Predlog 3 KNJIGE koje će vam pomoći da odgajate DEVOJČICU

    14.03.2024.
    RECOMMENDED

    Odgajanje devojčice, ali i svakog drugog deteta, može biti divno, ali i izazovno iskustvo. Kao roditelj ili staratelj, želite da pružite vašoj devojčici alate i resurse kako bi izrasla u samopouzdanu, snažnu i empatičnu ženu. Knjige su jedan od najboljih načina da podržite njen razvoj. Evo nekoliko predloga knjiga koje će vam pomoći u odgajanju vaše devojčice. Kao roditelji, neretko zaboravljamo da stručne savete možemo dobiti i u literaturi koja je prošla određene društvene i naučne preglede pre nego što će završiti u vašim rukama.

    U našoj zemlji posebno, neretko se saveti o vaspitanju prenose sa „kolena na koleno“ što može dovesti do toga da je možda neki savet koji primite od starijih, vama bliskih osoba, savet koji se ne da primeniti na vreme u kom trenutno živimo.

    1e33f61cc0494c11cf0ae76c7c5048ac

    Štivo koje smo zdvojili, od strane kritike i stručnih lica definisano je kao ono koje vam može pružiti pravovremene i tačne informacije koje možete upotrebiti u cilju prevažilaženja izazova koje iziskuje roditeljstvo. Najpre vaspitavanje devojčica.

    BURO. Predlog 3 knjige

    Neukroćena – Glennon Doyle

    Untamed ili Neukroćena je snažna i inspirativna priča napisana od strane Glennon Doyle. Bestseler autorke i govornice poznate po svojim iskrenim i autentičnim pričama koje osnažuju žene. Objavljena 2020. godine, a ujedno predstavlja i memoarsko delo. Autorka je okrenuta tome šta znači biti veran sebi, posebno kao žena u današnjem svetu. U osnovi, Untamed je refleksija ličnog putovanja spisateljice ka samopronalaženju, prihvatanju svoje autentičnosti i oslobođenju od društvenih stereotipa. Knjiga je podeljena na poglavlja koja istražuju različite aspekte njenog života i njenu evoluciju kao žene, supruge, majke i zagovornice društvene pravde.

    Kroz svoju naraciju, Doyle deli svoje borbe sa prilagođavanjem i očekivanjima koja su joj kao ženi postavljena od strane društva. Ovo je definitivno knjiga koju bi trebalo svako da pročita, ne samo žena. Saveti, opisi unutrašnjih borbi i shvatanja, memoari, mogu pomoći svakom pojedincu da se upozna sa jedinstvenom borobom osnaživanja svoje ličnosti. Knjige poput ove će vas fascinirati.

    knjige 2

    Budi takva kakva jesi – Emily Nagoski

    Ovo nije samo još jedna knjiga o ženskoj seksualnosti. Autorka ovoj temi pristupa veoma ozbiljno razmatrajući sve konvencionalne norme i zablude. Autorka, Emily Nagoski, istaknuta je edukatorka i istraživačica u oblasti seksualnosti, a u ovoj knjizi duboko zaranja u kompleksan svet seksualnog blagostanja i želja žena. Ona vešto kombinuje naučna istraživanja s prijateljskim, razgovornim tonom i na taj način vodi čitaoce kroz zamršenosti ženske seksualnosti, ali i seksualnosti uopšte. Glavna poruka knjige je jednostavna ali duboka: Ne postoji „normalno“ kada je u pitanju ženska seksualnost.

    Umesto toga, ona tvrdi da su žene različite, jedinstvene i duboko kompleksne individue koje trebaju da prihvate svoju jedinstvenost bez osude ili stida. Ovo delo, i knjige poput ovog, pomoći će vam da prihvatite ovaj zamršen deo sebe, ali ujedno i shvatite mnoge stvari koje su sada možda samo pod znakom pitanja.

    budi takva kakva jesi emili nagoski v

    Feministički manifest u petnaest predloga – Chimamanda Ngozi Adichie

    Ova moćna knjiga napisana od strane poznate nigerijske autorke Chimamandae Ngozie Adichie jedna je u nizu obaveznih feminističkih dela. Knjiga je napisana u obliku pisma prijatelju koji je tražio savet o tome kako da odgoji svoju kćerku kao feministkinju. Interesantna polazna tačka, složiće se mnogi. No, ona definitivno služi kao vodič kako za majke, tako i za očeve o tome kako da usađuju feminističke vrednosti u vaspitanje svoje, ne samo ženske, dece.

    Sa petnaest ubedljivih sugestija, Adichie oblikuje osnovne principe feminizma i nudi praktične savete o odgajanju sledeće generacije osnaženih, samopouzdanih žena. Ukoliko nas pitate, ovo štivo bi moralo biti obavezno kada je reč o mladima.

    draga idzeavele ili feministicki manifest u petnaest predloga vv

    Ove knjige nude različite perspektive i resurse za podršku u odgajanju devojčice. Kroz čitanje, knjige i diskusiju, možete zajedno istraživati teme kao što su samopouzdanje, empatija, prijateljstvo i odlučnost, gradeći tako snažne temelje za njen budući razvoj.

    Foto: Laguna

    Saznaj više:
    Povezani članci: