Pretraga

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći

Tekst: BURO.

Svima nam treba pauza. To je sasvim izvesno sve i da godina iza nas nije bila tako teška kako jeste, zbog brzine poslova, življenja, želja, planova i (ne)mogućnosti, nekada nam samo treba prostor za dubok udah-izdah. Meditacija je sjajan metod za umirivanje anksioznosti i onih trenutaka kada osećanja preovladaju i zato, bilo da tražite način da poboljšate kvalitet sna i bolje spavate, da pauzu za ručak iskoristite za mentalno osvežavanje ili samo želite da započnete novu godinu u novom duhu i sa kvalitetnom energijom, donosimo vam deset aplikacija za meditaciju koje su zaslužile da im se ostavi prostor u dnevnoj rutini.

The Breathing App

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 1)

Za sve one koji nisu sigurni da li im meditacija odgovara ili ne i kojima znači da se ne vezuju mesečnim preplatama već umesto toga počnu sa besplatnim aplikacijama, The Breathing App je savršen početak. The Breathing App je osmislio instruktor joge Eddie Stern, inspirisan rezonancama. U pitanju je naučni termin koji opisuje šta se događa kada naše srce, otkucaji srca, pritisak i moždani talasi funkcionišu zajedno tako da dođu u koherentnu frekvenciju. Ona se pojavljuje spontano kada dišemo u određenom ritmu od šest udaha - izdaha po minuti (umesto uobičajenih 15-18) i to je ritam disanja koji budistički monasi i jogiji postignu prirodno tokom meditacije, a uz ovu aplikaciju je moguće vežbati isto. Dostupna je i na App Store i Google Play-u.

Headspace

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 2)

Headspace je u najmanju ruku oaza za mir jer su se kreatori vodili samo jednim ciljem: da poboljšaju sveukupno zdravlje i sreću na svetu. Realno je da su i uspeli u tome s obzirom na to da aplikaciju trenutno koristi preko milion ljudi na svetu u 190 zemalja. Headspace, donosi različite kurseve o različitim mindfulness ciljevima kao navigiranje promene, menadžerisanje anksioznosti, osećaj nemira i drugo. Aplikacija ima vođene vežbe, meditacije, predavanja, umirujuće zvuke za lakše uspavljivanje i kroz sve pokušavaju da nam pomognu da odgovorimo na pitanja zašto smo stalno umorni, kako da budemo prisutniji i zahvalniji, kako da pravilno meditiramo. “Be kind to your mind” je njihova parola koju bi trebalo svi da malo provežbamo, a nude i godinu dana besplatnog pristupa svim delovima aplikacije za one koji su trenutno nezaposleni.

Meditation Nest

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 3)

Ova aplikacija je jedan od najvećih hotspotova meditacija, i omogućava slušaocima pristup preko 150 meditacija i zvukova za spavanje. Aplikacija je brzo postala popularna zato što ima kategorije koje pokrivaju sve situacije u kojima meditacija može da bude od koristi kao recimo poboljšanje produktivnosti, jutarnja mentalna priprema za ceo dan ili kontrolisanje disanja kao i pletora nežnih background zvukova koji omogućavaju da se napravi sveukupno prijatna atmosfera i relaksirajući vajb.

Calm

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 4)

Calm trenutno važi za broj jedan aplikaciju koja pomaže svima onima koji imaju problema sa stresom, i anksioznošću da ih prebrode i kanališu energiju tamo gde im je potrebna. Aplikacija prvenstveno ima fokus da pomogne korisnicima da izgrade samopouzdanje, nauče zahvalnost, i spavaju bolje i kvalitetnije, te da u celini vode srećnije i zadovoljnije živote. Vođene meditacije su jedna od osnovnih stvari kojom se ova aplikacija izdvaja i za koje mnogi korisnici potvrđuju da je u pitanju metod koji im je pomogao da znatno umanje stres. Takođe, svaki dan postoji nova Daily Calm meditacija savršena za sve one koji pokušavaju da meditaciju pretvore u konzistentnu dnevnu praksu.

Ten Percent Happier Meditation

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 5)

Ten Percent Happier je jedna od onih aplikacija koje su na prvom mestu svesne da savremeni čovek nema previše vremena da se bavi svojim fizičkim i mentalnim zdravljem onako kako bi trebalo. Ipak, to nije razlog da se bilo koje vreme u danu ne iskoristi najbolje moguće i Ten Percent Happier je osmišljen tako da ponudi meditacije koje pomažu čitaocima da se fokusiraju bolje tokom rada. Ukoliko vam je potrebno više fokusa i bistre glave ovo je idealna destinacija. Vikendom imaju i “virtuelni odmor od društvene distance” i svi koji žele da rade na sebi i mindfullnessu mogu da se na ovom mestu nađu u 3 popodne (ET) svakog vikenda. Takođe nude i besplatan koronavirus vodič za mentalno zdravlje - koji je sjajno mesto za početak.

Expectful

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 6)

Expectful je nova aplikacija dizajnirana za trudnice, one koji pokušavaju da ostanu u drugom stanju ili se prosto nalaze na početku roditeljstva u kom je objektivno teško snaći se. Bilo da se ukrcavate na ovo putovanje po prvi put ili ste već iskusan roditelj, aplikacija je osmišljena da pomogne svim roditeljima u svim fazama. Biblioteka meditacija je podeljena na kategorije koji podrazumevaju prvi trimestar, postpartum depresiju i negu, urgentnu negu i lečenje. Aplikacija je osmišljena da pomogne svima koji imaju nedoumice oko roditeljstva i uz pomoć nje mogu da saznaju sve što im je potrebno i umire svoj um.

Insight Timer

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 7)

Insight Timer je mesto koje objedinjuje stručnjake u teoriji i praksi, muziku i meditacije. Vođene meditacije, plejliste sa muzikom i zvucima za spavanje, razgovori i predavanje koje vode eksperti mindfullnessa, neuropsihijatr, psiholozi i profesori sa Stanforda, Harvarda i Oksforda. Aplikacija nudi i posebne meditacije za decu. 

Simple Habit

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 8)

Simple Habit ima meditacije fokusirane na specifične situacije i osećanja. Postoji i meditacija vezana za jelo koja podržava savesnu ishranu; za one koji imaju hronične probleme i bolove. Na aplikaciji je moguće pronaći pomoć za ublažavanje problema fibromijalgije dok su PMS meditacije osmišljene tako da pomognu i smire tokom menstrualnog ciklusa.

MyLife

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 9)

MyLife aplikacija je apgrejdovana verzija aplikacije koja je nekada postojala pod imenom “Stop, Breathe & Think” a na neki način upravo to i jeste i tera na uzimanje trenutka za sebe, za udah i razmišljanje. Ono što je posebno izdvaja od ostalih jeste to što pri svakom korišćenju pita korisnika kako se oseća i uključuje te odgovore u ponuđene meditacije. Aplikacija i funkcioniše po principu preporučivanja presonalizovanih meditacija koje pomažu svima da pronađu svoj mir bez obzira na stanje uma u kom se bilo ko nalazi.

Inscape

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 10)

Inscape je studio za meditaciju i wellness retail prostor gde svi koji koriste aplikaciju mogu da nabave sve što im je potrebno da budu u zen stanju stalno, to jest da zen postane sastavni deo njihovih života. Meditacije uključuju različite zvuke prirode i vizualizacije za spavanje - kreativne tehnike vođene meditacije koje kroz niz slika omogućavaju onome ko sluša da kroz samostalno produkovano vizuelno dostigne stanje mira i sigurnosti.

Želite da zaustavite vreme i svet, i nađete malo vremena za sebe? Ove aplikacije će vam (barem malo) pomoći (фото 11)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor