Manekenka Antonina Petković za nas sprema omiljeni COMFORT FOOD: Zapečena čoko kaša

autor Antonina Petković
Antonina Petkovic recept kasa

Praznična euforija je u punom jeku.

Obavija nas osećaj topline i radosti, a želja da stvorimo posebne trenutke za sebe i svoje najbliže postaje glavna okupacija. Zato želim da podelim sa vama poseban recept koji će dodatno obogatiti vaše praznične trenutke.

Nije tajna da volim dobru ovsenu kašu i da je jedem svaki drugi dan. Osim što je odlična baza za razne maštarije, super je nutritivna i ako se pravilno kombinuje (uvek dodajte neku vrstu zdrave masti kada konzumirate ugljene hidrate) držaće vas sitim jako dugo. Ovo verzija se ne mora služiti samo za doručak, već može proći i kao desert, čineći je idealnom za specijalno jutarnje uživanje.

200037030024
200037030008

Volim recepte koji su jednostavni i ne zahtevaju puno vremena za pripremu. Spojite par sastojaka, sve dobro promešate, stavite u rernu, obavite nekoliko kućnih poslova ili uživate u jutarnjoj meditaciji, i eto – imate savršen obrok.

Zapečena čoko kaša

Recept za dve osobe:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1 kašika organskog kakaa
  • 1 banana
  • 1 ½ šolja mleka od indijskog oraha
  • 1 kašika čokoladnih mrvica

Za preko:

  • 1 kruška, iseckana na kockice 
  • 1 kašika kokosovog ulja 
  • Cimet
  • Jogurt (Skyr, grčki ili veganska opcija)
  • Seckani pečeni lešnici
  • Lešnik puter (najbolji možete u Zdravcu u Čumiću)
200037030003
200037030023 1

Uključite rernu na 180°C

U srednjoj posudi za pečenje izgnječite bananu. Dodajte ovsene i kakao, pa prelijte biljnim mlekom i dobro promešajte. Pospite čokoladnim mrvicama i stavite u rernu na 35-40 min.

Pred kraj pečenja, na srednjoj vatri otopite kokosovo ulje i propržite krušku sa malo cimeta dok se ne karamelizuje.

Kada sve bude gotovo, kašu podelite po činijama (ili ostavite da se malo ohladi pa isecite, ako jedete kao desert).

Stavite po kašiku jogurta, zatim pospite pečenim lešnicima i lešnik puterom.

200037030005

Fotografije: Ksenija Jaredić