Ako knjige progovore: Kako je živeti tuđi život?

    28.06.2024.
    RECOMMENDED

    Zajednička nit jednog teksta, priče ili književnog dela koju autor istražuje, zapravo je TEMA. Sad se sigurno pitate, šta je tema mog današnjeg teksta. E pa, tema je TEMA. Šalu na stranu, ali tema je ono što nam pruža dublje razumevanje pročitanog književnog dela.

    Tema je ideja ili koncept koji se provlači kroz roman. Često kroz priču knjige otkrivamo šta je tema romana.

    Svaki roman, svaka priča, svaka knjiga ima temu. Nekada pisac tu temu svesno istražuje, ulazi u dubinu i traži odgovore, a nekad je tek tu ispod površine. Teme mogu biti raznovrsne, od širokih, sveobuhvatnih, univerzalnih kao što su ljubav, smrt, do odrastanja, borbe dobra i zla, zrelost, treće doba.

    Koja je vaša omiljena knjiga? Zašto baš ta knjiga? O čemu se u knjizi radi? Šta vas je dotaklo?

    tema

    Odgovori na ova pitanja su naši stavovi o životu, čovečanstvu, ljubavi, porodici, društvu, svetu čiji smo komadić. Tema romana je veća od samog romana. Knjiga ima likove, radnju, i temu. Ali tema, tema je sve. Tema je poput duše čoveka.

    Šta je književna tema?

    Književna tema je pouka priče, centralna ideja koju nam pisac prenosi iz svog ugla. Na istu temu imamo različite uglove koje možemo naći u svim vrstama književnosti. Mnoge teme prate vreme i kulturne okvire. Neke od univerzalnih poruka u književnosti prenosi tema, pa tako znamo da ljubav uvek pobeđuje i da se rad uvek isplati. Knjiga može imati više tema, ali ono što je važno, jeste posmatrati kako se glavni lik razvija. Posmatrajući lik u njegovom preobražaju, dolazimo do pouke.

    4da1c9e85063936e95666816b66d1137

    Tema je ideja ili koncept koji se provlači kroz roman.

    Teme mogu biti raznovrsne, tema je ono o čemu roman govori i tema prenosi poruku, pouku, moto romana. Tema je ideja ili koncept koji se provlači kroz roman. Često kroz priču knjige otkrivamo šta je tema romana.

    Tema nije ograničena na priču, i svaka priča ima temu. U romanu Lovac na zmajeve, Haled Hoseini ispisao je snažan roman koji govori o okrutnosti i ljubavi. Roman govori o detinjstvu jednog dečaka u Avganistanu.

    Okrutnost i ljubav menjaju život pripovedaču

    Okrutnost i ljubav menjaju život pripovedaču, koji sazreva u poslednjim mirnim danima svoje otadžbine, pre ratnih okršaja. Ali politički događaji, čak i oni dramatični, samo su deo ove priče. U Lovcu na zmajeve Haled Hoseini nam daje živopisnu i životnu priču koja nas podseća na to koliko se njegov narod bori da trijumfuje nad silama nasilja. Vi iz ovoga ne vidite suštinski temu, a tema je izdaja, nasilje, iskupljenje, odnos oca i sina.

    Da li ste se nekad zapitali kako je živeti tuđi život?

    Sa svakom pročitanom knjigom proživim još jedan život. Lovac na zmajeve je knjiga koju svaki čitalac traži da je pročita bar jednom u životu. Ova knjiga nas na tako jednostavan način uči saosećanju. Emocije, koje će probuditi svaka pročitana stranica ove knjige, je nešto što pamtite zauvek.

    Književnost je umetnost u kojoj pisci koriste teme da bi se povezali sa čitaocima, ali i preneli svoj stav, svoju poruku. Najbolje knjige u književnosti su one koje su imale duboku, složenu temu koja je na višem sloju dotakla čitaoca.

    Tema je srce priče i važno je imati veliku temu kako bi književnost dobila oblik, kako bi imala svoj pravac i ostvarila cilj. Teme, priču romana, čine važnom, daju joj odjek, i mogu nas transformisati.

    0bb0d199e794311d2bde988f2029e1d3

    Kada se tema razvije u pravom smeru, dobijamo književnost koja je neprocenjiva.

    Teme koje se bave univerzalnim, te priče sa temama iz svakodnevnog života pomažu nam da razumemo sebe, svoje postupke, svet koji nas okružuje, ljude koje srećemo, sa kojima se družimo, sa kojima odlučujemo da živimo. Kada se tema razvije u pravom smeru, dobijamo književnost koja je neprocenjiva.

    Tema je srce priče i važno je imati veliku temu kako bi književnost dobila oblik

    Danas sam zagrebala po površini književnih tema. Spektar je neverovatan. U sledećem tekstu, predstaviću vam pet najzastupljenijih tema u književnosti.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: