Art tour: 3 izložbe fotografije u Budimpešti koje želimo da posetimo ove jesen

Frida Kahlo, Ara Guler i najbolje foto-reportaže iz celog sveta - ove jeseni, u Budimpešti.
21.10.2024.
RECOMMENDED

Budimpešta, sa svojom bogatom kulturnom baštinom i dinamičnom umetničkom scenom, ove jeseni nudi jedinstvenu priliku ljubiteljima fotografije da istraže tri izuzetne izložbe koje ističu različite umetničke pristupe i teme. Ove postavke donose različite perspektive i priče koje su uhvaćene kroz objektiv umetnika iz celog sveta. Bilo da vas interesuju istorijski trenuci, lične priče ili snaga dokumentarne fotografije, ove izložbe su pravi izbor za umetničko putovanje.

Frida Kahlo – Her Photos, Mai Manó Ház

Izložba Frida Kahlo – Njene fotografije predstavlja ekskluzivan uvid u život i svet poznate meksičke slikarke kroz zbirku fotografija koje su prvi put izložene u Mađarskoj. Ove fotografije otkrivaju privatnu stranu Fride Kahlo, sa fokusom na njen lični život, odnose i strasti, kao i njen politički angažman. Izložba je prvi put nastala nakon što je otvoren njen lični 2003. godine. Do tog trenutka, njene privatne stvari, uključujući 6000 fotografija, crteža, pisama i drugih ličnih predmeta, bile su skrivene od javnosti gotovo pedeset godina.

Ono što ovu postavku čini posebnom je njen intimni karakter – slike prikazuju trenutke iz njenog života koje je delila sa svojim najmilijima, uključujući supruga Diega Riveru i prijatelje koji su imali veliki uticaj na njen život. Fotografije su podeljene u tematske celine koje pokrivaju različite aspekte njenog života, od njenog detinjstva i porodičnih veza do političkih ideja i romantičnih odnosa. Ova izložba postaje prava galerija emocija i priča o ljubavi, patnji i unutrašnjoj snazi umetnice koja je svojim radom promenila percepciju umetnosti.

Izložba je otvorena u Kući fotografije (Mai Manó Ház) u Budimpešti i trajaće do 12. januara 2025. godine.

Ara Guler: Life Through the Lens, Centar za savremenu fotografiju Robert Capa

Izložba Ara Guler: Život kroz objektiv predstavlja radove jednog od najznačajnijih turskih fotografa, poznatog kao „Oko Istanbula“. Postavka donosi 45 upečatljivih fotografija koje prikazuju život u Turskoj, od istorijskih ulica Istanbula do ruralnog života u Anadoliji. Organizovana u okviru kulture između Turske i Mađarske, izložba osvetljava društvene i kulturne aspekte Turske kroz objektiv Ara Gulera, jednog od najvažnijih hroničara svog vremena.

Fotografije Ara Gulera poznate i priznat zbog sposobnosti sa kojom je čuveni fotograf prenesio složene ljudske emocije i svakodnevne trenutke, često sa dozom melanholije i nostalgije. Izložba takođe uključuje Gulerovu ličnu kameru i slajdove, omogućavajući posetiocima dublji uvid u njegov proces rada i jedinstveni pristup fotografiji. Ova postavka je više od izložbe fotografskih radova – ona predstavlja most između kultura i vremeplov koji vodi posetioce kroz promene i tranzicije društva.

Izložba je otvorena u Centru za savremenu fotografiju Robert Capa (eng. Robert Capa Contemporary Photography Center) i trajaće do 15. decembra 2024. godine.

World Press Photo 2024, Biodóm

World Press Photo Exhibition 2024 donosi najbolje od fotožurnalizma i dokumentarne fotografije iz celog sveta, predstavljajući radove koji osvetljavaju najvažnije događaje i priče godine. Izložba prikazuje rezultate 67. godišnjeg takmičenja World Press Photo, koje okuplja radove najtalentovanijih fotografa današnjice.

Posetioci će moći da vide fotografije koje su odabrane među više od 61.000 radova koje su poslali fotografi iz 130 zemalja, od kojih je nezavisni žiri izabrao one koji najbolje prikazuju ljudske priče, globalne događaje i socio-političke teme. Ove izložbe nude jedinstven uvid u različite aspekte fotografije, od intimnih priča do globalnih događaja, i predstavljaju savršenu priliku za sve koji žele da istraže svet umetnosti kroz objektiv fotografa sa različitim perspektivama i iskustvima.

World Press Photo je platforma za promišljanje i diskusiju o svetu u kojem živimo, kroz objektiv fotografa koji beleže trenutke od univerzalnog značaja. Izložba radova poznatih foto-reportera i medijskih fotografa iz celog sveta posetiocima nudi priliku da istraže svet kroz moćnu snagu dokumentarne fotografije.

Izložba je postavljena galeriji budimpeštanskog Biodóm-a i trajaće do 27. oktobra 2024. godine.

Foto: Instagram (@aragulermuzesi, @maimanohouse, @worldpressphoto)

Saznaj više:
Povezani članci: