Naomi Campbell u epizodi, finansijski skandal + loš krizni PR

    Uprkos tridesetogodišnjoj karijeri Naomi ipak nije uspela da nauči kako se vode finansije
    03.10.2024.
    RECOMMENDED

    Ah, Naomi Campbell – kraljica piste, kraljica drame, a od skoro i kraljica kriznog PR-a. Kad pomislite da ste videli sve u svetu modnih skandala, pojavi se Naomi u suzama i podseti nas da čak i supermodeli mogu biti „neinformisani“ o tome šta se dešava ispod njihovih dizajniranih potpetica.

    U slučaju da niste čuli, Naomi je nedavno dobila glavnu ulogu u finansijskom skandalu koji uključuje njenu dobrotvornu organizaciju Fashion for Relief. Da, onu organizaciju koja bi trebalo da pomaže ugroženima, ali se, čini se, najpre bavila time da Naomi obezbedi savršeni hotelski smeštaj, avionske letove i… spa tretmane? Jer, naravno, ništa ne vrišti „humanitarna pomoć“ kao masaža u Kanu nakon dugog leta o trošku organizacije.

    Naomi Campbell

    Ali, stanite svi. Nemojmo odmah kriviti Naomi Campbell! Ona, naravno (čitaj: navodno), nije imala pojma šta se dešava sa novcem fondacije. Kako bi i mogla? Bila je previše zauzeta spa tretmanima da bi obraćala pažnju na sitnice poput finansijskih izveštaja ili toga gde je nestalo čak neverovatnih 91,5% prikupljenih dobrotvornih sredstava. To nije njen problem – to je problem njenog advokata i ljudi koje je ona postavila da vode fondaciju u njeno ime. Svi znamo da advokati upravljaju spa tretmanima, hotelskim sobama i cigaretama koje se kupuju sa računa fondacije. Zar ne?

    Naomi Campbell humanost u velikom stilu

    Ako ste mislili da dobrotvorne organizacije postoje da bi pomagale onima kojima je pomoć potrebna, očigledno niste razumeli sofisticiranost Fashion for Relief fondacije. Jer, kada je 2018. godine s računa organizacije skinuto 14,800 evra za let do Kana, svi smo samo trebali da prihvatimo da je to bio apsolutno neophodan trošak. Uostalom, kako bi Naomi inače stigla na crveni tepih i promovisala svoju “dobrotvornost” ako ne privatnim avionom i luksuznim smeštajem?

    Na sve to, Naomi Campbell je trenutno jedna od najplaćenijih manekenki na svetu. Zbog čega se pitamo, zašto je njen advokat, navodno, morao da troši sredstva humanitarne fondacije. I, zar nije njegov posao bio upravo da spreči bilo koju zloupotrebu sredstava koja potencijalno može da ugrozi njenu karijeru i život? Da li je zaista moguće da jedan advokat na svoju ruku krivotvori novac?

    Snapinsta.app 461709229 911467364222393 4163275852060536859 n 1080

    Novac za zdravlje dajte za cigarete!

    Ono što je možda najfascinantnije u čitavoj ovoj priči jeste to da je Fashion for Relief u poslednjih nekoliko godina uela da uplati samo 8,5% prikupljenih sredstava u dobrotvorne svrhe. Od 5,7 miliona evra koje je organizacija prikupila od 2016., samo je 466.000 evra prosleđeno je onima kojima je bilo namenjeno. Ali, nemojte misliti da je novac uludo potrošen! U najmanju ruku, osigurao je cigarete i luksuzni životni stil, jer je to svakako prioritet u današnjem svetu dobrotvornog rada.

    Naomi je ipak filantrop – Suze to potvrđuju

    Naravno, kada se suočite sa optužbama poput ovih, najbolja strategija je uplakana izjava za medije. Naomi je to shvatila, sama ili uz nečiju pomoć… Tako je u suzama izjavila za američke medije kako nije imala pojma šta se događa u njenoj fondaciji i kako će sada uložiti sve svoje snage da se otkrije istina.

    Čini se da, uprkos njenoj tridesetogodišnjoj karijeri u dobrotvornom radu, Naomi ipak nije uspela da nauči kako zapravo voditi organizaciju. Nadamo se da se niste nasmejali upravo, jer nije smešno. No, ne brinite, sada je jača nego ikad i spremna da svet napravi “boljim mestom”. Uostalom, ovaj skandal je tu da je “ojača”.

    Manekenka je u dobrom društvu

    Ako mislite da je Naomi usamljeni slučaj, setite se nedavnog primera Chiarae Ferragni. I ona se nedavno našla u sličnom vrtlogu. Poput domina, njen kredibilitet se urušio, a modna zajednica se brzo udaljila od nje i njonog brenda. Hoće li Naomi doživeti istu sudbinu? Pa, s obzirom na njene suze i obećanja, teško je predvideti, ali jedno je sigurno – njeno modno prisustvo biće jednako fascinantno, čak i ako se njen dobrotvorni rad nađe na ledu. Ili možda ipak ne? Zavisi od jačine želudca.

    Ako išta možemo naučiti od Naomi Campbell, to je da je uvek važno uvek imati advokata na kojeg možete svaliti krivicu kada finansijski skandal ispliva na površinu.

    Suze su uvek dobar PR alat (mislim, dobar), posebno kada su u kombinaciji sa obećanjima o “pozitivnim promenama”. A ako se bavite dobrotvornim radom, znajte da imate prava da koristite novac fondacije u cilju promocije. Zato sada imajte na umu da su luksuzni život – avioni, hoteli i spa tretmani + cigarete – apsolutno neophodni kako bi vas svi shvatili „ozbiljno“.

    Snapinsta.app 461443231 1054194069766650 6443046749477686912 n 1080

    Foto: Instagram

    Saznaj više:
    Povezani članci: