BURO. vodič kroz osnove aromaterapije i primenu eteričnih ulja

  15.05.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/aroma-terapija-cover.gif

  Kako se osećate kad ujutro osetite svežu kafu? Ili, možda, umirujući miris lavande pred spavanje? Naše čulo mirisa je moćna stvar i u stanju je da nas u sekundi transportuje u sećanja, povede na put ili promeni raspoloženje. Zato, dobrodošli u svet aromaterapije i eteričnih ulja. Jednostavno se primenjuje, može da pruži jako mnogo i nema nijednog razloga zbog čega ne biste probali da u svoju wellness rutinu uključite upravo jedno od svojih najmoćnijih čula. Neke stvari ipak treba da znate unapred – skrolujte i krenite. Relaksacija je na samo jedan udah od svih nas.

  Šta je aromaterapija

   

  Aromaterapija (grčki aroma – miris, therapia – lečenje) doslovno znači lečenje mirisom i predstavlja drevni način lečenja zasnovan na upotrebi eteričnih i biljnih ulja. Kao takva, ona je deo fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu lečenja, prevencije bolesti i očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja koristi cele biljke ili njihove delove kao i ekstrakte dobijene iz njih. Aromaterapija, konkretno, koristi posebne ekstrakte koji se nazivaju eterična (esencijalna) ulja.

   

  Po kom principu funkcioniše

   

  Naše čulo mirisa neraskidivo je povezano sa mozgom i zato je u stanju da probudi emocionalne pa čak i fizičke reakcije tela kada ga stimulišemo.

   

   

  Mirisi koje aromaterapija koristi imaju pozitivne psihološke i emocionalne uticaje na smirivanje i uravnoteženje uma, duha i tela i zbog toga je veoma bitan pravilan odabir ulja koje će najviše odgovarati i pomoći svakom individualnom zahtevu ili problemu. Najčešći oblik profesionalne aromaterapije je terapija dodirom i kombinuje fizička i emocionalna dejstva masaže sa lekovitim karakteristikama esencija biljaka. Na ovaj način se smanjuju stres i poboljšava raspoloženje, ali i uspešno leče mnogi manji poremećaji.

   

  Kako koristiti aromaterapiju kod kuće

   

  Ovo se najčešće radi inhalacijom i upotrebom mirisnih sveća, štapića i raspršivača mirisa koji mirise unose u dom. Pored ovoga, aromaterapija koristi se i za klasične inhalacije protiv bakterijskih infekcija i virusa, zatim kao dodatak kupkama koje opuštaju mišiće i uklanjaju stres. Eterična ulja koriste se i za masažu ili kao dodatak uljima i kremama za redovnu negu.

   

  Da li eterična ulja moraju da se razblaže

   

  Da. Sama činjenica da je nešto prirodno ne znači i da je nežno, a esencijalna ulja su prejaka da bi se koristila u svom izvornom stanju. Zbog izuzetno jake koncentracije treba ih koristii oprezno i u malim količinama pošto u suprotnom mogu izazvati više štete nego koristi. Većina se rastvara u takozvanim baznim uljima (ili uljima nosačima) koja su neutralna biljna ulja čija uloga je da budu osnova i omoguže lakšu apsorpciju. Najčešća bazna ulja su bademovo, kokosovo, jojobino, maslinovo i ulje semena grožđa.

   

   

  U kozmetičke svrhe, esencijalna ulja se razblažuju u određenim razmerama. Uglavnom se za negu kože oko očiju koristi 0,5% jer je tu koža najtanja i osetljiva, na lice se nanosi 3%, a za ostatak lica 5%. Svaku koncentraciju bi prvo trebalo testirati na koži kako bi se izbegle eventualne neželjene reakcije.

   

  Šta dobijamo od eteričnih ulja

   

  Svako od njih ima svoj specifičan miris i svojstva koja se mogu upotrebiti u razne svrhe, a pošto su prirodnog porekla mnoga od njih je nemoguće reprodukovati na veštački način.

   

   

  Ovo su neka od najpoznatijih, kao i za šta se upotrebljavaju:

   

  Za kvalitetan san

   

  Bezbroj studija pokazuje do koje mere mirisi mogu imati uticaj na to da lakše zaspimo. Eterično ulje lavande je najpoznatije koje se koristi u ove svrhe zato što ima sposobnost da umiri ceo nervni sistem. Stavite nekoliko kapi na jastuk ili u difuzer kako biste uživali u njegovim blagodetima cele noći.

   

  Za podizanje koncentracije i bolje pamćenje

   

  Postajete neupotrebljivi posle ručka? Probajte da se resetujete mirisom ruzmarina koji poboljšava memoriju i do 75%, nane i bosiljka koji dokazano pomažu u dizanju energije.

   

  Za postizanje unutrašnje ravnoteže

   

  Smirite ili bar ublažite anksioznost i napetost tako što ćete masirati ulje koje umiruje na antistres presurne tačke. Probajte eterično ulje kamilice koje opušta ili ružu koja je korisna za smanjivanje nivoa anksioznosti.

   

  Za podizanje energije

   

  Umorni ste, a kafa više ne pomaže? Eterična ulja citrusa poput limuna i grejprfuta će vam pomoći. Pored njih, biljna ulja poput nane stimulišu duboko disanje i tako utiču na bolju snabdevenost mozga kiseonikom i – razbuđuju.

   

  Za prošićavanje

   

  Ukoliko osećate mučninu, eukaliptus i čajevac će vas “vratiti u život”, razbistriti vam glavu i pomoći da bolje dišete. Sa druge strane, đumbir će probuditi apetit i rasterati bilo kakav osećaj tromosti i vrtoglavice.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: