Užurbani tempo svakodnevnog života zahteva brze i osvežavajuće obroke koji će nas napuniti energijom i zadovoljiti naš organizam neophodnim nutritientima. Jedan od najboljih načina da se rashladimo i uživamo u zdravim sastojcima je kroz hladne potaže. Evo četiri recepta koji će uneti novu dimenziju u vaš jelovnik i osvežiti svaki dan. Recepti su jednostavni za pripremu, a sigurno će mnogima osvežiti prolećnu trpezu.
Recepti – HLADAN POTAŽ
Krastavac & avokado
Sastojci:
- 2 krastavca, oljuštena i iseckana
- 1 avokado, oljušten i iseckan
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- Sok od 1 limete
- 1 šolja jogurta
- So i biber po ukusu
Priprema:
- U blenderu izmiksajte krastavce, avokado, beli luk, sok od limete i jogurt dok ne dobijete glatku smesu.
- Začinite solju i biberom po ukusu.
- Ostavite potaž u frižideru da se dobro ohladi pre posluživanja.
- Poslužite hladno, ukraseno listićima mente ili komadićima krastavc
Paradajz & bosiljak
Sastojci:
- 500g svežih paradajza, iseckanih
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1/2 šolje svežeg bosiljka, iseckanog
- So i biber po ukusu
Priprema:
- U blenderu izmiksajte paradajz, maslinovo ulje, beli luk i bosiljak dok ne dobijete glatku smesu.
- Začinite solju i biberom po ukusu.
- Ostavite potaž u frižideru da se dobro ohladi pre posluživanja.
- Poslužite hladno, ukrašeno listićima svežeg bosiljka i kapljicom maslinovog ulja.
Tikvica & limun
Sastojci:
- 2 srednje tikvice, iseckane
- Sok od 2 limuna
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1/2 šolje povrćnog bujona
- So i biber po ukusu
Priprema:
- Tikvice stavite u blender zajedno sa sokom od limuna, maslinovim uljem, belim lukom i bujonom.
- Blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Začinite solju i biberom po ukusu.
- Ostavite potaž u frižideru da se dobro ohladi pre posluživanja.
- Poslužite hladno, dekorisano kriškom limuna ili listićima sveže mente.
Jagoda & krastavac
Sastojci:
- 2 šolje svežih jagoda, očišćenih
- 1 krastavac, oljušten i iseckan
- 1/4 šolje jogurta
- Sok od 1 limete
- 1 kašika meda
- So po ukus
Priprema:
- U blenderu izmiksajte jagode, krastavac, jogurt, sok od limete i med dok ne dobijete glatku smesu.
- Dodajte so po ukusu.
- Ostavite potaž u frižideru da se dobro ohladi pre posluživanja.
- Poslužite hladno, ukraseno listićima mente ili komadićima jagode.
Ovi hladni potaži su ne samo osvežavajući, već i puni zdravih sastojaka koji će vas napuniti energijom za sve izazove koje vam donosi svaki dan. Isprobajte ove recepte i uživajte u novim ukusima koji će obogatiti vaš svakodnevni meni.
Foto: Pinterest