Ukoliko vam treba pauza od knjiga i filmova, ove radio drame su pravo rešenje

  16.04.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/audiodrame-cover.gif

  Dugo pre nego što smo dobili reč “podcast” postojale su radio emisije i izvođene radio drame, što je u neku ruku preteča ovom obliku koji postoji danas. Sa tom razlikom da je novi metod rada omogućio autorima emisija maksimalnu slobodu pa se sa sigurnošću može reći da danas šta god da vam padne na pamet pronaći će se i podkast za to. Mnogo manje ograničenja, i mnogo raznovrsnije teme nego što je nekada to moglo na radiju. Ipak, jedna forma je ostala gotovo nepromenjena. Ono što je bila radio-drama juče, danas je preraslo u kategoriju fiction podcast, i zahteva od slušaoca malo mašte i puno spremnosti da se prepusti priči koja se razvija i vodi ga u nepoznato.
  Ako ste se umorili od gledanja u ekran ili slova, a još uvek želite nešto uzbudljivo, da se izgubite u radnji i zavolite neke nove protagoniste, predstavljamo vam nekoliko manje i više poznatih fiction podcasta koje možete da počnete da pratite.

  “Wolf 359”

  Žanr: naučna fantastika, drama

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587038787459177-1.png

  Verovali ili ne ali sci-fi je zapravo idealan žanr za ovu formu. Odgledali smo svašta pa tako lako možemo da zamislimo svemirske platforme i veliko crnilo naokolo, a atmosfera svemira se genijalno dočarava kroz najrazličitije zvuke. “Wolf 359” se nalazi 7.8 svetlosnih godina od Zemlje, priča prati Doug Eiffela i tim koji radi za Hephaestus istraživačku stanicu. Sve počinje izrazito zabavno budući da je Doug “malo na svoju ruku” i da se stalno suprotstavlja komandantu, izbegava sastanke i povremeno obavlja svoj posao koji podrazumeva monitoring kosmosa u potrazi za dokazima nekog inteligentnog života. Međutim, u radnji koja se malo po malo zahuktava, otkriva se sve više sukoba među junacima, ali i svako za sebe dolazi do nekih samo-otkrića. Eiffel i Hephaestus tim se, tokom 60 i nešto epizoda, nalaze u pravoj pravcatoj svemirskoj operi: punoj drame, sumnje, i uz malo psihološkog horora.

  “Margaritas & Donuts”

  Žanr: komedija

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587038787686034-scaled.jpg

  Da je ovaj podkast knjiga, bio bi smešten u chiklit, a da je film bio bi romantična komedija. Josephine ima preko 40 godina, uspešna je i ostvarena doktorka, i dosta joj je dejtovanja, pogotovo sa novim stažistima na šta se sve nekako spontano svede. Nakon što još jedan sastanak sa dejting aplikacije propadne, finalno joj je dosta svega i rešava da okonča svoju dejting karijeru. Naravno, baš tada se pojavljuje preslatki oftamolog Malik koji joj donosi njenu omiljenu kafu, a Jo sasvim opravdano postaje skeptična prema svojoj odluci. Obično sve propadne, ali… možda ovo neće? “Margaritas & Donuts” je kao da je romantična knjiga odjednom oživela i počela da se čita sama o sebe.

  “Homecoming”

  Žanr: drama, triler

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587038787533295.jpg

  Standard na koji bi fiction podcasti mogli da se ugledaju i ubuduće krenu tim putem – nestvarno dobar zvuk (produkcija na najvišem nivou), poznati glumci (uključujući imena poput Catherine Keener, Oscar Isaac, Amy Sedaris, i David Schwimmer) i, najvažnije od svega, scenario nalik na serije “Momci sa Medisona” ili “Sopranovi”. Homecoming prati Heidi, terepeutkinju koja se nalazi u instituciji koja bi se mogla opisati najbliže nečemu za oporavak i reintegraciju američkih vojnika koji se vrate iz rata. Kako vreme prolazi, sve više se zbližava sa Walter Cruzom, jednim od vojnika koji se tu nalazi, nove informacije izlaze na videlo, i oboje se zapitaju šta zapravo rade, i tu i inače, jer stvari nisu baš kako na prvi pogled izgledaju. S obzirom na to da je podkast prilično zarazan, a svaka epizoda ostaje dovoljno otvorena da odmah želimo još, srećna okolnost jeste što je završen i uobličen i imamo sve epizode na jednom mestu.

  Lesser Gods

  Žanr: Distopijska misterija

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587038787607219.jpg

  Relativno poznat zaplet iz nekoliko drugih ostvarenja koja se bave sličnom tematikom, ali ne u ovoj formi. Lesser Gods je distopijska misterija koja donosi priču o svetu u budućnosti gde čovečanstvo više neće biti sposobno za reprodukciju. Nakon serije neuspelih pokušaja da se čovečanstvo spasi, petoro najmlađih stanovnika sveta trenutno imaju 22 godine i žive pod konstantnom prismotrom i pažnjom, kao najdragocenija stvar na svetu. Što u neku ruku i jesu. Međutim, misteriozna “sila” targetira poslednju generaciju i počinje serija nerazjašnjenih ubistava. Poznati kao Final Five, grupa mladih su zapravo naratori priče, i svaka epizoda je ispričana kroz drugačiju kombinaciju naratora. Ton serije je marčan i misteriozan, uz dosta zvukova i specijalnih efekata koji upotpunjavaju priču i daju joj na zlokobnoj atmosferi. Kao i muzika koja je briljantno uklopljena.

  “Welcome to Night Wale”

  Žanr: naučna fantastika, misterija

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587038787573095.jpg

  Legenda u audio dramama koja traje već 8 sezona. Nove epizode izlaze dva puta mesečno i to u stilu lokalnih radio vesti, i apdejtova iz gradića u unutrašnjosti. U ovom slučaju te „vesti“ stižu iz malog grada u sred ničega koji se zove Night Vale, i donose priče o lokalnom vremenu, obaveštenja iz tajne šerifove policije, priče o misterioznim svetlima na nebu, figurama u tamnoj odeći koje stanovnici s vremena na vreme vide i koje imaju neobjašnjive moći, ali i o kulturnim i ostalim dešavanjima u gradu. Da se o događanjima iz serije „Stanger Things“ izveštava preko radija, izgledalo bi nekako ovako.

  Saznaj više:
  Povezani članci: