Moja tajna za pronalaženje kafeterija sa najboljom kafom u Beogradu

Pronalaženje najbolje kafeterije je kao pronalaženje pravih prijatelja
18.10.2024.
RECOMMENDED

Postoji taj poseban osećaj kada ste u potrazi za savršenom kafeterijom, posebno u Beogradu. Osećaj koji me podseća na lov na skriveno blago – i da, uzbuđenje je kod mene zaista realno. Ne postoji mapa sa „X“ koja označava mesto gde se krije najbolja kafa, ali postoji tajna strategija koju sam razvila kroz godine i sama kreirala te „X“ oznake. Dakle, ako i vi u kafi vidite eliksir života, udobno se smestite i spremite da prepisujete. Prreneću vam svoju dugo čuvanu tajnu – kako biram mesta za kafu koja me nikad ne razočaraju.

kafeterija

Njuškalo na Instagramu

Instagram je moj saveznik kada je u pitanju otkrivanje novih i starih kafeterija. Umesto da pratim isključivo food blogere sa nekoliko stotina hiljada pratilaca, zavirim u profile lokalaca ili mikroinfluensera. Verujte mi, mikroinfluenseri imaju sposobnost da otkriju one male dragulje, mesta na kojima je kafa jednako dobra, a dekoracija i enterijer nisu suština svega. Ponekad tačno znaš da je mesto pravo ako vidiš fotku sa starim filterom, knjigom pored šoljice i nekim dubokoumnim opisom tipa: „#Sunday“ Zvuči passe? Upravo to je trag! Nekada su upravo ta mala, skrivena mesta, mesta koja nude najbolji ambijent i mesta na kojima se kafa priprema s ljubavlju, a ne uz najnovije trendove.

Prvo mirišem, pa naručujem

S druge strane, kada uđem u novu kafeteriju, ne žurim da odmah naručim – prvo osetim miris atmosfere. Doslovno. Ako miris kafe nije dominantan u prostoru, to je crvena zastavica. Ako moram da se naprežem kako bih osetila aromu kafe, već znam da tu barista i kafa nisu u skladnoj ljubavnoj vezi. Dobar miris kafe mora da obgrli čim se uđe na vrata, kao najbolji prijatelj koji vas nije video mesecima.

Pitaj baristu, ali na pravi način

Nema ništa korisnije od razgovora sa baristom. Ali zaboravite na previše tehnička pitanja kao što su: „Koju vrstu zrna koristite?“ Baristi vole da pričaju o kafi, ali nemojte im dosađivati kao da ste na časovima hemije. Moje omiljeno pitanje: „Šta biste vi danas popili?“ Ljudi vole da dele ono što vole i ono što je trenutno najbolje u ponudi – ako pitate na pravi način, otkriće vam kafu koja možda i nije na meniju (desilo mi se jednom).

aff9935353d36d5d0f29430a1bd07fdd

Pitajte starije komšije

Ovo je trik koji sam otkrila sasvim slučajno. Ako vidite starije kako uživaju u kafi na terasi nekog kafića, to je uvek dobar znak. Zašto? Zato što oni ne troše vreme i penziju na osrednju kafu. Ako oni sede, pijuckaju i ćaskaju, kafić je apsolutno prošao test kvaliteta. Oni su surovi kritičari koji uvek biraju najbolji espresso. Zovem ih „kraljevi kafanskog trona.“

Ambijent neka bude bonus

Ok, ovo možda nije presudno, ali ko ne voli kafeteriju koja je podjednako fotogenična kao i kvalitetna? Savršena kafa i divan prostor je jackpot kombinacija. Ne mora biti raskošno ili ekstravagantno to je samo kafeterija neka bude autentično. Ako je unutra previše moderno i sterilno, kafa ponekad prati taj stil. Tražim mesta koja imaju karakter, bilo da je to zid pun knjiga ili dedina stolica u uglu i to doprinosi kako ću se osećati.

Intuicija

Ponekad je najbolja kafeterija ona na koju naiđete slučajno, bez plana i strategije. Zato se oslonim na intuiciju dok šetam gradom – ako osećam da me neki kafić „zove“, uđem bez mnogo razmišljanja, to je obično dobar znak i kafeterija.

Nikada ne sudite po šolji „za poneti“

Kafeterija koja služi dobru kafu voli da se ponosi svojim šoljama. Ali, podjednako, i kafeterije koje nemaju specijalno dizajnirane šolje „za poneti“ mogu da naprave i ponude isto tako dobru kafu.

c5f0591774eb3abe7eacb549db8ee764

Dakle, sledeći put kad se nađete u situaciji koja zahteva da pronađete idealnu kafeteriju, setite se ovih malih trikova. Jer, pronalaženje najbolje kafeterije je kao pronalaženje pravih prijatelja – jednom kad je nađete, ne puštate je tako lako!

Foto: Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: