BURO. VODIČ: Šta gledamo, slušamo i posećujemo ovog vikenda?

10.10.2024.
RECOMMENDED

Dani su sve kraći, a vodič i lista dešavanja sve duža – izložbe, koncerti, vikend žurke. Jesen u gradu nije razlog da se povučemo, već prilika da iskoristimo svaki trenutak pre nego što dođu hladniji dani. Od Beograda do Užica, gradovi su puni energije, pa uhvatite priliku i ispratite ono što donosi ovaj oktobar.

BURO. VODIČ: FILM

GOETHEFEST 2024.

FESTIVAL SAVREMENOG NEMAČKOG FILMA

Pred vama je festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST, koji trinaesti put zaredom organizuje Goethe-Institut. Pogledajte sedam filmova pod sloganom „Optimistično dezorijentisani“.

Program ovde

VODIC9

KAIBUTSU / ČUDOVIŠTE

od 10.10. u bisokopima

Film „Čudovište“, koji je u Srbiji imao premijeru na ovogodišnjem FEST-u, prikazivaće se od četvrtka, 10. oktobra 2024. u bioskopima.
Kada mladi Minato počne da se ponaša čudno, njegova majka oseća da nešto nije u redu.
Otkrivši da je nastavnik odgovoran, ona upada u školu tražeći da sazna šta se dešava. Kako se priča odvija u očima majke, nastavnika i deteta, istina postepeno izlazi na videlo.

vodic5 1

SVEMU DOĐE KRAJ

od 10.10. u bioskopima

Advokat Maks Pinter dolazi u sukob s jednim od stubova društva što će ga učiniti društveno nepoželjnim. No Maks se ne predaje.
Ova ljubavna priča se dešava u Zagrebu danas. Maks Pinter, uspešni advokat oslobodio je svoga klijenta, bogatog i moćnog Dinka Horvata od optužnice za dvostruko ubistvo.

Na proslavi pijani Maks Dinku otvoreno govori da je ubica koji je hladnokrvno upucao radnike koji su samo došli da pitaju za svoju platu. Sukob s jednim od stubova društva čini ga nepoželjnim, gubi partnere Grgu i klijente, ostavlja ga žena. No Maks se ne predaje. Uz pomoć Nine, ljubavi iz studentskih dana, kreće u borbu…

vodic6

BURO. VODIČ: IZLOŽBE

VELIKA FANTAZIJA

do 28.10. – X VITAMIN

Izložba Raše Todosijevića donosi uvid u manje poznat deo njegovog stvaralaštva – crteže i akvarele iz devedesetih, koji predstavljaju preokret u njegovom opusu. Iako poznat kao konceptualista, Todosijević je u ovim delima komentarisao društvo kroz klasične tehnike, istražujući simboliku, kritikujući ideologije i dekonstruisao umetničke dogme. Ova dela, ispunjena humorom, ironijom i socijalnom kritikom, otkrivaju umetnika koji je uspeo da spoji suprotnosti – lepote i banalnosti, tradicije i savremenosti, zadržavajući kritički pogled na društvo.

vodic8

UMETNOST JESTE ŽIVOT

od 10.10. do 30.10. – Gradska galerija Užice

U četvrtak, 10. oktobra u 19 sati, u Gradskoj galeriji Užice otvara se izložba jednog od pionira konceptualne umetnosti, Ere Milivojevića. Postavka će obuhvatiti radove iz različitih faza umetnikove karijere – od performansa i akcija iz sedamdesetih i osamdesetih, preko kolaža i maski, do slikarskih ostvarenja iz dvehiljaditih godina.

Izložbu je osmislila Una Popović, viša kustoskinja MSU Beograd, a deo je programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine“. O umetniku i njegovom stvaralaštvu govoriće Una Popović, književnik Žarko Radaković i direktor Gradske galerije Zoran V. Cvetić, dok će izložbu otvoriti gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Izložbu prati katalog sa tekstovima kustoskinje i istaknutih autora, a radovi su iz kolekcija MSU, kao i privatnih zbirki i arhiva.

4.Izlozba Dezeni Ere Milivojevica Studenski kulturni centar 1972. Foto dokumentacija SKC Beograd arhiva porodice Tijardovic Popovic

FESTIVAL EVROPSKE POEZIJE

TRGNI SE! POEZIJA!

od 10. do 12.10. – Evropska kuća, knjižara Treće Drvo

18. Festival evropske poezije u Beogradu „Trgni se! Poezija!“ održaće se od 10. do 12. oktobra Evropskoj kući i knjižari Treće drvo pod sloganom I SLOBODNA, U NEZASITNOM LETU, po pesmi pesnikInje i prevoditeljke Anice Savić Rebac, kojoj će biti priređen omaž. Otvaranje ovogodišnjeg festivala biće upriličeno 10. oktobra u Evropskoj kući (ugao Knez Mihajlove i Zmaj Jovine) sa početkom u 20 časova.

Na festivalu će učestvovati autori, prevodioci i umetnici iz Evrope i regiona: Žoao Luis Bareto Gimaraiš (Portugal), Laja Martinez i Lopez, Mireja Kalafelj (Španija, Katalonija), Eligjuš Dimovski (Poljska), Marija Dejanović (Hrvatska), Anđela Bulajić (Crna Gora), Vladana Perlić (Bosna i Hercegovina), Žarko Radaković, Bojan Vasić, Jelena Radovanović, Biserka Rajčić, Novica Petrović, Pau Bori, Vesna Stamenković, Dejan Matić, Uroš Kotlajić (Srbija).

Tokom festivala posetioci mogu pogledati izložbu radova naših dizajnerki Dragane Nikolić, Dine Radoman i Sonje Žugić u knjižari Treće drvo. Vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala dizajnirala je Dragana Nikolić.

vodic 1

BURO. VODIČ: MUZIKA

MARCELLUS PITMAN , NIKOLA VEMIĆ

11.10. – Karmakoma

Dug je put od njegovih Home Grown Hip-Hop dana, preko 3 Chairs kolektiva koji je osnovao zajedno sa Theo Parrishom, Rick Wilhiteom i Moodymannom, pa sve do osnivanja @unirhythmrecords. Na sceni će 11. oktobra nastupiti čovek čije su dve „Essential Selections“ ploče na Parrishovom Sound Signature-u i Track Mode labelima na prelazu vekova, zatim sada već legendarni Midwestern Advocates EP, izdanja za FXHE i Acid Test, i još mnogo toga, dovoljni razlog da ne propustiš ovu žurku. Od Deep House-a do Acid House-a, selimo se u Detroit na jedno veče, zato „pick yourself up“ i uplovi u ljubavne vibracije!

vodic3 1

CLASSICO FESTIVAL

12.10. – SAVA CENTAR

Ljubitelji klasične muzike u Beogradu ovog vikenda imaju jedinstvenu priliku da uživaju u još jednom spektakularnom koncertu klasične muzike. U subotu 12. oktobra, u okviru prestižnog Classico festivala, na sceni Sava Centra nastupiće Royal Philharmonic Orchestra, jedan od najpoznatijih i najcenjenijih orkestara na svetu.
Pod palicom maestra Vasilija Petrenka, rusko-britanskog dirigenta svetskog renomea, ovaj koncert obećava nezaboravno muzičko putovanje kroz dela tri genijalna kompozitora: Antonina Dvoržaka, Frederika Šopena i Bele Bartoka. Ovaj poseban događaj dodatno će uveličati i nastup mladog virtuoza na klaviru, Yunchana Lima, koji je za kratko vreme postao globalna senzacija na polju klasične muzike.
Vasilij Petrenko, poznat po svojoj strastvenoj posvećenosti muzici i pristupu koji povezuje publiku sa orkestrom, predvodiće Royal Philharmonic Orchestra kroz bogat repertoar, uz majstorsku izvedbu Dvoržakovih emotivnih simfonija, Šopenovih virtuoznih klavirskih kompozicija i Bartokovih slojevitih muzičkih tekstura. Yunchan Lim, čiji nastupi širom sveta ostavljaju publiku bez daha, još jednom će pokazati zašto se smatra jednim od najtalentovanijih pijanista današnjice.
Koncert organizuje Skymusic, a ulaznice su dostupne putem besplatne aplikacije eFinity, na sajtu efinity.rs, na blagajnama Beogradske arene i Doma omladine Beograda (DOB), u Tržnom centru Rajićeva (I sprat) i na više od 1.000 Mojkiosk objekata širom Srbije.

1920X1080

OTVARANJE KULTA

11.10 i 12.10.

Klub Kult 11. i 12. oktobra, otvara svoju treću sezonu, oslanjajući se na snažan pedigre prošlogodišnjeg najboljeg kluba u regionu, te zadržava reputaciju kao epicentar klupske kulture, sada obogaćen dodatnom dozom ambicije i vizionarstva. Prvo veče otvaranja nam stiže miljenica beogradske scene Dj i producent Cristina Lazic, zatim jedan od traženijih izvođača sa našeg područija DJ i producent Mene i Nemax. Drugi dan otvaranja nastupaće izvrsni producent i Dj Estray , zatim DJ Vahicabi. Proširen kapacitet i umetnički osvežen enterijer odišu rafiniranim stilom, dok bogat, savršeno kalibrisan zvuk (Funktion One), stvara sinergiju koja prevazilazi sva očekivanja.

vodic4

CHANGEOVER FESTIVAL

od 9.10. do 12.10.

Ove godine, festival će biti održan u Beogradu i Novom Sadu, na preko 10 lokacija.

Široki dijapazon lokacija uključuje najznačajnija mesta u oba grada, od mesta susreta andergraund scene do crkava i kulturnih centara. 

U novom izdanju, festival Changeover ponovo će okupiti veliki broj ambicioznih muzičara vizionara i proširiće festivalsku ponudu gde će biti uvršteno preko 70 živih nastupa. Na edukativnom, konferencijskom delu festivala okupiće se preko 30 profesionalaca iz muzičke industrije, uključujući menadžere izdavačkih kuća, buking agente, distributere, promotere događaja, novinare i predstavnike klubova.

spisak izvođača i program ovde

Changeover 1000x1250 1

BURO. VODIČ: GASTRO

MALIŠOR U GASTROŠORU

Bazar Malih proizvođača

12.10 – Gastrošor

Posle letnje turneje u okviru projekta Akademija Malih proizvođača i gostovanja u Novom Pazaru, Negotinu i Nišu, Bazar Malih proizvođača vraća se u Beograd i to ovog puta pod imenom “Mališor”.

Bazari u organizaciji našeg udruženja, do sada su održavani u “Azbuci”, zatim u “KC Grad”, gostovali smo i na Avali, a po prvi put ovog oktobra selimo se u gastro centar Beograda, u Gastrošor. Zbog toga ovog puta naš Bazar nosi novi naziv MALIŠOR.

Ono što ovaj Bazar izdvaja od svih dosadašnjih jeste rekordan broj proizvođača izlagača, kojih će biti skoro 50, kao i propratni zabavni program, ali pre nego što počnemo priču o programu, da predstavimo najvažnije, a to su upravo proizvođači.

Bazar Malisor.jpg

BURO. VODIČ: POZORIŠTE

MUŠKA SUZA

12.10. – JDP

„Muška suza“ je radni naslov kolažne drame po motivima četiri jednočinke: „Šala“, „Prosidba“, „Medved“ i „Tatjana Rjepnina“, i jedne kratke priče, „Krčma na drumu“, Antona Pavloviča Čehova. Likovi ove pozorišne igre poraženi su u ljubavi, izgubljeni u vremenu i zarobljeni u krčmi tokom apokaliptične oluje koja ih upućuje jedne na druge i podstiče kako na sukobe, tako i na setna prisećanja, natopljena piščevom sveprožimajućom ironijom.

Najmanji zajednički imenitelj odabranih tekstova su padovi i krajevi njihovih muških junaka, koji ih dovode do suza, danas još uvek doživljavanih kao simbol neprikladne slabosti. Čehov je nazivao ove tekstove vodviljima, iako je bio svestan emocionalnih i egzistencijalnih ponora koji se kriju u svakom od njih. Elementi komedije su, s jedne strane, prirodan ishod poetike svakodnevnog i običnog, ali i progresivan komentar na banalnost muškog mačizma i patrijarhata kao društvenog poretka.

Oluja u predstavi predstavlja metaforu za haos, metež i ratove današnjice, simbolizujući sve ono što neminovno izbija na površinu kada se suze potiskuju, a podstiču ponos i stid zbog muške „slabosti“.

vodic7

Foto: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: