Seks nakon tridesete: Promene, izazovi i da li je tada bolje nego ikad?

U tridesetima se suočavamo sa stvarima koje nismo mogli da zamislimo u dvadesetima
22.10.2024.
RECOMMENDED

Ah, tridesete. To čarobno životno doba kada smo dovoljno odrasli da se prisetimo svojih „mladih i ludih“ dana, i istih takvih seksualnih iskustava stečenih tokom dvadesetih… Sa druge strane opet smo dovoljno mladi da se ne osećamo kao da je vreme za penzionerske poze. I dok su nam dvadesete donele mnoštvo životnih mudrosti – od toga kako se nositi sa šefom koji ne zna šta želi, partnerima koji se ponašaju kao velika deca, do toga kako konačno izabrati idealan serum za lice i organizovati zdravu ishranu tokom čitave radne sedmice – jedno pitanje se često provlači u ovom životnom periodu: Da li je i seks nakon tridesete, isto kao i ostatak našeg života – bolji nego ikad? Jer priznaćete, već smo rešili većinu stvari koje „treba rešiti“, a život postaje stabilniji i, usudićemo se reći – rasterećeniji.

seks

Promene u seksu koje dolaze sa godinama

Ne možemo izbeći jednu činjenicu – naše telo se menja, posebno tokom tridesete. Neki će reći: „Oh, gravitacija je pravi neprijatelj“, dok drugi primećuju da su „jutra posle pijanke“ postala mnogo teža. Ali uz te promene dolazi i jedan neočekivani dar: samopouzdanje.

U razgovoru sa ljudima pokazalo nam se da ljudi u tridesetim osećaju veću sigurnost u svoje odluke, telo i seksualne želje (doduše, uvek ima izuzetaka). Prestali smo da se opterećujemo sitnicama koje su nas mučile u dvadesetima – nije nam više važno da se pokažemo i dokažemo, već da je ono što doživljavamo stvarno i po mogućstvu kvalitetno.

Dok smo u dvadesetim pokušavali da oponašamo scene iz romantičnih komedija (koje, priznajmo, često završe kao potpuna katastrofa), u tridesetim shvatamo da prava intimnost dolazi sa otvorenom komunikacijom i poverenjem u partnera i sebe. Nema više nesigurnosti koje nas sprečavaju da izrazimo šta nam prija, a šta ne. I, ruku na srce, to je ključ i za mnogo bolji život i za mnogo bolji seks.

No istina je da – nemamo više snage da seks traje satima, niti da ga ponavljamo bezbroj puta dok ne svisnemo. Kvalitet je ispred kvantiteta, i to je nešto sa čim bi trebalo da se pomire i muškarci i žene. Naravno, uvek postoje izuzeci i mnogo toga zavisi od načina života koji vodite, ali suština je suština.

b44fce35149ed31258bdc891c3157d64

Izazovi: Da, ima ih, ali se mogu prevazići

Naravno, nije sve med i mleko. U tridesetima se često suočavamo sa stvarima koje nismo mogli ni da zamislimo u dvadesetima – karijera koja traži previše, deca koja ne prestaju da trče po stanu (ukoliko ih imate) i ona čuvena večna borba sa pronalaženjem slobodnog vremena. Energija se troši na previše strana, pa seks ponekad završi na dnu liste prioriteta.

Ali baš tu dolazi do izražaja ono što nas tridesete nauče: seks može biti brza, ali strastvena pauza od svakodnevnih obaveza – dok je nekima to kul, drugima ipak nije. Zbog toga je bitno napraviti vreme za sebe i partnera i potruditi se da seks ne bude uvek „na brzaka“.

Tu su i izazovi poput hormona koji počinju da se ponašaju krajnje ludo. Libido ponekad može da oscilira, ali srećom, naučili smo da o tome otvoreno razgovaramo. Postoji mnogo rešenja, od ishrane do terapeutskih razgovora, koji mogu pomoći da balansiramo te promene s obzirom da je stres uvek najveći okidač.

6a0d38f0e4dd4bd72cf3f927c3cdc8de
90eec0990fc26c6e9aad1e026349ca78

Da li je u tridesetim najbolje?

Mnogi bi rekli da je odgovor: Apsolutno da.

Ako ste zabrinuti da će ulazak u tridesete značiti kraj uzbuđenja u spavaćoj sobi, vreme je da se opustite. Tridesete donose jednu divnu vrstu zrelosti koja seks čini bogatijim, dubljim i daleko smislenijim. Zaboravite na pravila, zaboravite na društvene norme – sve što vam treba je da budete prisutni, iskreni i spremni da uživate i da se naravno potrudite da odvojite vreme za svog partnera i za sebe.

Jer, ruku na srce, tridesete su vreme kada seks može biti ne samo bolji nego ikad, već i daleko važniji na mnogo različitih nivoa.

I, kao što bi rekli iskusniji među nama: Najbolje tek dolazi. Mada verujemo da mnogi gaje sumnje da je zaista tako…

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: