Buro. VODIČ: Šta gledamo, slušamo i posećujemo prvog vikenda u julu

    04.07.2024.
    RECOMMENDED

    BURO. PREPORUKA ZA FILM

    Van sezone

    Mesto: Dvorana Kulturnog centra (Beograda)

    Vreme: Od 4. do 10. jula, u 18 sati

    Režija: Stéphane Brizé

    Uloge: Guillaume Canet, Alba Rohrwacher, Sharif Andoura…

    Radnja: Matje živi u Parizu, a Alis u malom gradu na Balearskim ostrvima. Nakon što se upoznaju i ostvare kratku vezu, svako kreće svojim putem. Kako bi godinama kasnije odagnao svoju melanholiju, Matje odlazi u banju gde slučajno sreće Alis…

    BURO. IZLOŽBA

    6. ILUSTROFEST: U Beograd dolaze ilustratori iz celog sveta

    Od 5. do 12. jula 2024. godine, u Beogradu, na Kalemegdanu, na Savskom šetalištu, održava
    se šesti međunarodni Festival ilustracije – Ilustrofest. Skoro 600 autora iz iz celog sveta prijavilo se za učešće na ovogodišnjem festivalu a stručni međunarodni žiri koji su činili: Maribel Kastels (Španija), Viktoria Valdez (Meksiko), Hana Stupica (Slovenija) i Zoran Svilar (Srbija), odabrao je 172 autora iz 36 zemalja čiji radovi će biti prikazani na velikoj međunarodnoj izložbi najboljih ilustracija, na Beogradskoj tvrđavi tokom leta.

    buro vodic ilustracija eva mlinar
    Eva Milinar

    Dolazak u Beograd potvrdili su svi laureati kojima će u petak, 5. jula u 20 časova na Kalemegdanu zvanično biti uručena priznanja na svečanoj ceremoniji otvaranja ovogodišnjeg Ilustrofesta i međunarodne izložbe najboljih ilustracija.

    NAJAVA VIKEND DEŠAVANJA NA ILUSTROFESTU

    Tokom vikenda pobednici Festivala će održati besplatna predavanja i radionice za sve zainteresovane.

    U subotu, 6. jula u 10:30 časova u unutrašnjosti Sahat kapije argentinska Ilustratorka Yael Frankel održaće predavanje na temu: “Stvaranje slikovnica za decu”. Nakon nje u podne, ilustratorka Sviatlana Dzemidovich održaće predavanje o “balansu u radu na ličnim i komercijalnim projektima”.

    U nedelju, 7. jula u 10:30 časova koreansko-kanadska ilustratorka koja živi i radi u Londonu Sunnu Rebecca Choi održaće radionicu na temu : “Vizuelni storytelling u magazinskim ilustracijama”. U podne na istoj lokaciji (Sahat kapija, Kalemegdan) čeka vas fantastični slovenački trio: Eva Mlinar, Hana Stupica i Maša Žmitek koji će upriličiti radionicu na temu “Kolaž u ilustraciji”.

    Sunnu Rebecca Choi
    Sunnu Rebecca Choi

    BESPLATNE RADIONICE ZA DECU

    Ovog vikenda održavaju se i besplatne radionice za decu, na otvorenom, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu. U subotu 6. jula u 18 časova za decu će biti organizovana besplatna radionica vajanja i ilustracije koju drži master keramike naša sjajna Bojana Krstić. U nedelju 7. jula u 18 časova decu će master dizajna Cvijeta Šerbez učiti kako da ilustruju vezom na tekstilu. Sve radionice su besplatne ali je zbog ograničenog broja mesta neophodno da se prijavite na mail organizatora info@ilustrofest.com

    Pored međunarodne izložbe, na Festivalu se održava i Bazar ilustracije (5.6. 7. i 12. jula od 18 do 21 časova) gde autori imaju priliku da na posebnim štandovima potpuno besplatno izlože i prodaju svoje ilustracije kao i upotrebne predmete sa ilustracijama.

    Irina Vinnik
    Irina Vinnik

    BURO. FESTIVAL

    BAŠTA FEST

    Jedanaesti Bašta fest održava se od 4.do 7. jula, tradicionalno – u Bajinoj Bašti. Ovo je internacionalni festival kratkog igranog filma koji se prikazuju u parku Borići. Ovogodišnje izdanje otvora glumica Ivana Zečević, što je takođe deo tradicije festivala koji su osnovali glumci Maja Šuša i Jovan Jelisavčić, da ga otvara mladi glumac ili glumica koji su doživeli veliki uspeh u protekloj godini. To su ljudi sa kojima Bašta fest raste, čijim se ulogama raduje i na koje je ponosan, pa su ga tako prethodnih godina otvorili Nikola Rakočević, Slaven Došlo, Marko Janketić, Hana Selimović, Milan Marić, Isidora Simijonović, Filip Đurić i Ivana Vuković, Milica Janevski, Mladen Sovilj, Milena Radulović.

    Ovogodišnji slogan festivala A gde je tvoj centar? skreće pažnju na decentralizaciju kulture i podseća koliko je važno da nađemo svoj centar, u sebi, ali i na nekoj nama najdražoj lokaciji.

    Vizual Basta Fest

    Bašta fest usko je orijentisan na zajednički rad reditelja i glumaca, o čemu svedoči i ovogodišnji žiri, sastavljen od tri člana: glumice Hane Selimović, reditelja Vladimira Tagića i glumice i producentkinje Jelene Angelovski. Žiri će dodeljivati nagrade za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija) i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagrade, kao i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

    Jelena Angelovski foto privatna arhiva
    Jelena Angelovski
    Hana Selimovic foto Aleksandra Selezneva
    Hana Selimović
    Vladimir Tagic foto Katarina Marcetic
    Vladimir Tagić

    Na trećem Bašta Festu uspostavljena je regionalna nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizualizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala „Cineplanet“. Žiri jedanaestog Bašta Festa za ovu nagradu biće Aleksandar Karaulić, direktor fotografije iz Srbije. Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav lokalne omladine. Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Milica Marić, Nađa Jovanović, Dušan Mihailović, Katarina Filipović i Vanja Milanović. Mentorka i saradnica Žirija mladih biće rediteljka Mina Đukić.

    A filmove koje ne smete propustiti na ovogodišnjem Bašta festu za Buro. je preporučila selektorka festivala, glumica Maja Šuša.

    BURO. KLABING

    Odin & Fatzo prvi put u Beogradu

    Dugoočekivani ФОМО događaj u beogradskom hramu elektronske muzike – Barutani, održava se u subotu 6. jula, kada stiže svetska house senzacija i čuveni sastav iz Pariza Oden & Fatzo, dok će za domaću podršku biti zaduženi Luton & Šćepa, Nemax i Cosmic G.

    Oden & Fatzo predstavljaju kroz svoje setove spoj različitih muzičkih uticaja, a njihovi individualni talenti kombinuju se u fantastičnu fuziju zvuka, dajući njihovoj muzici i energičnim live nastupima prepoznatljiv pečat sa jedinstvenim pristupom.

    maxresdefault 1

    U njihovoj muzici spajaju različite žanrove, uključujući minimal, house i funky techno, pružajući neobičnu kombinaciju razbijenih ritmova i svetlih psihodeličnih ambijenata. Uprkos njihovim različitim muzičkim pozadinama koje obuhvataju rock, funk i psytrance, ovaj trio je pronašao način da harmonizuje ove uticaje u skladan i opojan zvuk.

    Prepoznatljivi po svojoj astronautskoj odeći tokom nastupa, Oden & Fatzo nastupali su po festivalima I klubovima širom sveta, a svetsko priznanje dobili su sa svojom hit numerom Lauren (I Can’t Stay Forever), za koju su Claptonea i Jamie Roy objavili zvanične remixe.

    Photo 1

    Njihova muzika doprela je do šire publike sa nastupima na Boiler Room Live Setu na FLY Open Air 2022, Insomniac’s Day Trip Festivalu, DC10 na Ibici za Michael Bibi’s Solid GroovesTRIIP Festivalu na Malti na poziv FISHER-a, kao i na proslavi desetogodišnjice United ANTS u Ushuaïa Ibiza. Takođe su održali nezaboravan set u Njujorku sa Gray Area na The Roof at Superior Ingredients ranije ove godine.

    Ulaznice možete kupiti putem Cooltix, Gigstix i Resident Advisor platformi.

    BURO. DEŠAVANJE

    JAZZ TERAPIJA u Botaničkoj bašti

    Tokom predstojećeg vikenda – 6. i 7. jula u Botaničkoj bašti Jevremovac – biće održano 18 koncerata na kojima će nastupiti najistaknutiji džez muzičari Srbije i gosti iz inostranstva u okviru festivala Somersby Jazz in the Garden. Festival će oba dana trajati od 16 do23 časa, a ulaznice se mogu kupiti preko tickets.rs .

    Subota 

    U subotu, 6. jula na glavnoj bini kod Staklene bašte program počinje u 18:15 časova koncertom benda pijanistkinje Irine Pavlović, a od 19:45 će nastupiti Max Kochetov Quintet. Festival će u 21:15 biti svečano otvoren nastupom dečjeg hora The Gospel Kids. Od 21:30 posetioce očekuje uzbudljivi program Ramba Amadeusa i njegovog benda Organic Trio, a specijalna gošća će biti pevačica i multiinstrumentalistkinja Alba Nacinovich. Rambo će prirediti svojevrsni muzički stand-up ispunjen interakcijom, zabavom i opuštenom atmosferom. Na Garden stageu će se od 17:30 odvijati ne manje atraktivan program u okviru koga će nastupiti Shljuka Quintet, Drama Quartet, a od 20:30h i bend Bullet for a Badman.

    Jazz in the Garden 6. i 7. jul 24 1

    Nedelja 

    Drugog dana festivala, 7. jula, program na glavnoj bini (main stage) počinje u 18:30 nastupom seksteta Miloša Čolovića, a od 20 sati saksofonista Luka Ignjatović će sa svojim bendom Schime publiku uvesti u vrhunac večeri kada će nastupiti prvi put u karijeri kao duet Vlatko Stefanovski i Vasil Hadžimanov. Na koncertu će izvesti program koji je osmišljen specijalno za ovaj festival, a koji će činiti najbolja ostvarenja više decenija dugih uspešnih karijera ova dva vrsna muzičara. Specijalni gost Vlatka i Vasila će biti američki džez pevač Dean Bowman. Program na Garden stage-u u 17:30 otvara tribute bend Blues Brothers, potom kvartet srpsko-ukrajinske pijanistkinje Katarine Kochetove, a završava se nastupom kvinteta američkog tromboniste Corey Wilcoxa.

    jazz garden drugi dan 160
    Photo: Ivana Čutura

    Oba dana kapije Botaničke bašte za posetioce će biti otvorene od 16 časova, a program na Stage One počinje u 16:30h nastupom Ivana Radivojevića & No Room For Squares. Na ovom stageu posetioci će u subotu uživati i u nastupima Kosta Vukašinović Quintet-a i Herb Hunters-a, a u nedelju ih očekuju kvarteti Jovana Milovanovića i Bobane Đorđević.

    Festival Somersby Jazz in the Garden publici pruža poseban i drugačiji ugođaj u odnosu na druge džez festivale i zato je najveće iznenađenje poslednjih decenija na domaćoj džez sceni. Festival je tokom prethodne tri godine u bajkoviti ambijent Botaničke bašte doveo brojne posetioce i muzičare i postao jedan od najznačajnijih muzičkih događaja u Beogradu. 

    Fotografije: Promo, Instagram

    Saznaj više:
    Povezani članci: