Uvek ste umorni? Ovi SUPLEMENTI će vam pomoći

01.02.2024.
RECOMMENDED

Da li ste uvek bez energije? To bi moglo biti zbog dva kuglasta stvorenja koja se nalaze na vrhu vaših bubrega, a to su nadbubrežne žlezde.

Ukratko, pretpostavlja se da hronično izlaganje raznoraznim stresovima stavlja pritisak na nadbubrežne žlezde, te ih na kraju i preoptereti do te mere da se ne proizvodi adekvatan nivo kortizola i drugih hormona.

Ipak, postoje određeni suplementi koji pomažu u regulaciji nadbubrežnih žlezda. Pridružite nam se na ovom wellness putovanju.

Suplementi wellness 1

ADAPTOGENE BILJKE

U pitanju su biljke koje vašem telu pomažu da se prilagodi stresu. One to postižu tako što podržavaju prirodan odgovor tela na stres i pomažu mu da se vrati u stanje ravnoteže.

Ašvaganda: Pomaže u upravljanju umora koji je povezan sa stresom time što reguliše nivo kortizola i podržava telesne sisteme koji poboljšavaju otpor na stres.

Astragalus: Ova adaptogena biljka pojačava funkcije imunitete i pruža zaštitu od posledice stresa.

Kordiceps: Ekstrakt gljice kordiceps poboljšava funkciju imuniteta i smanjuje uticaj stresora, što doprinosi do balansiranog telesnog sistema.

Ginseng: Ovo je svestrani suplement koji ima antiinflamatorno dejstvo koje se suprotstavlja raznim stresorima.

11af9045bde3115d0ff26929388cc1f3

VITAMINI

Vitamin C: Ovo je moćan antioksidans koji može da pomogne u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, što je najčešće povezano upravo sa problemima sa nadbubrežnim žlezdama.

Vitamin B5: Poznato i kao pantotenska kiselina, vitamin B5 je ključan za proizvodnju energije i može da pomogne u smanjenju stresa i anksioznosti time što podržava funkciju nadbubrežnih žlezda.

Vitamin B6: Pomaže u regulaciji raspoloženja i kognitivnih funkcija, kao i u u proizvodnji serotonina.

Vitamin B12: Neophodno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, vitamin B12 može poboljšati nivo energije i smanjiti količinu umora.

c6380f8bae55997d3dac5b4278b76694

MINERALI

Magnezijum: Magnezijum pomaže u opuštanju mišića i podržava odgovor tela na stres tako što reguliše nivoe kortizola, što doprinosi poboljšanoj funkciji nadbubrežnih žlezda.

Kalijum: Pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu i podržava funkciju mišića i nerava, što može da pomogne i sveukupnom zdravlju nadbubrežnih žlezda.

Kalcijum: Kalcijum utiče na kontrakciju mišića i prenos nervnih impulsa, što je važno za upravljanje stresom i održavanje funkcije nadbubrežnih žlezda.

Jod: Ovaj mineral je ključan za funkciju štitne žlezde, što zauzvrat utiče na regulaciju energije.

Važno je napomenuti da je najbitnije konsultovati se sa lekarom ako patite od hroničnog umora.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: