka kakav je bio na kraju života. Starac je prisiljen da te događaje gleda objektivno, sa strane, kao svojevrsni sudija i porota tragičnog života punog žaljenja, gorčine i pogrešnih odluka. Film Nevija Marasovića, okupio je impresivnu glumačku ekipu koju, osim Ratka Poliča, čine Tena Nemet Brankov, Lana Meniga, Leona Paraminski, Tonka Kovačić, Zlatko Burić-Kićo, Stjepan Perić, Dado Ćosić, Vinko Kraljević, Janko Popović Volarić, Goran Grgić, Franjo Kuhar, Nina Violić, Tara Thaller, Alma Prica, Jelena Miholjević, Tihana Lazović Trifunović, Doris Šarić Kukuljica, Ivana Starčević, Leon Lučev, Živko Anočić, Zdenko Jelčić, Goran Bogdan.

fest polic

Fotografije: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: