Isprobavamo putovanje kroz knjige, nadamo se da ste proučilil našu listu najboljih naslova za mentalni odmor, a danas podižemo uloge i dodajemo kategoriju putovanje kroz ukuse. I to idemo pravac u Italiju, Letitia Clark ove sezone složila je zbriku recepata „Bitter Honey: Recipes and Stories from the Island of Sardinia“ (u Hardie Grant izdanju) u kojoj je sakupila najbolje recepture sa tog prelepog ostrva, sve vreme istražujući šta to zapravo čini idealan letnji obrok. Letitia se preselila na Sardiniju iz kišnog Londona, došla je zbog ljubavi nakratko, ali nikada nije otišla. Recepti variraju od svežih salata od različitog povrća i voća, preko interesantnih i neočekivanih kombinacija ukusa, sve do domaće paste. Kako bismo svi zajedno danas krenuli putem čarobne Sardinije, izdvojili smo tri odlična u kojima će svi uživati.
Linguine sa limunom, bosiljkom, pekorinom i maskarponeom
sastojci
– 2 žumanca
– 100ml pavlake za kuvanje
– 2 kašike maskarpone sira
– 2 kašike rendanog pekorino sira
– Sok od jednog limuna
– 40g putera u kockicama
– 250g paste
– 4 lista bosiljka
priprema
Uzmite veći lonac ulijte vodu, poslolite je i sačekajte da provri. U međuvremenu pomešajte žumanca, pavlaku, maskarpone, pekorino i limun u činiju i ulupajte smesu sve dok ne nestanu sve grumuljice. Kada pastu skuvate al dente, iscedite višak vode. Sos dodajte isceđenoj pasti i energično mešajte dok sve ne sjedini. Ako vam je smesa previše retka, vratite pastu u lonac na najnižu temperaturu i mešajte sve vreme. Na kraju dodajte bosiljak i servirajte.
Salata sa smokvama, slaninom, listvima i rikotom
sastojci
– Sok od jednog manjeg limuna
– Prstohvat soli
– 1 supena kašika meda
– 6 kašika maslinovog ulja
– 6 zrelih smokava
– 1 glavica radič salate
– Rukola
– 60g rikote
– 6 parčića slanine ili pršute
priprema
Odokativno spojite limunov sok, so, med i maslinovo ulje. Pomešajte salatu, otvorite zrele smokve po sredini i iskoristite ih za ulepšavanje salate. Sve prelijte maslinovom uljem i poslužite.
Krambl sa kajsijom, amaretom i vanila maksarpone kremom
sastojci
KRAMBL
– 850g zrelih kajsija
– 80g caster šećera
– Sok od jednog limuna
– 50g smeđeg šećera
– 100g Amaretti sitnih kolača
– 70g badema u listićima
– Malo soli
FIL
– 3 jaja (odvijite žumanace i belance)
– Štapić vanile
– 90g caster šećera
priprema
Zagrejte rernu na 190C. U šerpici na srednjoj vatri umešajte kajsije sa šećerom, limunom i malo vode i kuvajte dok ne počne da se stvara džem (oko 15 minuta), prebacite kajsije u sud za pečenje i ostavite sa strane. U mikser sipajte brašno, puter, šećer, Amaretti kolačiće i dve trećine badema, ali zaustavite mikser pre nego što masa postane jedinstvena, neka neki komadi ostanu veći od drugih. Tu smesu ostavite u frižider da se hladi 20 minuta. Kad se ohladi prelijte smesu preko kajsija i gore pospite preostali badem i so. Ubacite u rernu i pecite oko pola sata. Dok se krambl peče, pripremite i maskarpone krem. Umutite žumanca, vanilu i šećer sve dok smesa ne postane vazdušasta i svetla. Dodajte i maskarpone i mešajte dok se ne sjedini. Umutite belenaca zasebno i dodajte smesi. Ostavite u frižideru sve dok ne dođe trenutak za služenje, tada preko komada krambla dodajte veliku kašiku maskarpone krema.