BURO. Watch list: Preljuba

06.10.2024.
RECOMMENDED

Kinematografija, kao medij, često koristi preljubama kao okidačem za istraživanje unutrašnjih konflikata i granica ljudskih emocija. Donosimo vam pet kultnih filmova koji maestralno obrađuju ovu univerzalnu temu, svaki na svoj način.

Ovi filmovi pružaju ne samo napete priče o izdaji partnera, već i bogate studije o ljudskim karakterima, motivima i posledicama. Kroz vizuru preljuba, autori ovih dela istražuju šire teme poput identiteta, morala, ljubomore i egzistencijalnih kriza. Šta god da mislimo o prevari, ovi filmovi nas podsećaju da su ljudski odnosi beskrajno složeni i da se često odvijaju u sferi emocionalnih i etičkih senki.

preljuba edited

Fatal Attraction, 1987

Ako postoji film koji je redefinisao pojam da je preljuba na velikom ekranu poželjna, to je svakako Fatal Attraction. Glenn Close i Michael Douglas prikazuju strastvenu aferu koja ubrzo prerasta u opsesiju, pokrećući niz dramatičnih i opasnih posledica. Ovaj triler nas upozorava na to koliko daleko mogu otići ljudi kada se pređu granice povremenih zadovoljstava. Nakon ovog filma, „nikad neću biti zanemarena“ scena postala je simbol opasne strane preljube. Uz to, daje i sociološki uvid u strahove vezane za brak, vernost i posledice nepromišljenih odluka.

The Bridges of Madison County, 1995

Ovaj film, s Meryl Streep i Clintom Eastwoodom u glavnim ulogama, govori o preljubi koja nije zasnovana na strasti, već na dubokoj, emotivnoj vezi. Preljuba domaćice iz Ajove koja prolazi kroz životnu krizu i fotografu koji joj iznenada ulazi u život na samo četiri dana, oslikava dirljivu dilemu između ljubavi prema porodici i želje za autentičnom srećom. Film pokazuje da preljuba ne mora uvek biti nasilna i razarajuća, već i tiha, melanholična, sa bolnom svesnošću o prolaznosti života i nemogućnosti da promenimo sudbinu.

Unfaithful, 2002

Diane Lane je briljantna u ulozi žene koja ulazi u aferu sa misterioznim Parižaninom, a Richard Gere igra njenog muža čiji svet se ruši kada otkriva da je njegova žena počinila preljuba. Film gradi napetost između strasti i krivice, a uz to donosi i neizbežnu posledicu nepromišljenih odluka. Ono što je najzanimljivije kod „Neslavno“ jeste način na koji prikazuje intimnu borbu žene koja pokušava da balansira između svakodnevnog života i neodoljivog poriva da iskusi nešto novo i uzbudljivo.

Eyes Wide Shut, 1999

Kada su Tom Cruise i Nicole Kidman igrali u ovom psihoseksualnom trileru Stanleya Kubricka, otvorili su vrata za potpuno novu vrstu filmske naracije o preljubi. Film je prepun mistike i istražuje mračnu stranu seksualnosti i ljudskih odnosa. Glavna preokupacija je opsesivna ljubomora koja se javlja kada jedan od partnera zamišlja neverstvo, što dovodi do suočavanja sa unutrašnjim demonima i sukobima. „Eyes Wide Shut“ je i dalje enigmatičan i kontroverzan, ali sigurno jedan od najintrigantnijih filmova o prevari i seksualnoj tenziji.

Match Point, 2005

Woody Allen je poznat po filmovima koji istražuju ljudske slabosti, a „Match Point“ je jedan od njegovih najmračnijih. Priča o teniskom igraču koji ulazi u opasnu aferu s devojkom svog prijatelja (Scarlett Johansson), ističe tanku liniju između uspeha, pohlepe i moralnog posrnuća. Film se bavi pitanjem koliko smo spremni da žrtvujemo u ime sopstvenih ambicija i koliko često sreća igra ključnu ulogu u ljudskim životima. Kraj će vas sigurno šokirati i ostaviti dubok utisak o ljudskoj prirodi.

Foto: YouTube

Saznaj više:
Povezani članci: