Palilulska pijaca je od pamtiveka jedno od najživljih mesta u Beogradu – idealna lokacija za ritual subotnjih jutara, susreta komšija i tačke na kojoj se prepoznaju prodavac i kupac, gde se priče prenose između tezgi sa voćem i povrćem, cvećem i prvim jagodama. Generacije Beograđana dolaze ovde ne samo po namirnice, već po osećaj ritma kvartovskog života koji se ne menja godinama. Ipak, danas, kada se afterwork druženja sele iz kancelarija u manje formalne, toplije prostore, i Palilulska pijaca dobija sasvim novu dimenziju – živi i danju i predveče, postaje scena urbanog druženja, spontanih susreta i malih rituala uživanja.
Poseban pečat tom novom duhu dao je Mehurić, prvi champagne bar i prodavnica penušavih vina u Beogradu, koji je ovaj tradicionalni prostor pretvorio u najneočekivaniju afterwork destinaciju i najšarmantnije vikend utočište u gradu. Upravo taj spoj šarene, svakodnevne pijace i elegancije šampanjca otkriva novu stranu Beograda – onu u kojoj se običan dan lako pretvara u mali praznik.
U razgovoru sa Draganom Nović, ženom koja stoji iza celog projekta, otkrivamo kako je došlo do tog spoja nespojivog i zašto je baš Palilulska pijaca postala idealna pozornica za priču koja slavi život, spontane susrete i „mali luksuz“ svakodnevice.
BURO. Šampanjac na pijaci – kada ste razmišljali o ovom konceptu, kako ste znali da je to dobra ideja, da će, zapravo, da uspe?
Dragana: Kada na papir uz sve pros and cons staviš i srce, uspeh ne može izostati. Ljudi osete kada u nešto utkaš dušu i deo sebe, tako da čitav koncept o kom danas govorimo ne bi ni postojao da me upravo nije vodila ideja o kreiranju nesvakidašnjeg mesta gde se ljudi opuštaju, razgovaraju, okupljaju i probaju nove stvari.
Koncept „šampanjac na pijaci“ pojavila se kao mali sudar dva sveta – onog svakodnevnog, mirisnog i šarenog, i onog svečanog, blistavog, koji slavi trenutak. Kad sam o tome razmišljala, činilo mi se da baš u toj neočekivanoj kombinaciji leži čar: spojiti to dvoje značilo je ponuditi ljudima iskustvo koje je istovremeno spontano i posebno – da neko može da zastane između tezgi i kaže: „Ovo je baš drugačiji dan!“.

BURO. Šampanjac na pijaci zvuči kao najlepši sudar dva sveta. Šta vas je najviše privuklo toj “nepravoj” kombinaciji i šta vas i dalje njoj privlači?
Dragana: Zar nismo svi satkani od te upravo „neprave“ kombinacije? Vodim se time da ukoliko bi sve bilo savršeno – život bi nam bio dosadan. Zato me od prvog momenta privlačio ovaj spoj jer u potpunosti može da promeni perspetkivu: nešto što povezujemo sa svečanošću postaje dostupno u najobičnijem, najšarmantnijem okruženju. Koliko samo jedan neočekivani detalj može potpuno da transformiše atmosferu – da običan odlazak na pijacu postane mali doživljaj, nešto što se pamti.
Pijaca kao takva – živa, spontana i šarena, i šampanjac koji oduvek simbolizuje trenutke koji se izdvajaju od običnog dana – kao da se elegancija i svakodnevica sreću slučajno, pa se iznenade koliko dobro funkcionišu zajedno!
BURO. Sećate li se trenutka kada ste pomislili – e, baš zbog ovoga radim sve ovo?
Dragana: Zapravo, shvatila sam da mi se taj trenutak javlja svakog dana – kada se nađem s druge strane šanka i vidim ljude kako prilaze sa radoznalošću, kako se osmehuju i uživaju u tome što imaju priliku da se igraju mehurićima, da istražuju i otkrivaju našu ponudu na svoj način.
To zadovoljstvo na njihovim licima, taj skriveni sjaj u očima kad shvate da je iskustvo drugačije i posebno – to je ono zbog čega radim sve ovo! I baš tada osećam da moj trud nije samo posao, nego nešto što ljudima donosi radost i pravi mali beg od svakodnevice. I zato svaki put kad vidim tu reakciju, u sebi tiho pomislim: „E, zbog ovoga – sve ovo ima smisla!“
BURO. Šampanjac mnogi povezuju sa slavljem, a vi ga povezujete sa svakodnevicom. Kako biste definisali filozofiju “slaviti obične dane”?
Dragana: Za mene „slaviti obične dane“ znači primetiti ono što obično prođe neprimećeno. To je filozofija u kojoj se radost ne čeka nego se traži i stvara.
Mnogi šampanjac vezuju za velika slavlja, ali meni je najlepše kad trenutak koji sam po sebi možda nije poseban – pretvorimo u nešto specijalno zbog načina na koji ga doživimo.

U takvom mindset-u, svaki dan ima makar jednu malu iskru koja nas pokreće – susret, osmeh, otkriće, beg od rutine…A naša misija je da te male iskre učinimo vidljivim ljudima: kroz iskustvo, atmosferu i mogućnost da se zaustave, udahnu i osete nešto neočekivano.
„Slaviti obične dane“ zapravo znači: ne čekati povod, nego ga stvarati i slaviti život, svaki dan!
BURO. Pijaca često znači sećanja: miris detinjstva, subote i nedelje sa roditeljima, prve jagode… Koje vaše lično sećanje najviše oblikuje “Mehurić”?
Dragana: Najviše ga oblikuje jedno jednostavno, ali duboko ukorenjeno sećanje: subotnja jutra sa porodicom. Pijaca je za mene uvek bila mesto gde se mešaju mirisi, glasovi i energija – šarena gužva u kojoj je svako mogao da pronađe nešto svoje.
Sećam se tog osećaja radoznalosti dok sam kao dete otkrivala nove ukuse, boje i priče iza svake tezge. Upravo taj trenutak, kada svet izgleda malo veći, a ti malo hrabriji da ga istražuješ najviše je oblikovao Mehurić.
BURO. A šta je to lično što ponesete kući posle svakog dana rada – koji je vaš unutrašnji „cheers“?
Dragana: Posle svakog radnog dana ponesem kući osećaj da sam nekome ulepšala dan. Isto tako, uvek me prati i zahvalnost prema ljudima iz Mehurić tima (Zvonimiru, Raši, Andreju) koji su tu od prvog dana i koji veruju zajedno sa mnom u koncept. Njihova podrška mi mnogo znači.
Moj unutrašnji ‘cheers’ je taj trenutak kad vidim osmeh, radoznalost i zadovoljstvo ljudi koji uživaju u našoj ponudi. To je mala, tiha radost koja me puni energijom i podseća zašto sve ovo radim.

BURO. Kome preporučujete da poseti Mehurić (i kada)?
Dragana: Mehurić preporučujem svima koji žele da dan učine posebnim – porodicama, prijateljima, ali i svima koji vole da istražuju, igraju se i uživaju u malim stvarima. Subotnje jutro na pijaci ima posebnu draž uz čašu penušavca i domaću vanilicu ili čvarke, a i poslepodnevna druženja na šanku uz dobar mehurić menjaju prespektivu svakodnevice!
BURO. Koje doba dana na pijaci najviše volite? Jutarnju gužvu, popodnevni mir ili nešto između?
Dragana: Najviše volim jutarnju subotnju gužvu, taj trenutak kada pijaca oživljava mirisima, bojama i razgovorima. Sve je puno energije, radoznalosti i života, a ja volim da budem deo te atmosfere i da svojim radom dodam još malo radosti i osmeha ljudima koji dolaze.
BURO. Kao žena koja pravi svoj mikro-univerzum – šta vas najviše inspiriše: ljudi, estetika, nasumični prizori, filmovi, muzika…?
Dragana: Najviše me inspirišu ljudi, muzika, dobro vino, putovanja i otkrivanje novih mesta – sve što donosi nove priče, iskustva i boje u moj mikro-univerzum.
BURO. Najluđe pijace na svetu koje ste posetili?
Dragana: Ne mogu da kažem da sam posetila ‘najluđu’ pijacu, ali svaka koju sam obišla donela je nešto posebno i drugačije. Na svakoj sam osetila duh ljudi i grada, mirise i energiju podneblja, i baš to iskustvo me inspiriše i oblikuje.

BURO. Otkrijte nam kada i kako treba da pijemo šampanjac i koje da biramo? Uz šta da ih pijemo?
Dragana: Danas šampanjaci i penušava vina mogu da se piju uz gotovo svaku hranu, tržište nudi mnogo zanimljivih, gastronomski profilisanih varijanti. Na primer, sve manje se pije iz klasičnih flaut čaša, pa se sada igramo sa različitim oblicima čaša, u zavisnosti od strukture samog vina, što čini iskustvo još zabavnijim i kreativnijim.
BURO. Kada i kako vi lično najviše volite da pijete šampanjac?
Dragana: Najviše volim šampanjac u trenucima koji imaju dobru energiju, kad su oko mene dragi ljudi i spontana atmosfera. Za mene je to način da obeležim trenutak, da mu dodam malo svetlucavosti. Nije stvar koji šampanjac je u pitanju, već taj osećaj:
u maloj proslavi svakodnevice, kada želim da usporim, uživam i proslavim baš taj trenutak!
BURO. Kome i čemu ćete nazdraviti u ponoć 2025 – dok ispraćate staru, a dočekujete Novu godinu?
Dragana: U ponoć 2025. nazdraviću svim malim, posebnim trenucima iz protekle godine, svemu što me je naučilo, nasmejalo i obogatilo ali posebna zdravica za mog divnog sestrića Bogdana, koji mi je potpuno ulepšao život i doneo gomilu radosti. Nazdraviću i ljudima koji su bili deo tih trenutaka, kao i novim prilikama i iskustvima koja dolaze, sa željom da sledeću godinu prati dobro zdravlje i da bude puna radosti, inspiracije i smeha.
BURO. Možete li možda da nam najavite neki program u Mehuriću do kraja godine, za NG – matine i za 2026?
Dragana: Do kraja godine pripremili smo Disco pijacu svakog petka od 17 do 20h uz DJ-eve, kao i da planiramo posebno praznično matine iskustvo: Novogodišnji matine pravimo 31. decembra od 13h i obećavamo odličnu zabavu uz sjajan bend koji će nas razveseliti i ulepšati ulazak u 2026. godinu!
A za 2026. pripremamo niz novih iskustava i radionica, tako da će svaka poseta biti prilika za igru, istraživanje i stvaranje malih svakodnevnih proslava!
BURO. Kakve planove, u budućnosti, imate za Mehurić?
Dragana: Planovi za Mehurić su da nastavimo da stvaramo mesto puno radosti, da širimo iskustva koja spajaju ljude, istražujemo nove ideje i formate, organizujemo zanimljive radionice i događaje, i da svaki posetilac oseća da je deo posebnog, živopisnog mikro-univerzuma. U suštini, cilj nam je da Mehurić i dalje bude mesto gde obični dani postaju posebni!
Fotografije: Dušan Milenković
