Sexting je postao prihvaćeniji nego ikada, ali, da li je dobar po nas?

    23.05.2024.
    RECOMMENDED

    Iako je prvobitno smatran devijantnim ponašanjem, sexting je sada postao prihvaćeniji nego ikada! Međutim, kao i kod svih pojava vezanih za društvo i veze, ne možemo a da se ne zapitamo kako utiče na romantične veze i da li sexting može imati koristi za veze ili ulazak u iste.

    Postoji istraživanje u kom su regrutovali 352 učesnika (106 muškaraca i 246 žena) koji su popunili online anketu o svojim sexting iskustvima, kao što je broj osoba kojima su poslali ili primili seksualno eksplicitne slike ili video snimke, godine u kojima se to dogodilo. Trebalo je da se sete poslednje osobe kojoj su poslali seksualno eksplicitnu sliku ili video i navedu prirodu te veze (casual viđanje ili ozbiljna). Istraživači su takođe merili i dosta drugih stvari, ali primarno je bilo prikupiti najosnovnije podatke o iskustvima pojedinaca.

    b9d79595e19b5e4cb72d7cea17953c41

    Za početak, koliko je sexting rasprostranjen?

    U pomenutoj studiji otkriveno je da je 58 procenata muškaraca i žena učestvovalo u slanju ili primanju slika ili video snimaka tokom dopisivanja sa partnerom. Međutim, kada su to ispitali u smislu pola i statusa veze, otkrili su da su muškarci dvaput češće učestvovali u sextingu sa povremenim partnerom nego sa ozbiljnim partnerom, dok su žene dvaput češće učestvovale u takvoj komunikaciji sa ozbiljnim partnerom nego sa povremenim partnerom. Istraživači spekulišu o nekoliko mogućih razloga koji mogu pojasniti ovu pojavu.

    Razlike među polovima se prvo mogu objasniti u smislu reputacije. Evoluciona psihologija sugeriše da će pol koji više ulaže u decu biti pažljiviji u odabiru partnera, jer potencijalno ima više da izgubi. Sexting poruke prenose nivo seksualne promiskuitetnosti i dostupnosti, što je rizičnije za žene nego za muškarce. Stoga, ženama je potreban viši nivo emocionalne posvećenosti od muškaraca da bi se osećale opušteno pri slanju eksplicitnih poruka. Lepo je znati da smo i u ovom slučaju zadržali neke osnovne principe.

    Muškarci pak doživljavaju više emocionalne koristi od povremenog seksa u poređenju sa ženama, pa se razlika među polovima može objasniti činjenicom da su muškarci motivisani da šalju sexting poruke.

    Sexting poruke, zasigurno, mogu omogućiti ljudima da održavaju nivo bliskosti dok su fizički udaljeni od partnera. Stoga se razlike među polovima u povremenim vezama mogu objasniti time što muškarci koriste strategiju slanja sexting poruka da zadovolje seksualne potrebe dok održavaju fizičku udaljenost. Žene, međutim, šalju poruke da postignu nivo emocionalne bliskosti, pa je verovatnije da će to činiti samo u ozbiljnim vezama.

    Pozitivno, negativno ili srednje?

    Isto istraživanje otkrilo je da je oko 50 procenata onih koji su učestvovali u sextingu iskusilo pozitivne ishode u vezi, tj. da je pozitivno uticalo na njihove seksualne i emocionalne veze sa partnerom.

    Kada su istraživači ispitali ovo u smislu statusa veze, otkrili su da su oni koji su slali seksualno eksplicitne slike partnerima sa kojima su bili u ozbiljnoj vezi prijavili više pozitivnih promena (seksualnih i emocionalnih) i manje negativnih posledica (briga i žaljenja) nego oni koji su slali seksualno eksplicitne slike povremenim partnerima.

    Interesantno je da su oni koji su sebe opisivali kao da su u ozbiljnoj vezi takođe su prijavili pozitivniji stav prema sexting ponašanju nego oni koji su sebe opisivali kao da nisu u ozbiljnoj vezi.

    U smislu pozitivnih promena, i muškarci i žene su prijavili da su oni bili veći u ozbiljnim vezama nego u povremenim vezama, iako su ukupni rezultati bili viši za muškarce. Slično tome, i muškarci i žene su prijavili više negativnih osećanja za povremene veze u poređenju sa ozbiljnim vezama.

    Međutim, količina žaljenja i brige koju su muškarci iskusili kao rezultat sextinga nije varirala bez obzira na to da li su ljudi sebe opisivali kao da su u ozbiljnoj ili povremenoj vezi. Žene su sa druge strane sebe opisivale kao da su u povremenim vezama osećale više brige, žaljenja u poređenju sa onima koje su sebe opisivale kao da su u ozbiljnim vezama.

    Na kraju, i muškarci i žene su prijavili više koristi pri sextingu kada su u ozbiljnim vezama.

    52abe9a35849b106d8acdc331081d011

    Ima li uopšte koristi od sextinga

    Slanje sexting poruka postaje sve uobičajenije, te je važno pravilno razumeti značenje i prirodu takvih poruka u okviru ozbiljnih i u okviru povremenih veza. Značaj sextinga kao oblika romantične komunikacije ogleda se u činjenici da oko 75 procenata mladih odraslih tvrdi da su u tome učestvovali. Međutim, dokazi iz studije koju smo ovde obradili sugerišu da su koristi od sextinga u velikoj meri zavisne od pola i statusa veze. Možemo da izvučemo i jasan zaključak a to je da sexting najviše prija onima koji su u ozbiljnim vezama.

    96be3e435e86f2c766cfa147e5f5b42d

    Foto: Pinterest

    Izvor: Psychologytoday

    Saznaj više:
    Povezani članci: