Pretraga

Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio

Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio

Tekst: BURO.

Masquespacio je kreativna agencija koju su 2010. godine u Valensiji pokrenuli Ana Milena Hernández Palacios i Christophe Penasse. Oni su se udružili kako bi povezali dve discipline dizajn enterijera i marketing, odnosno ponudili su tržištu tim specijalizovan za brending i enterijere. Danas, više od deceniju kasnije ovaj tim prepoznat je na međunarodnom nivou i za svoj rad su dobili pregršt nagrada, a do sada su projekte realizovali širom sveta od rodne Španije Amerike, preko Norveške i Nemačke, sve do Amerike. Sve su nas osvojili neverovatnom maštom i sposobnošću da neverovatne rendere prevedu u enterijere koji i pošto kročite u njih deluju kao nešto što baš i nije realno. Osim što i te kako jeste! Njihovi prostori deluju živahno čak i kad su poptuno prazni. Na jedan smo vam skoro skrenuli pažnju kao naš post-pandemijski izbor, a danas dodajemo još nekoliko sa Masquespacio potpisom. Probajte da odlučite koji vam je omiljen? Totalno nemoguća misija!


Bun Burgers

Torino

Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 1)

Da li ste ikada videli lepšu hamburgeriju? Teško! Ovaj lokal je drugi iz lanca Bun Burgers, pošto su dizajnirali onaj u Milanu, Masquespacio tim je dobio odrešene ruke da se poigra sa enterijerom ovog u Torinu. I oni su to shvatili u bukvalnom smislu. Iskoristili su tri boje i to sa vrlo preciznim granicima, zapravo svaki od izloga sa ulice pruža pogled u deo samo jedne boje. Deo obložen tirkiznim pločicama je konkretno inspirisan bazenom, na plafonu je reflektujuća folija koja doprinosi utisku, kao i dekorativne merdevinice baš poput onih na otvorenim bazenima. Zelena zona je zona za poručivanje i preuzimanje porudžbina. Dok je ružičast deo kao stvoren da tu popijete šejk od jagode, zlatni detalji, lukovi i terrazzo ploče od stolova pojačavaju utisak ušećerenosti i bezbrižnosti.

Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 2)
Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 3)

Pukkel

Ueska

Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 4)

Ana i Christophe su pozvani da osmisle restoran zdrave hrane u španskom gradu Uaska, a od vlasnika su dobili zahtev da to mesto gostima nudi senzaciju i zanimljivo iskustvo obaška od gastronomskog užitka. Zato su odlučili da u ovom projektu iskoriste samo 100% prirodne materijale i da prirodu doslovno integrišu u enterijer. Paleta boja je inspirisana okolnim planinama, a forme i teksture su namerno nesavršene, čak i staza na podu od terakot pločica neodoljivo podseća na utabanu stazicu u šumi. Neki zidovi su obloženi keramikom, kao i nemarno nanesenim gipsom kako bi se dodatno naglasila inspiracija planinskim masivima. Mislili su čak i o dizajnu cveća, koje se menja po sezonama kako bi se gosti na ovom mestu osećali aposlutno rasterećeno i udaljeno od svakodnevnice.

Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 5)
Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 6)

La Sastrería

Valensija

Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 7)

Još uvek nismo obišli novi restoran La Sastrería, ali ne odustajemo od te dizajn ture. Veliki restoran podeljen je u tri potpuno vizuelno različite celine (toliko različite da ih je teško staviti u istu rečeninicu). Središnji deo je direktna referenca na odlične morske specijalitete koji se služe na tom mestu. Dizajneri su odlučili da veliki talas bude centralni motiv, on se proteže od poda, sve do otvorene kuhinje i naposletku se pretvara u keramičku skuplturu na plafonu. Čak i stolice prate temu, one su dizajnirane tako da podsećaju na stare ribarske brodove. Ako volite „Malu sirenu“ ovde neizostavno morate rezervisati sto.

Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 8)
Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 9)

Kaikaya

Valensija

Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 10)

Ovo je jedan od projekata koji je studiju Masquespacio doneo internacionalnu pažnju, vrlo su velike šanse da i sami imate negde pinovane slike restroana Kaikaya. Mireia, strastvena surferka i vlasnica restorana poželela je da otvori suši restoran u svom rodnom gradu. Kao inspiracija za koncept kako menija, tako i enterijera poslužio je upravo njen način života i česta putovanja. Zbog toga su ovde spojeni uticaji Japana i Brazila. Kao rezultat dobili smo jedan tropski prostor ispunjen detaljima, geometrijskim elementima, kao i zelenim rastinjem. Žurka u malom!

Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 11)
Eksplozija boja i ideja: 4 super zabavna projekta španskog biroa Masquespacio (фото 12)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor