Modne stolice: Epidemija odlazaka i dolazaka kreativnih direktora u fashion industriji

05.10.2024.
RECOMMENDED

Odlasci i dolasci kreativnih direktora u luksuznim modnim brendovima postali su gotovo uobičajena praksa u poslednjih nekoliko godina, stvarajući stalnu dinamiku u modnoj industriji. Dok su nekada kreatori ostajali decenijama u jednom brendu, danas je rotacija na tim pozicijama ubrzana zbog pritiska tržišta, potreba za inovacijama i stalne potrage za svežim perspektivama.

Možda bi bilo interesantno u nedeljnu štampu uvrstiti rubriku odlasci-dolasci kreativnih direktora jer se ovakve rotacije dešavaju ubrzanim tempom. Svaki ovakav naslov je pravi teaser za modne entuzijaste koji beskonačno nagađaju ko će zameniti koga i kako će to uopšte izgledati. I dok uzbuđenje traje u tom međuprostoru faktora iznenađenja, znamo da i predstava i dalje traje, samo se uloge menjaju. Niko ne nestaje bez traga iz fashion industrije već menja svoje mesto sa koga će predstaviti sopstvenu viziju.

U svetu mode, haos je jedina konstanta. I obožavamo svaki trenutak toga zbog neprestanih tračeva, nagađanja i kritika koje donosi.

Nekoliko promena na visokoprofilnim luksuznim pozicijama desilo se samo u proteklih godinu dana, uključujući da je Alessandro Michele prešao u Valentino, Sarah Burton zamenila Matthewa Williamsa u Givenchyju, a Peter Copping preuzeo Lanvin.

Dinamika rotacije: prebrzo vs presporo

Javnost se nije ni oporavila od vesti da Slimane napušta Celine, a već je sledeća goruća vest bila da ga nasleđuje Rider- za koga se spekuliše da je upao u radar brenda, još u aprilu kada je objavio da napušta Polo Ralph Lauren. Missoni se oprostio od svog kreativnog direktora Filippo Graziolija, koji je na čelu italijanske modne kuće bio od 2022. godine. Njegova poslednja kolekcija za modnu kuću predstavljena je 20. septembra tokom Nedelje mode u Milanu,a Missoni je odmah objavio da je Graziolijev naslednik Alberto Caliri. Nova pozicija Alessandra Michele-a je takođe dosta brzo rešena, najavljena samo tri meseca nakon što je bivši kreativni direktor Pierpaolo Piccioli podneo ostavku u Valentinu. Ali Burton je na svoju poziciju u Givenchyju čekala dugih šest meseci nakon što je Williams otišao, a Chanelovo prestižno mesto ostalo je prazno od juna, kada je Virginie Viard napustila, a kruže priče da bi baš Slimane mogao uskoro da zatvori tu rupu.

af9e8e1137ea5478756b54924410b53d 1

U međuvremenu, Lanvin je celih godinu dana prolongirao izbor kreativnog direktora, a možda najšokantnije je da je Louis Vuitton proveo skoro dve godine razmatrajući naslednika Virgila Abloha pre nego što je odabran Pharrell. S druge strane, Seán McGirr je popunio mesto Sare Burton u Alexander McQueenu u roku od 30 dana.

Međutim, trend većih modnih kuća da pažljivo biraju nove šefove dizajna postao je neprijatna pojava, ostavljajući neugodne praznine u sezonskim kolekcijama koje moraju da popune besprekorni dizajnerski timovi unutar kuće. U brendovima kao što su Chanel i Louis Vuitton, nedostatak prepoznatljive vizije brzo postaje očigledan.Takođe, to predstavlja dodatno opterećenje za dizajnerski tim, koji je već preopterećen stvaranjem kolekcija, a kamoli njihovim osmišljavanjem.

I dok kratko odlaganje u procesu zapošljavanja kreativnog direktora može privući pažnju, nedavna duža čekanja deluju više iscrpljujuće nego uzbudljivo.

Razlozi za smenu

Ova sve učestalija pojava dešava se iz različitih razloga, a ti razlozi mogu biti povezani s poslovnim, kreativnim ili marketinškim potrebama brenda.

Igra kreativnih direktora koji se smenjuju kao na muzičkim stolicama je simptom pritisaka u industriji – težnja za više uzbuđenja, više sezona, više revija, više kampanja, više društvenih mreža, više modela, više buke, više viralnih momenata, više uspeha, više novca, više svega. Svaki pad znači da kreativni direktor mora da ode, otvarajući put za novi pristup. Ali šta donosi svaki novi kreativni direktor?

Hedi Slimane- nedosledan kodovima brenda

hedi

Hedi Slimane savršeno oslikava arhetip kreativnog direktora čija je aura veća od brenda koji vodi.

Tokom svog mandata u Yves Saint Laurent-u, Slimane je prepravio logo i transformisao brend u mešavinu aspirativne rock estetike iz second-hand radnji. Kritičari su bili ogorčeni njegovim zanemarivanjem YSL-ovih korena. Ipak, dobio je ništa manje od ovacija iz finansijskog sektora, podigavši prodaju sa 700 miliona evra na 1,5 milijardi.

U svom prepoznatljivom stilu, Hedi je isto uradio u Celine-u, izbrisavši minimalističko nasleđe Phoebe Philo i akcenat u logotipu. Kritičari su ga prozvali zbog predominantne estetike koja zasenjuje DNK brenda, ali on je udvostručio prodaju, dostigavši preko 2 milijarde evra godišnjeg prihoda.

Igra muzičkih stolica se nastavlja, i još jedan brend možda čeka na Slimanizaciju. Da liće to možda biti Chanel?

Virginie Viard- konzervatorka brenda

viard

Često, smena kreativnog direktora dolazi kao odgovor na pad prodaje, nezadovoljstvo investitora, ili jednostavno potrebu brenda da osveži svoj imidž. Na primer, odlazak Virginie Viard iz Chanel-a izazvao je talas spekulacija o tome ko će naslediti njeno mesto i doneti novi pravac modnoj kući koja je poznata po svom klasičnom nasleđu. Potpuna suprotnost od Slimanea, Virginie Viard je poznata kao desna ruka Karl Lagerfelda, postavljena je od strane samog „Kaisera“, simbolišući želju za stabilnošću i kontinuitetom u kući.

Ono što je Viard obezbedila Chanelu, to je beskonačan remiks tvida, izmenjenih silueta i potpuni nedostatak grandioznosti na koju smo navikli od Lagerfeldovih revija u Grand Palaisu.

Kada je Virginie konačno odstupila ove godine, svet mode je reagovao s takvom neobuzdanom radošću da je Chanel isključio komentare na Instagramu ispod objava povodom njenog odlaska. Pretpostavlja se da će Chanel Maison imenovati kreativnog direktora do Božića ove godine.

Michael Rider- novi ciklus minimalizma za Celine

Snapinsta.app 461804025 530956269631278 3262678245251522286 n 1080


Imenovanje novog kreativnog direktora u Celineu skrenulo je pažnju na dizajnera Michaela Ridera. Ranije je radio za Ralph Lauren, a pre toga u Celineu pod vođstvom Phoebe Philo. Ovo imenovanje izazvalo je uzbuđenje i istovremeno podstaklo glasine o drugim dizajnerima koji dolaze i odlaze u modnoj industriji. Ova promena ističe kako se etablirana imena i dalje kreću ka novim putevima, donoseći sveže perspektive u kultne brendove.

Haider Ackermann- potencijalni perfect match za Tom Ford

ackermann

Haider Ackermann je kralj senzualnog krojenja, njegova mračna, zagonetna estetika briše granicu između muževnog i ženstvenog. Sa iskustvom u Berluti-ju i vlastitom istoimenom brendu, Ackermannov dizajn je misteriozan, provokativan i beskrajno šik. Sada preuzima ulogu kreativnog direktora u Tom Fordu, i publika je uzbuđena i nestrpljiva da vidi šta će se dogoditi kada se spoje dva kultna imena elegantne i seksi mode.

Pod Ackermannovim vođstvom, možemo očekivati da kuća Tom Ford dobije malo tamniju, introspektivniju notu. Njegova vizija će verovatno smanjiti preterani sjaj i zameniti ga nečim suptilnijim, ali sa dominantnim Tom Ford samopouzdanjem. Ackermann će eksperimentisati sa siluetama, materijalima i teksturama na način koji je prepoznatljiv, ali i nov, uvodeći brend u novu eru elegancije sa daškom svog prepoznatljivog stila.

Sarah Burton- edgy doza za Givenchy

burton


Sarah Burton nije strana izazovima nasleđa. Nakon više od decenije stvaranja zadivljujućih kolekcija za Alexander McQueen, sada prelazi u Givenchy—kuću prepoznatljivu po klasičnoj francuskoj šik eleganciji i šarmu u stilu Audrey Hepburn. Burton je pokazala da može sve, od kraljevskih venčanica do avangardnih modnih komada, i spremna je da u Givenchy unese istu originalnost.

Sa Sarom Burton na čelu Givenchy-ja, očekujte spoj nasleđa i avangarde. Njena sposobnost da preoblikuje arhivske elemente sa modernim obrtima znači da kultni DNK Givenchy-ja neće biti izgubljen. Ona će okrenuti novu stranicu za kuću, uz poštovanje prema njenoj bogatoj istoriji.

Ova promena obećava transformaciju koju čak ni najiskusniji insajderi nisu mogli da predvide; osveženje industrije koje će svakako privući pažnju.

Alessandro Michele: Valentucci

direktora

Svaki novi direktor donosi novi talas kreativnosti i često potpuno transformiše estetski pravac brenda, kako smo videli kod Alessandra Michelea koji je izmenio Gucci, od hladne sofisticiranosti do ekscentričnog maksimalizma. Njegov razigrani barokni stil revitalizovao je kuću, podigavši prodaju sa 3,5 milijardi evra 2015. na 9,6 milijardi 2019. godine. Alessandro je prepisao Gucci-jeva pravila igre – daleko od elegantnih linija i seksipila iz ere Tom Forda i Fride Giannini, što je i samo po sebi bilo neočekivana evolucija za ovu slavnu italijansku kuću.

Sada Alessandro otvara novo poglavlje u svom modnom opusu, donoseći svoj prepoznatljivi stil u Valentino. Njegova prva kolekcija oslanjala se na arhive kuće, ali sa prilično dominantnim Michele vajbom, zbog čega su kritičari u negativnom kontekstu kolekciju prozvali Valentucci.

Šta je sa svim ostalima?

Moda se suočava s paradoksom. Kritičari žude za svežim, novim idejama. Javnost mora biti očarana i ponovo očarana, iz kolekcije u kolekciju, u svetu preplavljenom slikama gde čak i najpoželjniji modni komad brzo dosadi. Ipak, modnim kućama je teško da rizikuju. Činjenica je da modni brendovi i dalje favorizuju dobro etablirane dizajnere u odnosu na mlade talente. Potrebno im je pouzdano vođstvo i zvučno ime kako bi doneli siguran novac. Poznati dizajneri proizvode fashion talase svojim kolekcijama i prelaze između vodećih brendova, stvarajući dinamičan ringišpil kreativnosti i uticaja.

Ovo stalno kretanje naglašava međusobnu povezanost modnog sveta. Promena jednog dizajnera može uzdrmati celu industriju, vodeći do inovativnih saradnji i rekonstruisanih estetika brendova. Dok pratimo kako se ove promene odvijaju, jasno je da je potraga za sledećom velikom vizijom uvek u toku.

Usred ove promene, drugi istaknuti pojedinci nalaze se u prelaznom periodu. Hedi Slimane, poznat po svom upečatljivom uticaju u raznim luksuznim kućama, trenutno je ime koje treba pratiti dok se kreće kroz potencijalne nove prilike nakon odlaska iz Celinea. Slično tome, bivši dizajner Prade Fabio Zambernardi izazvao je pažnju kada je napustio brend i još uvek nije preuzeo novu ulogu, što dodaje intrigantnost trenutnom mapiranju dizajnera u odnosu na brendove. Trenutno je sav fokus usmeren na upražnjena mesta u Chanelu i Dries Van Notenu.

b1cea00681099280afd6209917900290

Niste čuli od nas..

Društvenim mrežama kruže nepotvrđene informacije u vezi sa predstojećim premeštanjima, neke su šokantne, dok druge deluju logično:

Johnatan Anderson bi mogao napustiti Loewe i preći u Dior, umesto Marie Grazie Chiuri, Glenn Martens bi mogao zameniti John Galliana na čelu Maison Martin Margiele, Pierpaolo Piccioli bi mogao preuzeti direktorsku titulu od Kim Jones-a na čelu Fendija, dok je Daniel Lee navodno već u pregovorima za poziciju dizajnera Jil Sander predstojećih kolekcija.

Foto: Instagram, Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: