Ako knjige progovore: Kako da čitate Ante Tomića ako ste oženjeni, udati ili sami

    21.07.2024.
    RECOMMENDED

    Stigla nam je „Nada“ koju potpisuje Ante Tomića. I ova „Nada“ može vam ulepšati ovo leto vedrinom, humorom, zabavom.

    Knjigu sam pročitala u dahu, uz puno smeha do suza. Tomić piše onako „po meri“, mojoj, a verujem i vašoj. Odličan novinar, kolumnista, pisac donosi nam jednu urnebesno duhovitu i ujedno romantičnu priču u kojoj se Tomić ponovo vraća spoju burleske i ljubavnog romana kakav je bio njegov prvi roman „Što je muškarac bez brkova“ (prema kojem je snimljen i istoimeni film sa Zrinkom Cvitešić u glavnoj ulozi).

    nada ante tomica v

    Radnja smeštena na ostrvu, gde su likovi povezani u komediji situacije, sigurno će vam dok čitate roman držati osmeh na lisu, jer je priča potpuno neopterećujuća. Tomić, virtuoz da opiše malo mesto i karaktere njegovih stanovnika.

    Izbeglica iz Sirije jedva je izvukao živu glavu kada je u oluji ispao iz broda i nasukao se na obali ostrva poznatog po zaštitnici Svetoj Margareti, zaduženoj za čudotvorno povećanje nataliteta. Ali onda su se i druga čuda desila. Neki su se parovi čudom mirili, drugi čudom razdvajali, treći neočekivano spajali. No ni to nije sve.

    Ćevapi su od nejestivih postajali Sveti gral roštilja, zatvorske ćelije apartmani bez zvezdica, magarci su oglašavali seksualne aktivnosti, Srbi i Hrvati delili postelju, Aca Stanković pojavio se na smokvi umesto na televiziji, a jedno je ubistvo stornirano nakon što je žrtva pronađena još zaljubljenija.

    Da li da čitate Ante Tomića ako ste oženjeni, udati ili sami?

    Prema rečima Tomićevog prijatelja i saradnika, reditelja Rajka Grlića, „Ako ste oženjen muškarac koji drži do sebe, molim vas nemojte kupiti ovu knjigu. Čitajući Ante Tomića jednom dahu supruzi se nećete odazvati na molbe da odštopate umivaonik, djetetu nećete pomoći u pisanju zadaće, propustiti ćete dogovorenu partiju karata s prijateljima i na kraju će vas supruga zbog glasnog smijanja potjerati iz kreveta na sofu u dnevni boravak, a vi ni tamo nećete spavati sve dok ne završite s čitanjem.

    Ako ste oženjen muškarac koji drži do sebe, molim vas nemojte kupiti ovu knjigu

    Ako ste udata osoba ženskog spola, upozoravam da za vas posljedice kupnje mogu biti još gore. Jer vi ćete se nakon prvih nekoliko stranica zaključati u spavaću sobu, odbiti ukućanima skuhati i ručak i večeru i na kraju ćete ih toliko zabrinuti valovima smijeha da će suprug u očaju pozvati hitnu pomoć.

    U slučaju da spadate u skupinu samica i samaca, možete Ante Tomića, ali samo na ličnu odgovornost. U tom slučaju pazite da se pretjerano ne zaljubite u njene junake i junakinje jer to može biti opasno po vaš budući emotivni život, kao što i preglasno smijanje može biti opasno jer vam gazdarica radi toga može uruči otkaz.“

    Ako ste udata osoba ženskog spola, upozoravam da za vas posljedice kupnje mogu biti još gore

    Na početku „Nada“ Ante Tomića nudi sadržaj u kojem se na šaljiv način daje uvid u to šta poglavlje donosi. Tako ćete još u sadržaju opisa trećeg poglavlja saznati „da su pravi ćevapi sveti gral roštilja, takva rijetkost i dragocjenost da je potraga za njima katkad imala i kobne posljedice“, sedmog „u kojem se sa žaljenjem primjećuje da se pod morem ne može dugo moliti, a za one koji bi strogo živjeli po Božjim zakonima i kopno je sve negostoljubivije“. Dvanaesto poglavlje „krene uzvišeno, s glazbom, a onda se iznenada prebaci na pomalo prostačku biološku raspravu zašto stariji leopardi obično vrebaju ugojene gazele“.

    0adc532fca547ad91324a7beb91c9f13

    Dvadeset sedmo poglavlje „u kojem se neslužbeno doznaje da nakon ovog života nema ništa, a da ni suspenzija bez plaće nije najgore što se čovjeku može dogoditi“ dok dvadeset osmo poglavlje „govori  o  nekim  stvarima koje se ni rođenim materama ne govore“.

    I na kraju epilog Ante Tomića: „nakon kojeg se vi više ne možete sjetiti zašto ste čitali ovu idiotsku knjigu, umjesto da gledate uzbudljivo finale sedam-naeste sezone Big Brothera“.

     „Nada“ Ante Tomića je pravi mali dragulj u ovim neizvesnim vremenima. Topla, priča u kojoj ima toliko pozitivnog da ćete poverovati u nadu i bolje  sutra.

    Foto: Instagram

    Saznaj više:
    Povezani članci: