Unapredite modno znanje uz ovih 10 filmova

Predstavljamo 10 filmskih ostvarenja koja mogu značajno da obogate vaše modno znanje.
26.11.2023.
RECOMMENDED

Da li bismo toliko voleli Almodovarovu Kiku ili Bessonovu Leeloo iz Petog elementa da kostime za njih nije radio Jean Paul Gaultier? Da li bi nam se toliko dopala Marie Antoinette od Sofije Coppole da nije imala onako divne kostime, koji su kasnije nagrađeni Oskarom – Oskara za kostim osvojila je čuvena Milena Canonero, sa kojom je tada radila i naša kostimografkinja Bojana Nikitović. Veza između mode i filma duboka je i neraskidiva, jednostavno, danas je nemoguće zamisliti jedno bez drugog.  

Kada su u pitanju filmovi o modi, to mogu biti fiktivne priče o ljudima iz industrije (Đavo nosi Pradu), biografski filmovi o najuticajnijim ličnostima iz sveta mode (poznati su filmovi o Coco Chanel, Yves Saintu Laurentu, film o Guccijevima, serija o ubistvu Giannija Versacea…), ali tu si i dokumentarci koji pružaju detaljan uvid u nečije kreativno stvaralaštvo. Imajući sve ovo na umu, predlažemo 10 filmova, što igranih, što dokumentarnih, i jednu seriju, koji mogu značajno da unaprede vaše modno znanje.

Saint Laurent (2014) 

Ovo je jedan od nekoliko filmova o slavnom dizajneru – iste godine pojavila su se čak dva igrana ostvarenja o Laurentu, a u ovom modnog kreatora igra Gaspard Ulliel. Saint Laurent Bertranda Bonella fokusira se na nešto subverzivniju stranu Laurentovog života, naginjući ka razuzdanijoj strani dizajnerove stvarnosti. 

Dior and I (2014) 

Ovaj dokumentarac detaljno opisuje vreme Raf Simonsa na mestu kreativnog direktora u Dioru, gde je predvodio tim brenda gotovo četiri godine. Film prati Simonsove prve dane u istorijskoj kući, i rad koji stoji iza svakog komada napravljenog u ateljeu. 

Bill Cunningham: New York (2010) 

Ulica je bila njegova pista. Hroničar Njujorka, i to za dve rubrike u stilskoj sekcji lista The Times, Cunningham je opsesivno fotografisao ljude i njihov stil. I sam je bio prepoznatljiv – francuska radna jakna, Nikon FM2 i bicikl Schwinn, bili su deo njegove uniforme.  

Iris (2014) 

U dokumentarcu legendarnog filmskog stvaraoca Alberta Mayslesa, Iris Apfel blista. Film prikazuje njen jedinstven život, ispunjen modom, podstičući gledaoce da žive autentičnije, da eksperimentišu i da preuzimaju rizike, ne samo u oblačenju.

The September Issue (2009) 

Saznajte kako se pravi najznačajnije izdanje magazina Vogue u godini, septembarski broj.  

Diana Vreeland: The Eye Has To Travel (2011) 

Ovo je intimni portret jedne od najvoljenijih žena u svetu mode, čiji uticaj na modu i reputacija u fashion svetu, i šire, nikako ne mogu biti preuveličani. Režiseri Lisa Immordino Vreeland, Frédéric Tcheng i Bent-Jorgen Perlmutt analiziraju njene misli i dela, dok se fokusiraju na njen rad u Harpers BAZAAR-u, Vogue-u i ulogu savetnice Jackie O i Twiggy. 

The First Monday in May (2016) 

Prvi ponedeljk u maju, dan je kada se organizuje najvažniji modni događaj u godini – Met gala, nešto kao Superbol u fashion svetu. Iza celog događaja stoji urednica američkog Voguea, Anna Wintour, a u ovom dokumentarcu ona nas vodi kroz proces planiranja Met Gale 2015, sa temom: Kina: Kroz ogledalo.  

See Know Evil (2018) 

Dirljiv dokumentarac zasnovan na životu Davidea Sorrentija, fotografa koji je definisao „heroin šik“ stil rođen devedesetih, sa svojim lo-fi modnim fotografijama. U filmu se pojavljuju njegov brat Mario Sorrenti, Jaime King, Cindy Crawford, Milla Jovovich i Courtney Love.  

McQueen (2018) 

Dokumentarac prati razvoj slavnog Alexandera Lee McQueena i nasleđe koje je ostavio nakon smrti 2010. godine. Slavi genijalnost njegovog dizajna, hrabru perspektivu i kreativne izvore inspiracije.

 

Halston (2021) 

Na listi 10 filmova o modi zaista treba da se nađe i ova Netflixova serija, nastala u kuhinji Ryana Murphyja, koja govori o životu i radu slavnog njujorškog dizajnera iz sedamdesetih i osamdesetih godina. U glavnoj ulozi gledamo Ewana McGregora.  

Saznaj više:
Povezani članci: