Ko su (ne)očekivani dobitnici Emmy nagrada

16.09.2024.
RECOMMENDED

Skoro godinu dana nakon što je završen štrajk holivudskih radnika, azijska serija Shōgun dobila je (od rekordnih 18) Emmy za najbolju dramu – i time postala prva serija van engleskog govornog područja odlikovana ovim priznanjem. Među višestrukim dobitnicima je i serija The Bear, koja je od nominacija u 23 kategorije, trijumfovala u njih 11.

Posledice prošlogodišnjeg štrajka holivudskih scenarista i glumaca tek sada postaju vidljive. Višemesečna obustava rada na projektima, novim i tekućim, dovela je do brojnih odlaganja snimanja i premijera. Kao rezultat toga, konkurencija za najprestižnije nagrade američke filmske i TV industrije je, prema mišljenjima mnogih, znatno slabija.

Da li je zbog toga japanska serija Netflix produkcije Shōgun ubedljivo trijumfovala na minuloj dodeli Emmy nagrada za televizijska ostvarenja?

serija the bear

Osim u kategoriji najbolje drame, adaptacija istoimenog romana Jamesa Clavella iz 1975. godine, glavni glumci Hiroyuki Sanada i Anna Sawai odlikovani su za svoje impresivne izvedbe srednjevekovnih junaka. Par je tako postao prvi glumački dvojac iz Japana koji je nagrađen u ovoj kategoriji.

Ovime se nastavlja svojevrsni trend, čak kulturni fenomen, sve veće zastupljenosti azijske (ko)produkcije na američkom tržištu filma i televizije. Južnokorejski film Parasite odlikovan je Oskarom 2020. godine, kao prvo ostvarenje van engleskog govornog područja koje trijumfuje u glavnoj kategoriji. Od tada, holivudska kulturološka klima se menja. Trijumf serije Shogun je deo tog potentnog talasa, koji bi mogao da unese velike promene u čitavu industriju. Popularnost azijske produkcije, ali i azijsko-američkih glumaca i glumica deo je šireg kulturnog narativa, koji bi mogao da promeni duboko ukorenjene predrasude i stereotipe kojima su izloženi pripadnici ove (nebelačke) zajednice u SAD.

Serija The Bear trijumfalno ili – nihil nove sub sole

Od rekordnih 23 nominacija, serija The Bear otišla je kao pobednik u 11 kategorija. Jeremy Allen Whiteb još jednom je dobio najprestižnije odlikovanje na američkoj televiziji za svoju izvedbu glavnog junaka ove – i dalje upitno kategorisane – komedije. The Bear, međutim, nije dobio nagradu u kategoriji u kojoj se smatrao favoritom. Najboljom komedijom proglašena je serija kuće HBO Hacks, što je bila jedna od tri nagrade koje je dobila u toku večeri.

serija the bear

Liza Colón-Zayas, takođe iz postavke serije The Bear „nadjačala“ je čak i Meryl Streep (nominovanu za gostovanje u seriji Only Murders in the Building), odnevši nagradu za najbolju sporednu ulogu u komediji.

Od serijala koje su vam možda promakle, a kojima sada – na osnovu dodeljnih nagrada – možemo da podarimo vreme i poverenje, izdvojila se britanska Baby Reindeer, Netflixova mini-serija i autofikcijsko delo autora Richarda Gadda, u kojem je predočio traumatično iskustvo seksualnog zlostavljanja.

Neizvesnost je, zaključujemo, izostala upravo zbog osiromašenog televizijskog programa kako na američkim TV kanalima, tako i na streaming platformama usled prošlogodišnjeg štrajka.

serija the bear

Foto: Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: