Recept za idealan letnji dan: Obrok salata, Hugo s tvistom i čokoladni mus
sezonsko, jednostavno i lepo

Recept za idealan letnji dan ne mora da bude komplikovan – naprotiv. U srcu leta, kada su dani dugi, a apetiti lagani, najviše prija ono što se lako priprema, a donosi maksimum gastro uživanja. Zorica Smallwood, autorka bloga Kruške & Sir i kuvara Gozba svaki dan, donosi tri recepta koji zajedno čine savršen meni za letnje druženje: osvežavajuću obrok salatu, Hugo koktel sa neodoljivim tvistom i raskošni, ali jednostavni čokoladni mus.
U ovom tekstu nema komplikovanih tehnika ni namirnica koje ne možete pronaći na pijaci. Samo čisto zadovoljstvo, lagani mirisi i ukusi koji vas pozivaju da usporite i uživate. Gde god da ste, na terasi, u vrtu ili u gradskoj vrevi.
Pripremite se da spojite sezonsko, jednostavno i lepo, baš onako kako Zorica to najbolje ume.
Recept obrok salata od kinoe i batata

Sastojci:
1 kg batata
maslinovo ulje
100 g kinoe
2 pune šake rukole
100 g grčke fete
semenke od 1⁄2 nara
so i crni biber, po ukusu
Za dresing:
3 kašike ekstradevičanskog
maslinovog ulja
1⁄4 kašičice soli
1 kašičica senfa
sok od 1⁄2 limuna
sok od jedne pomorandže
– Ovaj recept je kraljica među obrok salatama i svi traže repete. Sjajna kombinacija zdravih i hranljivih sastojaka. Obožavamo batat i najčešće ga pečem u rerni, jer bude karamelizovan i sladak i ukusan.
Nar svojim kiselkastim ukusom stvara balans u odnosu na slatki batat. Kinoa se smatra jednom od najzdravijih namirnica na planeti, jer je puna vlakana i proteina i često je koristim. Takođe je idealna ako izbegavate gluten ili ste na dijeti jer vas dugo drži sitim. Sve u svemu, jedna superheroj namirnica koja čini ovu salatu neodoljivom.
Priprema: Zagrejte rernu na 200°C sa ventilatorom. Oljuštite batat i isecite ga na jednake parčiće debljine 2–3 cm. Prelijte batat sa 2-3 kašike ulja i posolite. Pecite 30-ak minuta. Dok se batat peče, operite kinou, a zatim je sipajte u šerpu, prelijte vodom u odnosu kinoa–voda 1 : 3 i kuvajte 10–15 minuta na srednjoj vatri. Za dresing, pomešajte maslinovo ulje, so, senf, sok od 1⁄2 limuna i sok od cele pomorandže. U veću činiju, u kojoj ćete poslužiti salatu, stavite pečeni batat, kinou, rukolu, zatim prelijte dresing i sve dobro promešajte, a na kraju izmrvite fetu i preko dodajte nar. Probajte i začinite po svom ukusu!
Savet: Možete dodati i naseckane orahe ili pečene bademe.
Hugo sa tvistom

Sastojci:
3-4 kockice leda
50 ml domaćeg sirupa od zove
50 ml proseka ili penušavog
belog vina
25 ml džina (po želji)
50 ml kisele vode
belo grožđe za dekoraciju
Osvežavajući letnji koktel sa sirupom od zove i prosekom, vrlo je blag i klizi niz grlo. Savršen recept za sve vrste okupljanja sa porodicom i prijateljima.
– Volim da dodam džin, jer promeni aromu klasičnog Huga i da mu posebnu notu, koja ga čini još zanimljivijim. Svakako možete sastojke dozirati po svom ukusu. Umesto grožđa možete dodati i listove sveže nane, ribizle ili jestivo cveće.
Priprema: U veću vinsku čašu dodajte led i preko sipajte sirup od zove, proseko (ili penušavo belo vino), džin (ukoliko koristite) i kiselu vodu. Poslužite sa nekoliko zrnevlja grozdova belog grožđa.
Čokoladni mus sa amaretom

Sastojci za 4 osobe:
100 g čokolade sa 70% kakaoa,
izlomljene
25 g putera, na kockice
25 ml amareto likera
3 veća jajeta, odvojena
2 kašike šećera (ili po ukusu)
4 komada amareti keksa za posipanje (po želji)
– Čokoladni mus je za mene savršen desert i baš sam slaba na njega. Uparila sam sa mojim omiljenim likerom od badema, tj. amaretom, i dobila desert iz snova. Uvek u kući imam flašu Disaronna, jer ga baš volim i često koristim za koktele.
Ukoliko nemate ovaj liker, možete ga izostaviti pri pripremi recepta i napraviti klasični čokoladni mus, svakako je preukusan. Hrskavi italijanski amareti keksići dodaju baš lepu teksturu ovom desertu.
Priprema: Stavite čokoladu, puter i 75ml tople vode u vatrostalnu posudu postavljenu iznad šerpe sa vodom koja jedva ključa. Drvenom kutlačom mutite čokoladu, puter i toplu vodu da se rastope, ali nemojte previše mešati. Kada se tri četvrtine putera i čokolade istope, sklonite šerpu sa vatre. Mešajte dok se sve ne otopi i smesa ne postane glatka i sjajna, zatim dodajte amareto liker. Ostavite na stranu da se ohladi. Nakon toga, umešajte žumance u čokoladnu mešavinu, jedno po jedno, brzim pokretima.
U drugoj posudi mikserom umutite belanca dok ne budu penasta, pa postepeno dodajte šećer, muteći dok ne ne dobijete čvrst šam. Špatulom nežno umešajte deo belanaca u čokoladnu smesu, a zatim umešajte ostatak, pazeći da ne izbacite sav vazduh. Sipajte u čaše za vino ili desertne posude i ohladite u frižideru 5-6 sati ili ostavite preko noći da se stegne. Kada budete spremni za serviranje, preko svake čaše pospite izmrvljeni amareti keks i poslužite.
Savet: Za idealnu temperaturu tople vode, pomešajte jednu trećinu ključale vode sa dve trećine hladne vode.
Naravno! Npr nešto ovako:
“Gozba svaki dan sadrži skoro 100 recepata sa Mediterana, koje Zorica godinama sprema za svoju porodicu i prijatelje.
Uvek ćete imati nove ideje za doručak, salate, paste, dezerte, koktele i još mnogo inspirativniih obroka.
Svaki recept prati priča o uživanju u hrani i životu, koja vam poslužiti kao vodič za usporavanje u ovom brzom svetu u kome živimo.
Knjigu recepata možete poručiti na Instagram profilu @kruskeisir ili preko Zoričinog food bloga.
Foto: Zorica Smallwood