Spring Reminder: Ovih pet namirnica jačaju IMUNITET

autor BURO.
110

Proleće je vreme kada priroda oživljava, ali takođe može biti sezona kada se naš imunitet suočava s različitim izazovima. S promenom temperature, cvetanjem biljaka i drugim faktorima okoline, našem organizamu potrebna je dodatna podrška kako bi ostao otporan na bolesti.

Srećom, postoji pet namirnica koje se ističu pojačavajući naš imunitet tokom proleća.

nAMIRNICA

PET NAMIRNICA ZA BOLJI IMUNITET:

Citrusno voće

Limun, narandža, grejpfrut i limeta su bogati vitaminom C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema. Ovi citrusi ne samo da pomažu u borbi protiv prehlade i gripa, već takođe imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti naših ćelija od oštećenja.

aa1c39146222a878acf7df341b9d023c

Beli luk

Osim što daje poseban ukus mnogim jelima, beli luk je takođe poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Sadrži spoj koji se naziva alicin, koji može pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija.

Svaka salata koju pripremate može biti obogaćena belim lukom. Isto je i sa jelima sa mesom, pastama. Ova namirnica postaje sve popularnija, te smo sigurni da možete pronaći mnoštvo inovativnih recepata.

61a081a5e0636d062add3e2fefb5e4ec

Brokoli

Ova zelena povrćka je izuzetno bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin A i cink. Svi ovi nutrijenti igraju ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu i održavanju zdravlja tokom proleća.

7908c29e53e06203d3ce95beae3ea4e3

Đumbir

Osim što dodaje pikantan ukus jelima, đumbir takođe ima snažna protuupalna svojstva i može pomoći u olakšavanju simptoma prehlade i gripa. Redovno konzumiranje đumbira može pomoći u održavanju imunološkog sistema jakim i otpornim.

Svaki sok koji pripremate ili čaj koji savetujemo da i dalje konzumirate možete obogatiti đumbirom.

9348ffe6ec09deb5822ac750859dee93

Kivi

Ovaj egzotični voćni dragulj bogat je vitaminom C, antioksidansima i drugim hranjivim sastojcima koji podržavaju imunitet. Kivi takođe sadrži enzim poznat kao aktinidin, koji može pomoći u probavi i apsorpciji hranjivih sastojaka.

5b9e2d66f4c4489fe051b286ede485c8

Uzimanje ovih pet namirnica kao redovni deo vaše ishrane tokom proleća može pomoći u jačanju vašeg imuniteta i održavanju zdravlja.

Međutim, važno je napomenuti da ishrana treba biti samo jedan od aspekata vaše strategije za jačanje imuniteta. Redovno vežbanje, dovoljno sna i smanjenje stresa takođe su ključni faktori za održavanje jakog imunološkog sistema.

Foto: Pinterets