Pretraga

Vodič: Paros (ne)otkriveni biser grčke obale

Vodič: Paros (ne)otkriveni biser grčke obale

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš

Idealan je trenutak da se posvetimo izboru letnje destinacije za 2019. godinu. Ako ste iole kao ja, na spisak kriterijuma pored toga da je to relativno dostupna i zabavna lokacija, dodajete i da tu nema baš milion ljudi, da ne morate rezervisati ležaljke na plaži i moliti se svim svetima da posle izlaska u zoru nekako uhvatite jedan od pet taksija na ostrvu.
Zato menjamo fokus sa poznatih i izvikanih lokacija: Mikonos je apsolutno fantastičan, ali na vrhuncu sezone može vam se desiti da se zapitate gde ste to uopšte pošli i da li postoji i jedan pedalj koji ne zahteva napornu logistiku i organizaciju (hint, postoji, očekujte i taj vodič). Santorini je spektakularan, ali situacija sa gužvom i Insta turistima je tu stigla do novog nivoa (razmišljajte o kraju septembra, ili čak oktobru - zalasci su jednako predivni, a turista je značajno manje).Jelena KarakašOstajemo u arhipelagu Kiklada, ali gledamo severnije od Santorinija. Tako je, istražujemo - Paros! Ovo ostrvo će vam od srca preporučiti Grci, jer se zapravo radi o mini verziji Mikonosa.

Malene kamene uličice? Tu. Bledo-rezedo šaloni? Naravno. Bugenvilija u punom cvatu? Ma, ne morate ni da pitate. Ta dva ostrva su toliko slična, da ponekada ni iskusni znalac ne može baš sa sigurnošću da prepozna šta je šta na fotografiji.

Paros Nausa
Do Parosa se stiže trajektom pravo u glavni grad ostrva - Parikiu. Iako je ovaj grad jako simpatičan, moj savet vam je da se smestite u mestu Nausa. Iako je nekada to bilo skromno ribarsko seoce, danas je pravo kosmopolitsko mesto koje nudi mnoštvo sadržaja, od šopinga (ali savršenog!), preko barova i restorana, do noćnog provoda. Ono što je odrednica za ovo mesto, lokale i zabavu, jeste elegantno i onako, krajnje kul.
Nausa će se lako prilagoditi vašim planovima. Ako ste u romantičnoj režiji lako ćete pronaći odlične restorane koji će svojom lokacijom, enterijerom i menijem biti savršena kulisa za svakodnevne dejtove na moru. Ukoliko ste sa prijateljima tu je mnoštvo genijalnih barova na otvorenom, uz vrlo ozibljne koktele.

 

PLAŽE

Paros plaža
Mesta na Parosu nisu toliko dobro povezana javnim prevozom, pa vam je najbolja opcija da iznajmite automobil, ili quad i istražite šta tu sve ima (svašta!). Ostrvo krije mnoštvo peščanih plaža, od onih malih i nedostupnih, do onih poznatijih, uređenih u ležernom boho stilu. Ako vam je dosta saobraćaja, a smešteni ste u Nausi, jednostavno došetajte do male luke gde brodići saobraćaju do obližnjih plaža. Za otprilike pet evra možete se prevesti do Kolymbithres plaže koja je prepoznatljiva po kamenju koje je okružuje, belim stenama koje deluju kao da su ispale iz nekog sci-fi filma. Takođe, brodići pristaju i na plažu Ai Yannis (moj favorit!), koja je smeštena u maloj uvali sa kristalno providnom vodom i plićakom do zauvek... Znate već idealna scena za ugrabiti ležaljku u prvom redu, poručiti grčko belo vino, natuknuti šešir i nadoknaditi sve naslove koje niste stigli da pročitate tokom godine. Od juna do septembra u ovoj uvalici održava se i letnji festival, pa tako možete uhvatiti odlične koncerte, kao i filmove koji se prikazuju u bioskopu na otvorenom.

 

RESTORANI

Paros restoran
Prvo na meniju svakog poštenog turiste u Nausi jeste restoran Barbarossa, lociran u srcu starog dela luke (toliko je centralno pozicioniran da ćete skoro svaki dan prolaziti pored njega). Tokom dana ispred restorana videćete tek ulovljene hobotnice, te vam je jasno da ovde sve nosi oznaku "super sveže". Posle par dana kad položite snalaženje kroz uličice Nause bacite se u potragu za restoranom Soso (u prevodu znači srce), ovaj restoran služi grčke specijalitete sa modernim pomakom, pažnja - rezervacija je poželjna. Ako vam nekako dosadi lokalna kuhinja možete isprobati i šta nudi Les Amis Bistro Cafe, to je jedan od retkih restorana koji ima rooftop terasu, a ponuda im je bazirana na italjanskoj hrani i ubitačnim koktelima (hej, pa leto je!).

 

BAROVI

Bar Come Back
Bar Linardo ćete "snimiti" čim zakoračite u centar Nause, i to i u bukvalnom i u prenesnom značenju, i iako je ovo noćni bar, tokom dana privlači turiste jer su ispred bara poređani ćupovi bugenvije i, čak i da niste u tom fazonu, nećete odoleti da probate da napravite novu profilnu sliku ovde (kriva!). Super izbor za koktel uz zalazak jeste bar Come Back (hoću, obećavam!), koji se nalazi sa druge strane uvale na samoj plaži - doslovno ćete biti iznad talasa. Ovaj deo neverovatno podseća na Little Venice deo na Mikonosu, a i provod je jednako dobar. Kosmos Cocktail bar je mesto gde gostuju DJ-evi, ali može se desiti da bude i veče žive muzike, svakako virnite i tamo.Paros Nausa

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor