Život i delo Naomi Campbell postaju deo jedinstvene izložbe Victoria & Albert muzeja

06.10.2023.
RECOMMENDED

Ima li većeg priznanja za nečiji lik i delo, nego kada Muzej Victoria & Albert najavi izložbu o njemu? Upravo to dogodilo se jednom od najvećih supermodela na svetu, Naomi Campbell.  

Prvi put u istoriji, V&A priprema izložbu te vrste – fokusiranu na karijeru manekenke, a jednostavnog naziva Naomi, biće to priča ispričana kroz njene odevne predmete (haute couture komade u njenom vlasništvu), zanimljivu konfekcijsku odeću koju je nosila na pisti, a koju muzeju pozajmljuju dizajneri, kroz fotografije koje bira Edward Enninful, nekadašnji urednik britanskog Voguea, i videe, sa njenim glasom.  

Biće ovo jedna ogromna, ali po svemu sudeći i dirljiva izložba, s obzirom na to da je u svojoj preko četiri decenije dugoj karijeri Naomi imala brojne saradnje sa čuvenim dizajnerima, od kojih neka od najvećih imena više nisu među živima.  

Bila je jedna od omiljenih modela Alexandra McQueena (i dalje sarađuje sa njegovim brendom), Giannija i kasnije Donatelle Versace, sveprisutna na pistama Vivienne Westwood, gde je čuven njen pad na reviji za kolekciju jesen/zima 1993, kada se, noseći vrtoglavo visoke štikle, spotakla i pala, ali potom graciozno ustala, kao da se ništa nije desilo.

Na izložbi, koja se otvara 22. juna sledeće godine, biće prikazano preko sto njenih poznatih lookova sa pisti.

Saznaj više:
Povezani članci: