Da li su ESENCIJALNA ULJA štetna za kožu?

  31.01.2024.
  RECOMMENDED

  Esencijalna ulja postaju sve zastupljenija. Kada razmišljamo o nezi kože, pretpostavka je u većini lsučajeva da je, zapravo, prirodno najbolje. Međutim, da li je i u kolikoj meri to zapravo tako?

  Eterična ulja se često svrstavaju u prirodnu kozmetiku, ili preparate za negu lica i tela. Pominju se obavezan sastojak kada je reč o nezi kože, kako zbog svojih benefita na um i opuštanje tela, tako i zbog navodnog uticaja koji mogu imati na zdravlje kože.

  Dakle, nalaže se pitanje, da li su esencijalna ulja opasna, korisna, ili se njihovo delovanje pak nalazi negde između? Odgovor, kao što to često biva u kontekstu nege kože, nije jednostavan.

  e4bb3df31bb12408bb2d481c6d910f59

  Šta su esencijalna ulja?

  Eterična ulja su visoko koncentrisani, aromatični spojevi ekstrahovani iz biljaka, obično dobijeni putem destilacije, ili mehaničkim metodama poput hladnog ceđenja. Koriste se najčešće za negu kože ili u aromaterapiji, holističkoj praksi koja podrazumeva udisanje eteričnih ulja radi terapijske koristi (na primer, korišćenje lavandinog eteričnog ulja za podsticanje sna).

  Kako deluju na kožu

  Kada je reč o eteričnim uljima, mnoga od njih sadrže antioksidante i masne kiseline koje imaju zaštitna i hranljiva svojstva. Postoje dokazi koji pokazuju da određena ulja imaju čak i antimikrobna dejstva. Ulje čajevca je odličan primer za tu tvrdnju zbog čega se široko koristi u tretmanu akni i bubuljica.

  Ali ovi benefiti sami po sebi nisu uvek dovoljni da zasluže mesto u vašoj rutini nege kože. Proizvodnja eteričnih ulja nije regulisana, tako da niste uvek u mogućnosti da znate koji je nivo kvaliteta ulja koje koristite. Takođe, tu je i činjenica da, ukoliko formula nije pravilno razblažena, mogu da se jave nepoželjne reakcije kože.

  2fe3b64642fdf54e95ccc7a0c7b0b73e

  Eterična ulja – Mišljenje stručnjaka

  Eterična ulja sadrže neke od najpotentnijih alergena za kožu koji postoje, objasnio je dermatolog iz Njujorka, dr. Whitney Bowe za magazin Russh. Ovo je posebno zabrinjavajuće za sve one koji imaju osetljivu kožu, ili postojeće stanje poput rozacee ili dermatitisa.

  Neka ulja su takođe poznata kao fototoksična ili fotosenzibilizirajuća, što znači da mogu negativno reagovati u dodiru sa UV zracima, izazivajući opekotine od sunca ili hiperpigmentaciju (tamne fleke ili mrlje koje su teške za uklanjanje). To su najčešće limun, limeta i grejpfrut.

  U nekim slučajevima, postoji mogućnost da su upravo eterična ulja odgovorna za narušenu barijeru kože, što dovodi do suvoće, perutanja i upale. Esencijalna ulja karanfilića, limunske trave, origana i jasmina najčešće su odgovorna za navedena stanja kože.

  esencijalna ulja
  adb9891befa29f12a5354cd30f518b99

  Zaključak…

  Naš zaključak je da je za sada najsigurnije da izbegavate esecijalna ulja. Ali to ne umanjuje njihov uticaj na blagostanje ili terapeutske prednosti.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: