TRADICIJA kao MAJKA prevencije

  15.02.2024.
  RECOMMENDED

  Svako veče spavam sama i mnogi bi sve dali da na mestu su mom. Ne bi nikome sada bolje bilo sa mnom, i definitivno izbor partnera nema veze s imanjem ili nemanjem ukusa, no srećnih ili nesrećnih životnih okolnosti.

  Ženska kompeticija oko muškaraca u genetskom je kodu sociološkog postojanja i nastajanja ženom. Ta raštrkanost ženske energije, koju mnoge energičarke misle da mogu skupiti i pokupiti ponavljanjem svakojakih mantri, nažalost ima svoje snažno uporište u društveno-političkom i ekonomskom miljeu prikazane nam civilizacije. Jesam li lepša, bolja i mlađa od nje postala je sila ženske kompeticije — koju će prvu spaziti, a koju poslednju maziti svi ti neodoljivi i neumoljivi mladići oko kojih se vrti ceo ženski svet. 

  Ah, to je baš slično onom kad sadašnja sazna da je taj neki voleo bivšu više no sebe. Onda u tom svom istraživanju bivše sadašnja zaboravi i na sebe, i na muškarca kog želi. Okupacija bivšom kao da svakoj sadašnjoj postaje baza na kojoj će graditi svoj odnos s tim muškarcem, pokušavajući da mu izbije voljenu bivšu iz srca, glave i duše. Neretko sadašnja partnerka veruje kako njena sudbina s tim muškarcem upravo i zavisi od njegove bivše devojke — ko je koga ostavio, ko je koga više voleo, kao i je li bivša lepa ili je lepša, lajkuje li mu fotke na instagramu i piše li mu nekad kad niko ne čuje, ne vidi i ne zna.

  Te mizerne ženske kompeticije i opsesije nametnute su kao plod naše neuspele emotivne emancipacije. Mizerija tog takmičenja i ogleda se u našoj dobro neskrivenoj opsesiji muškarcem koji nam se dopada. Naivno verujemo kako bivša govori o njemu sve, zaboravljajući da je ipak ogledalo svakog muškarca njegova majka. Gledaj majku, biraj sina! je parola koju sam uvela u svoj najličniji život, sasvim svesno odbijajući interesovanje za prethodni ljubavni život svojih partnera, i uključujući kategoriju MAJKA u svoju analizu čoveka kog se drznem zavoleti. 

  Ona koja ga je rodila, a ne ona koja je s njim ljubav vodila i imala, jeste najbolji odgovor na sve njegove emotivne rebuse. Emotivna svest i nesvest muškarca zavisiće i zavisi od njegovog odnosa s onom koja ga je kroz sebe dovela na ovaj svet. U tom kovčegu zlata krije se i tajna ženske emancipacije. Ta bi mantra glasila: Upoznaj mu majku, ne proganjaj mu bivšu!

  Majka ga zna koliko ga ne zna, dok bivša nema pojma ili ima samo traume. Ideal ženske solidarnosti, koje više nema no što je ima, i jeste zakočen tom otkrivenom i prikrivenom ženskom kompetiicjom zarad opstanka u patrijarhatu. Malo bi se koja danas žena odrekla muškarca zarad sestrinstva. Mnogim ženama deluje lakše opstati u bratstvu, nego u sestrinstvu. Iako se u bratstvu najlakše gine. Bukvalno i u metafori. Zato mi se i čini da bi jedino solidarno i ispravno bilo početi od njegove majke, a ne od njegove bivše. 

  Da ne pomislite kako sam ovog četvrtka ustala na obe leve noge, ja ću iza svojih propitivanja i ovoga puta stati i podeliti naglas predlog za novi kriterijum ženskog ljubavnog života — da svaki sledeći ljubavnik na primer, pre nego što to uistinu postane, mora da zaroni u tradicionalnost ispravnih vrednosti žene koja mu se dopada.

  To bi značilo da pre svakog prisnijeg odnosa sa ljubavnikom, svaka žena zakaže (ukoliko je to fizički realitet) susret s njegovom majkom, ne bi li na licu mesta uočila unapred s kim ima posla. Tradicija kao majka prevencije. Ovaj tradicionalni recept jeste feministički u toj meri koliko je sestrinski i solidarno sesti s njegovom majkom i pitati je otvoreno: „Draga majko, sestro i drugarice, voliš li svog sina kao čoveka ili kao svoje neotuđivo vlasništvo?” Zabezekne li se i zanemi li automatski odbiće i sestrinstvo i proglasiće potencijalnu ljubavnicu svog sina ludom i neprimerenom. Uspe li da se snađe i pronađe li emotivni i kognitivni prostor za takav pristup muškarcu, za njenog sina ipak ima nade. 

  Znam proglasiće me ekstremnom iako sam ovoga puta istupila kao prava tradicionalistkinja. Kako god da obrneš, kao ženi, dovešće ti u pitanje kriterijum i neće ti dozvoliti da tradiciju okreneš u svoju korist i do kraja, dosledno i hrabro, živiš istinu žensko-muškog odnosa u patrijarhatu: Gledaj majku, biraj sina! 

  Saznaj više:
  Povezani članci: