Upoznajte JAPANSKU VISKI scenu: Dupli bez leda, molimo

  24.03.2024.
  RECOMMENDED

  Zaboravite sake (pirinač je ipak najbolji u rižotu) i upoznajte japansku viski scenu, koja poslednjih godina opasno parira nekada nedodirljivim Škotima. I zato uzdravlje ili 乾杯 (čita se kanpai).

  The Glenlivet, Glenfiddich, The Macallan, Glenmorangie, Laphroaig…Teško se izgovara, ali se lako i sa zadovoljstvom konzumira. To je recept koji vekovima koriste destilerije iz Škotske, male ali ponosne zemlje. Zvuči vam poznato, zar ne?

  a578cf50d5d9bc1729898e408b90703d

  Kao epicentar bunta na Ostrvu i kolevka žestokih pića, Škotska je mnogo više od severnog dela Velike Britanije. To je zemlja sa dušom i država koja je svetu podarila najšarmantnijeg 007 agenta i voljeni nam viski. Ako mene pitate i više nego dovoljno.

  U drugom uglu ringa je na iznenađenje mnogih Japan, zemlja čija scena ima neuporedivo kraću istoriju proizvodnje ovog božanstvenog pića. Prva komercijalna proizvodnja japanskog viskija započela je tek dvadesetih godina XX veka i decenijema je bila tek minimalna, do sedamdesetih, kada je počela značajno da raste. Nedostatak staža japanske su destilerije pokušale da nadoknade kreativnim pristupom, specifičnim, lokalnim detaljima i prvoklasnim kvalitetom. U tome su i uspeli.

  Nakon što su u Škotskoj naučili gradivo japanski majstori su prednost spontano dali Blended viskiju, koji se bazira na mešavini ukusa. Činjenica da Škoti više vole old school Single Malt svakako je najveća razlika između ove dve filozofije.

  Viski – Big in Japan

  Masataka Taketsura i Shinjiro Torii bili su prijatelji, preduzentici i vizionari – ne obavezno i tim redosledom. Istorija će ih upamtiti kao pionire u proizvodnji viskija Zemlje izlazećeg sunca.

  Prvi je povukao nogu sensei Taketsura, koji je otišao u Škotsku 1918. kako bi do tančina izučio umeće pravljenja viskija. Prva adresa bio je University of Glasgow, gde je marljivo, kako to samo Japanci mogu, pohađao časove hemije. Usledila je praksa u nizu destilerija, pa se u rodni Japan Taketsura vratio s koferom punim snova i žarom da otvori vlastitu radionicu. Njegova prvobitna ideja bila je da pogon otvori na udaljenom severnom ostrvu Hokkaido, parčetu prirode koji neodoljivo podseća na zelenu Škotsku. Ipak, Taketsura i imućni finansijer Torii odlučili su da prvu radionicu izgrade u predgrađu grada Kyoto. Tako je rođen Yamazaki.

  Nekoliko godina kasnije, Taketsura se osamostalio i pokrenuo vlastitu kompaniju Nikka, koji danas dominira tržištem, zajedno sa rivalskim brendom Suntory.

  ba90e644e7852cc4217f14c59b56b4b1

  Priroda i društvo kao put do – perfekcionizma

  Za uspeh japanskih viskija je Bajaginim rečima zaslužna je pre svega pozitivna geografija. Naime, najznačajnije destilerije izgrađene na udaljenim, nepristupačnim mestima poznatim po čistoj prirodi i još čistijoj vodi. Javna je tajna da čuveni Yamazaki kuće Suntory (nekoliko puta lider Whisky Bible liste) ima čak i vlastiti izvor vode na raspolaganju.

  Zaključak se piše sam. Brzo sazrevanje, kao posledica autentične klime rezultira pićem prefinjenog ukusa i harmonične, pune arome. To nije sve. Iako po viski po pravilu može sazrevati u najrazličitijim buradima, u Japanu se preferira regionalni hrast Mizunara. Lokal patriotizam je, primetićete, na maksimumu, što je pelcer koji je preuzet iz proizvodnje Grand Seiko satova i Lexus automobila.

  4d94c12cedddbf257a4122b33a74e732

  Ipak, nije sve tako savršeno, jer za razliku od škotskih destilerija koje zbog konstantne klime proizvode popularnu žestinu tokom cele godine Japan računa na nagle temperaturne promene, što negativno utiče na kvalitet pića. I dostupne količine.

  Must-try lista: večiti derbi brendova Suntory i Nikka za sada je bez pobednika! Ako odaberete viskije pomenutih kuća greške jednostavno nema.

  Favorit autora je ipak Hibiki Harmony, nagrađivani viski koji ima poseban karakter jer sazreva u čak pet različitih vrsta buradi! Rezultat je ukus koji spaja citruse i med sa neodoljivom bojom ćilibara.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: