Kafe-knjižare: Mesta na kojima se ljubav prema knjizi susreće s aromom kafe

Budite junak svog romana
15.10.2024.
RECOMMENDED

Ah, jesen u Beogradu! Vreme kada lišće polako opada, a vazduh postaje svežiji (tačnije, kako u kom delu grada). S jeseni dolazi i potreba da se sklonimo u tople kafe-knjižare, mesta koja su savršen spoj za sve nas, ljubitelje i knjiga i kafe.

Kao neko ko se već dugo šeta beogradskim ulicama, ujedno čitajući sve od poezije do priručnika o preživljavanju u javnom prevozu, oduvek sam verovala da su ove oaze mira neprocenjive i da ne postoji romantičniji način da upotpunim slobodno vreme. Ovo su moje obavezne stanice u Beogradu, i topla preporuka za kupovinu knjiga.

a545100f100b3708453fe44a06b5a44a

Štrik

U Vlajkovićevoj 7, na Dorćolu, nalazi se kafe Štrik, mesto koje svojim izlogom mami svakog ljubitelja književnosti i mirisa sveže kafe. Ovde možete uživati u velikom izboru knjiga dok se opuštate u njihovim udobnim foteljama – idealnim za prelistavanje stranica i stranica knjiga. Zamislite sebe kako pijete topli napitak, a vaša omiljena knjiga vam je u rukama, dok lagano tonete u njen čarobni svet. Često se ovde održavaju i književne večeri, tako da je lako upoznati pisce, što je uvek dobra prilika za razmenu ideja i saveta. Štrik je ujedno i izdavačka kuća, te možete pronaći nove naslove po pristupačnim cenama, a izbor im je uvek odličan.

Akademija

Ne možete posetiti Beograd i Knez Mihailovu, a da ne svratite do Akademije! Knjižara Akademija se savršeno uklapa u boemsku atmosferu o kojoj pričamo. Kafić ne nudi samo ukusne tople napitke već i raznovrsne naslove koji čekaju da budu otkriveni. Ponekad, kada poželim da se inspirišem, samo se naslonim na zid i slušam kako oni koji su u prolazu pričaju o svojim književnim avanturama.

kafe knjizare

Kafe Kosmos

Ako volite opuštenu atmosferu i dobru muziku, a nalazite se na Novom Beogradu, Kosmos je mesto koje ćete obožavati. Ova knjižara je poznata po organizaciji različitih događaja, ali i po tome što ima biblioteku i ponudu koja poziva na višečasovno istraživanje. Zamislite kako sedite na ovom mestu uz šolju cappuccina, dok u pozadini neko pušta sjajnu muziku, a vi listate stranicu po stranicu, sve do trenutka dok se ne susretnete s junakom svog novog omiljenog romana.

Booka

Kafe-knjižare u ulici Cara Lazara 12Booka se generalno ističe svojom prijatnom atmosferom i pažljivo biranim izdanjima. Ovde možete uživati u aromatičnom čaju ili kafi, a povremeno se organizuju promocije knjiga i književne večeri. Mesto je idealno za sve one koji žele da se povežu s lokalnom književnom scenom i upoznaju nove autore dok upijaju u reči sa stranica knjiga.

Kafić knjižara Delfi

Delfi knjižare su poznate širom Beograda, a većina njih ima i kafiće u sklopu knjižare. Ova mesta su pravi raj za sve knjigoljupce i ljubitelje mirne atmosfere koju nude kafe-knjižare. Ovde možete istraživati široku paletu naslova dok pijete svoju omiljenu kafu, a često se organizuju i promocije novih knjiga. Definitivno preporučujemo da istražite ovaj koncept kupovine knjiga i uživanja u istim.

Kafeterija

Smeštena u Knez Mihailovoj, Kafeterija se ponosi svojom neobičnom bibliotekom koja najpre služi za ukras – većini ljudi. Dakle, nije klasična kafe-knjižara. Ali, ovde možete da sednete i uživate u šolji čaja, dok su oko vas različite knjige koje čekaju da budu otkrivene. Ova kafeterija je odlično mesto za opuštanje nakon napornog dana.

Kafe-knjižare u Beogradu su više od mesta gde možete popiti kafu i pročitati knjigu. One su srce ovog grada, mesta gde se susreću kreativnost, inspiracija i ljubav prema pisanoj reči. Ove jeseni, pozivam vas da istražite sve čari ovih oaza, ponesete ili kupite knjigu i uživate u svakom gutljaju kafe. Kroz svaku stranicu i svaki ukus, Beograd će vas očarati još više, a vi ćete se osećati kao junak svog ličnog romana.

Foto: Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: