Pretraga

Maison Kamari je vila na Parosu čiji nas je minimalni dizajn opčinio

Maison Kamari je vila na Parosu čiji nas je minimalni dizajn opčinio

Tekst: BURO.

Paros je jedno od onih mesta koje će vas vrlo lako osvojiti toliko da ćete mu se vraćati iz sezone u sezonu. Ostrvo je jednako lepo kao izvikani Mikonos, ali mnogo opuštenije. Svi elementi za savršeno leto su tu, predivne peščane plaže, prepoznatljiva grčka arhitektura, odlična gastronomska ponuda...

Maison Kamari je vila na Parosu čiji nas je minimalni dizajn opčinio (фото 1)
Maison Kamari je vila na Parosu čiji nas je minimalni dizajn opčinio (фото 2)

 

Kuća Maison Kamari je savršen izbor za miran odmor na Parosu, njena lokacija je izolovana, nalazi se na stenovitom brdašcu i oko kuće se nalaze samo stabla maslina i žbunovi mirisnog začinskog bilja. Vlasnici Damien de Medeiros i Alexandra Leroux su angažovali lokalni biro React Architects za izgradnju kuće i dogovorili su se da to bude u vrlo svedenom minimalnom stilu koji ne narušava okolinu. Dok su se odlučili da sami urede unutrašnjost, i to nastavljajući brief koji su dali za eksterijer. I u enterijeru je sve oslobođeno bilo kakvog viška, koristili su vintage nameštaj koji su pronašli u Parizu, Atini i na Parosu i dosta tekstila koji daje toplu notu prostoru kako bi postigli minimalističku, ali prijatnu estetiku.

 

Maison Kamari je vila na Parosu čiji nas je minimalni dizajn opčinio (фото 3)
Maison Kamari je vila na Parosu čiji nas je minimalni dizajn opčinio (фото 4)
Maison Kamari je vila na Parosu čiji nas je minimalni dizajn opčinio (фото 5)

 

Kuća se sastoji od otvorenog zajedničkog dela gde se nalaze kuhinja, trpezarija i dnevni boravak, dok su tri spavaće sobe izdvojene i pružaju maksimalnu udobnost. Ipak, u ovakvim nekretninama ono što se zaista računa jeste prostor ispred same kuće. A to su arhitekte Natasha Deliyianni i Yiorgos Spiridonos rešile perfektno, iz dnevne sobe izlazi se na povišenu betonsku terasu, a samo nekoliko stepenica dalje je kvadratni bazen tirkizne boje. Jasno vam je da smo se već zamislili kako otvaramo vrata i sigurno koračamo pravo u vodu na jutarnje razgibavanje.

 

Maison Kamari je vila na Parosu čiji nas je minimalni dizajn opčinio (фото 6)
Maison Kamari je vila na Parosu čiji nas je minimalni dizajn opčinio (фото 7)

 

Pored terase nalaze se uzane stepenice koje vode na krov odakle se pruža fantastičan pogled na ostrvo i more. I zapravo svaki kutak iako na prvi pogled vrlo jednostavan nosi svoj šarm, kako dan odmiče senke nastavljaju svoju igru čineći atmosferu drugačijom u svako doba dana. Ovo je jedna od onih kuća gde jedino što možete da radite jeste da promatrate protok vremena prateći te senke na zidovima, a ono što je najbolje kod toga jeste da ubrzo shvatite da je vreme samo koncept i napokon se prepustite odmaranju u svakom smislu te reči što nam je svima neophodno.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor