Savršena kuća za odmor postoji: Napravljena je od bambusa i nalazi se na Baliju

  01.03.2023.
  RECOMMENDED

  Bali je obilje prirodnih lepota, ostrvo kao nijedno drugo. Sunce ovde sija cele godine, biodiverzitet je nepregledan i nikada nećete istrošiti sve plaže i vodopade koje ono nudi, ovo mesto je sa razlogom jedna od najtraženijih destinacija na svetu. Ono zbog čega se još o Baliju priča o superlativu je istinska predanost održivosti u svakom obliku, počev od mesta za život preko svakodnevice do umetnosti. Stoga, kuće se ovde pretežno grade od bambusa, prirodnog materijala kojeg na ostrvu ima u izobilju. Balinežani su toliko vešti u ovoj disciplini da neprestano niču ekstravagantne verzije vila od bambusa, a mi smo pronašli jednu savršenu: Veluvana kuća za odmor ostvariće vaše najluđe avanturističke snove. Ovo je mesto susreta maše i stvarnosti, daleko od užurbanosti i haosa, tamo gde tok misli usporava, a lakoća života najednom postaje očigledna i uhvatljiva. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/167769045808894-scaled.jpg

  Najbolje od svega? Veluvana se nalazi u Sidemen regiji, na južnom delu svete planine Agung koja i dalje važi za dragulj netaknut globalnim turizmom. Ona je udaljena oko 90 minuta vožnje od aerodroma Bali i 45 minuta vožnje od Ubuda, ali neka vas to ne obeshrabri, jer je istočna regija Balija okružena mnoštvom kulturnih znamenitosti sa nenadmašnim panoramama: od Kapije raja, Besakih odnosno „hrama Majke“, do Vodene palate. Ovde se sve vrti oko drveća, vazduha i vode, tri elementa koja Balinežani izuzetno poštuju. Na postulatima održivosti, prilikom gradnje Veluvana kuće, odlučeno je da se zidovi minimiziraju kako kako bi se apsorbovala energija osveženja iz prirode. Ona je dizajnirana sa punom svešću o globalnoj ekološkoj krizi, korišćen je materijal lokalnog porekla kojim je manevrisala grupa talentovanih balinežanskih majstora. Vila raspolaže privatnim bazenom, ogromnom terasom sa pogledom na pitome obronke, a ispred nje se pruža nepregledno dvorište. Jutarnja atmosfera u pirinčanom polju je sveža i gotovo isceljujuća, a prisustvo planine Agung u pozadini dodatno doprinosi impresivnom pejzažu. Pešačenje kroz polja pirinča, uz obale reka i kroz tropske plantaže u pratnji iskusnih lokalnih vodiča je nepropustivo iskustvo. Tu je naravno i poznati plutajući doručak i nezaobilazne balinežanske masaže za ugađanje svim čulima. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1677746653537324.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1677746654163859.jpg

  Svako novo jutro nadograđuje mir postignut onog trenutka kada se kroči na tropsku teritoriju, a kada se spusti noć, pogled na nebo prošarano zvezdama prekidaće samo zvuk vode pomešan sa cvrkutom ptica. Zvuči kao isečak iz najromantičnije bajke u kojoj je moguće postići harmoniju sa prirodom a na „Ostrvu bogova“ takvo mesto zaista i postoji. (Ako budete te sreće da ugrabite slobodne datume u Veluvani.)

  Saznaj više:
  Povezani članci: