RUGGERO Raymo, izvršni direktor PORTOFINO džina: „Inspiraciju crpimo iz prošlosti, da bismo oduševili sadašnjost“

  29.11.2023.
  RECOMMENDED

  U svetu botaničkih eliksira, Portofino Dry Gin stoji kao simbol elegancije i sofisticiranosti. Ekskluzivno za BURO. MEN, Ruggero Raymo, naslednik i vlasnik, deli svoje lično iskustvo, omeđeno porodičnom strašću prema gastronomiji, duboko utkano u svaki gutljaj ovog izuzetnog pića.

  Portofino Dry Gin se često povezuje sa elegancijom i sofisticiranošću. Kako održavate ravnotežu između tradicije i inovacija u stvaranju vaših proizvoda?

  Portofino Dry Gin održava ravnotežu između tradicije i inovacija, poštujući klasične tehnike proizvodnje džina, koristeći stare italijanske bakarne kazane u kombinaciji sa najsavremenijom modernom tehnologijom koja koristi vakuumsku destilaciju, čime se čuvaju arome najdelikatnijih biljaka u našim proizvodima. Naša slika brenda odražava ovu kombinaciju, slaveći starinsku sofisticiranost, dok istovremeno prihvata moderan dizajn i ukuse. Inspiraciju crpimo iz prošlosti kako bismo oduševili sadašnjost.

  Danas, posedovanje lepe boce ili dobrog proizvoda nije dovoljno; mora postojati autentična priča, a potrošač mora osećati povezanost sa brendom. Zato smo se odlučili za stvaranje vanvremenskog brenda i stila života koji gradi mostove i sinergije sa različitim svetovima. Ne želimo da se fokusiramo samo na aperitivo, i to ne samo zato što ne bismo imali sredstava da se takmičimo sa najpoznatijim brendovima, već radije stvaramo autentične i jedinstvene priče, kao što smo učinili u kolaboracijama sa brendovima poput Acqua di Parma, Belmond, IWC Schaffhausen i MC2 St-Barth, itd.

  Izdvojte najveću prepreku sa kojom ste se suočili tokom svoje karijere, kako ste je prevazišli?

  – Tokom svoje profesionalne i lične avanture, susreo sam se s različitim izazovima, a svako od tih iskustava, odigralo je ključnu ulogu u oblikovanju osobe kakva sam danas. Bilo da su iskustva bila pozitivna ili negativna, doprinela su mom rastu i na kraju utabala put uspeha Portofino Dry Gin-a.

  Ako moram da izdvojim jedan značajan izazov, to bi bilo moje prvo preduzetničko iskustvo sa nekoliko prijatelja iz detinjstva. Pokrenuli smo tehnološki startap projekat 2013. godine, kada sam imao samo 23 godine. Nažalost, projekt nije bio uspešan, i nakon dve godine prodali smo posao. Ovo iskustvo naučilo me je dragocenim lekcijama: disciplina i fokus su ključni za postizanje uspeha.

  Dodatno, treba istaći važnost tima, i jasno i definisane uloge, kao i održavanje pravilne ravnoteže između prijateljstva i profesionalne odgovornosti. Ove lekcije primenjujem u projektu Portofino Dry Gin, jer su moji suosnivači takođe dvojica prijatelja iz detinjstva. Neuspesi su neuspesi samo ako iz njih ništa ne naučite. Inače, to su dragocena iskustva.

  Kako prenosite suštinu Portofina u ukus vašeg džina?

  Portofino Dry Gin predstavlja multisenzornu avanturu, putovanje do Portofina gde je boca glavni junak. Početne note osvežavajućeg limuna i oštrih borovnica odvode nas direktno na brda Portofina. Postepeno, spuštamo se ka luci i note ustupaju univerzumu mediteranskih ukusa: od mirisa ruzmarina i lavande sa obale do slatkih i delikatnih nota majčine dušice i žalfije koje evociraju ukus tradicionalne kuhinje Ligurije.

  Ruggero and PG3

  Kako obeležavate uspehe sa svojim timom?

  – Svaki uspeh zaslužuje priznanje. Profesionalno priznanje ne mora nužno biti finansijska nagrada; može biti jednostavno poput proslave izuzetnog rada i rezultata koje postigne jedan od vaših saradnika. Reči ponekad imaju veći uticaj od dela. U našoj kompaniji negujemo horizontalnu kulturu gde svako ima glas i treba biti saslušan.

  Posedovanje lepe boce ili dobrog proizvoda nije dovoljno; mora postojati autentična priča, a potrošač mora osećati povezanost sa brendom

  Kako je strast vaše porodice prema gastronomiji uticala na vaš pristup stvaranju premium džina?

  – Moj otac je preminuo kada sam bio prilično mlad. On mi ostaje idol na mnogo načina, posebno kada je reč o hrani i kuvanju. Ipak, moram reći da je moja majka bila veća inspiracija kada je reč o džinu. Uvek smo imali važnu kolekciju džina iz celog sveta koju su joj prijatelji poklanjali kada bi je posećivali. Džin i tonik su bili klasičan aperitiv u našem domu u Portofinu. Stoga, odrastao sam gledajući ovu kolekciju iz celog sveta, što me je uvek dovodilo do razmišljanja o njihovom poreklu i priči.

  Možete li nam više reći o koktelu „Klaus“?

  – Klaus Pudel bio je moj deda, čovek veoma poštovan zbog toga što je spasio Portofino od uništenja tokom Drugog svetskog rata; kasnije, u 1950. i ’60. godinama, bio je domaćin  najlepših zabava u eri ‘La Dolce Vita‘. Njegova ljubav i divljenje prema italijanskoj rivijeri prenose se kroz generacije, i tako smo stvorili Portofino Dry Gin kao omaž mom dedi. Odrastao sam slušajući sjajne priče o njemu od svoje majke i starijeg brata, zvučao mi je kao heroj. Nažalost, nisam imao priliku da ga upoznam lično, jer nas je napustio godinu dana pre mog rođenja. Ali njegovo nasleđe živi kroz Portofino Dry Gin i koktel Klaus koji i dalje možete pronaći u pojedinim barovima. Klaus koktel je u osnovi Bellini, ali moj deda je ipak bio poznat po pravljenju najboljih Bellini-ja tako što bi lično birao breskve u vrtu naše porodične kuće tokom svojih zabava.

  Neuspesi su neuspesi samo ako iz njih ništa ne naučite. Inače, to su dragocena iskustva

  Koje sećanje iz Portofina je ostavilo trajan utisak na vas?

  – Jedno od najdražih sećanja je trenutak kada je projekat zaista zaživeo, to je bilo 2019. godine, a distributeri su nam rekli da moramo preći sa 3.000 boca na 15.000 boca. Tada je to za nas bilo ogromno. Tek smo počeli i nismo očekivali takav uspeh odmah. Ipak, imali smo drugi problem, za prvu seriju koristili smo biljke iz vrta moje majke. Uništavajući ga… Za takvu proizvodnju, nije bilo šanse da bi nam dozvolila da to ponovimo. Stoga nam je ljubazno dodelila deo zemlje koji smo morali da obradimo i pripremimo. Dakle, jedno od najdražih sećanja je trenutak kada smo obrađivali zemlju, sa našim baštovanom Mariom, sadili limunovo drveće, borove, ruzmarin, lavandu…

  Ruggero and PG8
  RR 3632

  Koje osobine ili principi igraju ključnu ulogu u vašem uspehu?

  – Disciplina, fokus, strast, komunikacija i malo sreće!

  Prema Vašem mišljenju, koji je savršen koktel sa džinom?

  – Klasičan: Portofino Dry Gin & Tonik, sa koricom limuna, lavandom i grančicom ruzmarina.

  Možete li podeliti naviku ili dnevnu rutinu koju smatrate ključnom za vaš uspeh kao izvršnog direktora?

  – Rutine su ključne, ne samo za vaš profesionalni rast, već i da održite ravnotežu u svom privatnom životu. Jedina navika na kojoj nisam fleksibilan je: ujutro izbegavam čitanje poslovnih mejlova dok ne stignem do kancelarije; a dok sam u kancelariji, na mobilnom telefonu aktiviram „radni režim“.

  Ruggero and PG5 1

  Kao ljubitelj  hrane i pića, kako postižete ravnotežu između hedonizma i održavanja zdravog načina života?

  – Moram biti iskren i zahvaliti svojoj supruzi na mom zdravom načinu života. Oboje se bavimo mnogo sportom, a ona me podstiče da se hranim zdravo. Ključno je ostati aktivan, bez obzira na to što vam najviše odgovara; fudbal, pilates, joga, padel, itd. Bavljenje sportom pomaže ne samo telu, već i umu. Performanse su mnogo bolje, a mozak funkcioniše mnogo brže. Takođe, važno je imati dovoljno sati sna.

  Jedno od najdražih sećanja je trenutak kada smo obrađivali zemlju, sa našim baštovanom Mariom, sadili limunovo drveće, borove, ruzmarin, lavandu…

  Van profesionalne uloge u Portofino Gin-u, koji hobiji Vas inspirišu?

  – Potičem iz sportskog okruženja, s obzirom da sam radio unutar sportske industrije gotovo deceniju. Veliki sam ljubitelj fudbala, a posebno pratim AC Milan. Oduvek me je fascinirala i arhitektura stadiona. Osim fudbala, strastveno se bavim hranom, alkoholnim pićima i putovanjima, istražujući nove kulture. Volim da otkrivam i razumem najnovije trendove širom sveta. Morate pratiti nove generacije svuda, živimo u novoj eri globalizacije.

  Inspirišete mnoge buduće preduzetnike. Koje biste savete ponudili onima koji sanjaju o pokretanju sopstvenog premijum brenda?

  – Ne ustručavajte se da postavljate pitanja, nijedno pitanje nije glupo. Nažalost, ne postoji magična formula, morate uložiti vreme i rad. Rezultati će doći ako uložite napor, budete otvoreni za učenje i slušanje. Strpljenje je ključ. I najvažnije, verujte u svoje snove.

  Saznaj više:
  Povezani članci:

  No results found.